Paszteciki z drożdżowego ciasta są wyśmienitym dodatkiem do czerwonego barszczu. Mięsny farsz do pasztecików przygotowuje się z mięsa ugotowanego w rosole: z drobiu, wieprzowiny bądź z cielęciny. Do farszu dodaje się również cebulę i przyprawy: suszony majeranek, gałkę muszkatołową, czarny pieprz. Smacznym uzupełnieniem są ziarna sezamu bądź siemienia lnianego, którymi posypuje się wierzch przysmaku. Alternatywą dla kuchni wegańskiej są paszteciki z nadzieniem z pieczarek lub kapusty i grzybów. 
Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Mięso mielone to baza do wielu farszy. Można z nim zrobić naleśniki, tarty, jak i pyszne paszteciki. Najlepiej smakują te na bazie ciasta drożdżowego. Puszyste, z wyrazistym nadzieniem, są idealną przekąską. Jeśli zastanawiasz się, jak urozmaicić farsz, nie jest to trudne. Wystarczy do mięsa dodać pieczarki, kapustę, suszone pomidory lub cebulę. Paszteciki drożdżowe z mięsem warto podawać z sosem pomidorowym, czosnkowym lub z czystym barszczem.

Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie to idealna propozycja dla jaroszy. Dowolne warzywa należy pokroić w słupki i usmażyć na rozgrzanej patelni. Świetnie sprawdzą się: papryka, marchewka, cukinia, bakłażan, seler, cebula, kapusta pekińska oraz grzyby lub pieczarki. Wszystkie składniki przekłada się na papier ryżowy, skrapia sosem sojowym, przyprawia, miesza i zawija. Sajgonki warzywne nie wymagają smażenia, można je jednak delikatnie podpiec w piekarniku, by były chrupiące. Danie dobrze smakuje na zimno, skropione olejem ryżowym i sosem sojowym.

Sajgonki

Sajgonki

Sajgonki pochodzą z Wietnamu oraz Chin, gdzie uznawane są za pożywną przekąskę. Z wyglądu przypominają naleśniki bądź krokiety, jednak mają inny smak. Zamiast ciasta do sajgonek używa się arkuszy jadalnego papieru ryżowego. Wypełnia się go dowolnym farszem, np. mieloną wołowiną, warzywami pokrojonymi w słupki, cienkim makaronem bądź owocami morza. Następnie papier należy zwinąć w kopertę, tak jak robi się to z krokietami. Sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu, gotuje lub podaje na surowo. Do smażenia warto użyć oleju ryżowego. Sajgonki podaje się z sosami, np. słodko-kwaśnym, sezamowym, sojowym, grzybowym i orzechowym (z fistaszków).

Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem to pomysł na imprezową przekąskę. Danie sprawdzi się również jako: podwieczorek, kolacja lub drugie śniadanie do pracy. Filet z kurczaka należy umyć, oczyścić z błon i zmielić. Następnie mięso podsmaża się z dodatkiem: soli, ziół oraz przypraw i nakłada na papier ryżowy. Do farszu warto dodać odrobinę makaronu ryżowego oraz warzywa, na przykład cukinię. Całość należy dokładnie zawinąć w kopertę i smażyć na głębokim tłuszczu przez kilka minut. Olej powinien całkowicie pokrywać sajgonki. Usmażone danie odsącza się z nadmiaru tłuszczu i pozostawia do wystygnięcia. Sajgonki z mięsem podaje się na ciepło lub zimno.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Proste i szybkie w przygotowaniu paszteciki? To możliwe – wystarczy sięgnąć po ciasto francuskie. W ten sposób zrobimy pyszne przekąski w zaledwie 30 minut. Na rozwałkowane i pokrojone ciasto należy wyłożyć farsz i zawinąć. Następnie wytrawne ciastka piecze się w 200 st. C przez ok. 15-20 minut. Dzięki tej metodzie można zrobić paszteciki z mięsem, szpinakiem lub pieczarkami, które idealnie sprawdzą się do barszczu.

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z grzybami to znakomity dodatek do zup. Kiedy nie mamy pod ręką grzybów leśnych, warto sięgnąć po pieczarki. Stanowią idealne nadzienie do każdego rodzaju pasztecików – zarówno tych z ciasta francuskiego, jak i drożdżowego czy kruchego. Farsz warto dodatkowo wzbogacić kiszoną kapustą lub suszonymi pomidorami. Po upieczeniu paszteciki można serwować jako przystawkę lub dodatek do barszczu.

Polecane przepisy do kategorii Farsz do pasztecików

Znaleźliśmy 207 przepisów w kategorii Farsz do pasztecików

Paszteciki z kapustą

Paszteciki z kapustą

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: