Fasola to bardzo wartościowe warzywo. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, w tym cenne białko roślinne. Na bazarach i w sklepach spotkamy wiele odmian fasoli. Fasola biała, czarna i czerwona - każda z nich znajduje swoje miejsce w kulinarnym świecie.

Białą fasolę najczęściej dodajemy do tradycyjnej zupy fasolowej. Idealnie współgra także z kiszoną kapustą i cebulą. Często dorzucamy ją do domowego barszczu ukraińskiego. Obowiązkowa także do fasolki po bretońsku.

Czerwona fasola to znak rozpoznawczy dań kuchni meksykańskiej. Stanowi podstawę aromatycznego chili con carne oraz pysznego buritos. Świetnie komponuje się z ryżem. Znajdziemy ją także w wielu kolorowych sałatkach.

Czarną fasolę również możemy dodać do meksykańskiego chili con carne, buritos i feijoady. Zrobimy z niej także pyszne pasty i pasztety.

Co odważniejsi nie wahają się przed tym, by dodać fasolę do słodkości. W ten sposób powstają znakomite ciasta fasolowe.

Zachęcamy do zainspirowania się sprawdzonymi przepisami na fasolowe smakołyki!

Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 539 przepisów

Fasolka z warzywami

Fasolka z warzywami

Triss Triss

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z mokrej fasoli

Zupa z mokrej fasoli

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: