Gęś

Gęś

Przepisy na dania z gęsiny

Gęsina to tradycyjne polskie mięso, chodź trochę zapomniane nadal bardzo lubiane! Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa, mimo to większość eksportowana jest głównie do Niemiec.

Organizację państwowe promują jednak powrót tego cudownego mięsa na nasze stoły. Gęsina to mięso chude i przede wszystkim zdrowe. Zawiera kwasy omega 6, jest też źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, wit. B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu.

Regionalną polską potrawą jest półgęsek czyli piersi gęsie oczyszczone z kości, peklowane, rolowane i zszyte, uwędzone na zimno, świetnie smakują jako baza do sałatki. Pieczona gęś to idealny posiłek na świąteczny dzień.

Gęsina świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup i wywarów, krupnik z dodatkiem tego mięsa, cudownie urozmaici go smakowo. Ptaka można faszerować kaszami z dodatkiem bakalii , ponieważ w ich towarzystwie smakuję bardzo oryginalnie. Gęsina świetnie komponuje się z  dodatkiem surowych lub pieczonych owoców, wykwintne mięso z owocową nutą przypadnie do gustu nie jednemu smakoszowi. 
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (132): kategoria: Gęś    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane