Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta. Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Ładny wygląd naszych chrustów to zasługa krojenia ciasta na podłużne prostokąty z nacięciem pośrodku. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny kształt kokardki.

Kolejnym krokiem jest smażenie chrustów na głębokim oleju, dzięki czemu będą bardzo chrupiące i rumiane. By odsączyć nadmiar tłuszczu wykładamy je na ręcznik papierowy. Polecamy artykuł w którym znajdziesz porady jak zrobić faworki.

Faworki najczęściej posypuje się cukrem pudrem, ale dla wymagających łakomczuchów doskonale sprawdzą się także sosy owocowe, konfitury czy świeże owoce. Z ciasta faworkowego można również zrobić domowe ciastka w kształcie różyczek. Idealne na przyjęcia oraz Tłusty czwartek.

Chrust najlepiej podawać do gorącej herbaty z cytryną lub aromatycznej kawy. Sprawdźcie, który z poniższych przepisów na faworki będzie najlepszy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Faworki

Znaleźliśmy 421 przepisów w kategorii Faworki

Pyszne faworki

Pyszne faworki

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki - chrust

Faworki - chrust

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ostatkowe wstęgi

Ostatkowe wstęgi

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche harmonijki

Kruche harmonijki

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki na piwie

Faworki na piwie

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tanie faworki

Tanie faworki

iziona iziona
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworkowe wiatraki

Faworkowe wiatraki

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokardki na piwie

Kokardki na piwie

pysiek pysiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: