Gęś

Gęś

Przepisy na dania z gęsiny

Gęsina to tradycyjne polskie mięso, chodź trochę zapomniane nadal bardzo lubiane! Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa, mimo to większość eksportowana jest głównie do Niemiec.

Organizację państwowe promują jednak powrót tego cudownego mięsa na nasze stoły. Gęsina to mięso chude i przede wszystkim zdrowe. Zawiera kwasy omega 6, jest też źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, wit. B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu.

Regionalną polską potrawą jest półgęsek czyli piersi gęsie oczyszczone z kości, peklowane, rolowane i zszyte, uwędzone na zimno, świetnie smakują jako baza do sałatki. Pieczona gęś to idealny posiłek na świąteczny dzień.

Gęsina świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup i wywarów, krupnik z dodatkiem tego mięsa, cudownie urozmaici go smakowo. Ptaka można faszerować kaszami z dodatkiem bakalii , ponieważ w ich towarzystwie smakuję bardzo oryginalnie. Gęsina świetnie komponuje się z  dodatkiem surowych lub pieczonych owoców, wykwintne mięso z owocową nutą przypadnie do gustu nie jednemu smakoszowi. 
 
Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (132): kategoria: Gęś    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
1 2 3 4 5 6 7

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane