Fasola to bardzo wartościowe warzywo. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, w tym cenne białko roślinne. Na bazarach i w sklepach spotkamy wiele odmian fasoli. Fasola biała, czarna i czerwona - każda z nich znajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie.

Białą fasolę najczęściej dodajemy do tradycyjnej zupy fasolowej. Idealnie współgra także z kiszoną kapustą i cebulą. Często dorzucamy ją do domowego barszczu ukraińskiego. Obowiązkowa także do fasolki po bretońsku.

Czerwona fasola to znak rozpoznawczy dań kuchni meksykańskiej. Stanowi podstawę aromatycznego chili con carne oraz pysznego buritos. Świetnie komponuje się z ryżem. Znajdziemy ją także w wielu kolorowych sałatkach.

Czarną fasolę również możemy dodać do meksykańskiego chili con carne, buritos i feijoady. Zrobimy z niej także pyszne pasty i pasztety.

Co odważniejsi nie wahają się przed tym, by dodać fasolę do słodkości. W ten sposób powstają znakomite ciasta fasolowe.

Zachęcamy do zainspirowania się sprawdzonymi przepisami na fasolowe smakołyki!

Zdjęcie: Fotolia
Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to sycące i treściwe danie, które można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym z dodatkiem ziemniaków, marchewki oraz selera. Tradycyjnie podawana wraz z podsmażonym wędzonym boczkiem oraz majerankiem z pewnością zdobędzie uznanie wśród domowników. Jeżeli zależy nam na gładkiej konsystencji wystarczy zmiksować całość blenderem i cieszyć się gotową fasolową zupą-krem.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to jedno z najzdrowszych warzyw. Fasolka występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Każda z nich świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Warto te warzywa dodawać do zup, zapiekanek czy sałatek, podnosząc ich wartości odżywcze. Jej smak uraczy każdego fana dań jednogarnkowych czy gulaszy.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to pyszne danie jednogarnkowe, które rozgrzewa w zimne jesienne dni. Tradycyjnie przygotowywana jest na bazie fasoli Jaś charakteryzującej się sporym rozmiarem. Podawana jest z podsmażoną kiełbasą śląską lub wiejską z dodatkiem boczku. W wersji wegetariańskiej warto zwiększyć ilość pokrojonych w kostkę duszonych pomidorów lub soczewicy.

Chili con carne

Chili con carne

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które zagościło również na naszych polskich stołach. Głównym składnikiem jest czerwona fasola podsmażana razem z mięsem mielonym i doprawiana spora ilością chili. Można je podawać zarówno z białym ryżem jak i w zawiniętych plackach tortilli. Charakterystyczny smak nadaje potrawie mieszanka przypraw, w której skład wchodzi m.in kumin i oregano.

Kapusta z fasolą

Kapusta z fasolą

Podczas sezonu na młodą kapustę warto przygotować ja z dodatkiem gotowanej fasoli. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe z powodzeniem przyrządzimy zarówno z białej, włoskiej, jak i pekińskiej odmiany, która po ugotowaniu będzie miała swój wyjątkowy charakter. To klasyczne danie, które również pojawia się na wigilijnym stole. Kapusta jest bogata w witaminę C i B , która poprawia wygląd skóry i włosów.

Ciasto z fasoli

Ciasto z fasoli

Fasola zaskakująco dobrze sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale i deserach. Ciasto z czerwonej fasoli z puszki będzie idealnym rozwiązaniem dla alergików oraz wegetarian. Przygotujemy je bez dodatku mąki czy tłuszczu. Dodatek roztopionej czekolady deserowej lub mlecznej ułatwi przygotowanie czekoladowego brownie z fasoli, które z pewnością zaskoczy smakiem i konsystencją.

Znaleźliśmy 575 przepisów w kategorii Fasola

Zagraj z fasolką

Zagraj z fasolką

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapusta z fasolą

Kapusta z fasolą

rzelkazag rzelkazag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: