Fasola

Fasola

Przepisy na dania i desery z fasoli

Fasola to bardzo wartościowe warzywo. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, w tym cenne białko roślinne. Na bazarach i w sklepach spotkamy wiele odmian fasoli. Fasola biała, czarna i czerwona - każda z nich znajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie.

Białą fasolę najczęściej dodajemy do tradycyjnej zupy fasolowej. Idealnie współgra także z kiszoną kapustą i cebulą. Często dorzucamy ją do domowego barszczu ukraińskiego. Obowiązkowa także do fasolki po bretońsku.

Czerwona fasola to znak rozpoznawczy dań kuchni meksykańskiej. Stanowi podstawę aromatycznego chili con carne oraz pysznego buritos. Świetnie komponuje się z ryżem. Znajdziemy ją także w wielu kolorowych sałatkach.

Czarną fasolę również możemy dodać do meksykańskiego chili con carne, buritos i feijoady. Zrobimy z niej także pyszne pasty i pasztety.

Co odważniejsi nie wahają się przed tym, by dodać fasolę do słodkości. W ten sposób powstają znakomite ciasta fasolowe.

Zachęcamy do zainspirowania się sprawdzonymi przepisami na fasolowe smakołyki!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (536): kategoria: Fasola    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane