Gęsina to tradycyjne polskie mięso, chodź trochę zapomniane nadal bardzo lubiane! Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa, mimo to większość eksportowana jest głównie do Niemiec.

Organizację państwowe promują jednak powrót tego cudownego mięsa na nasze stoły. Gęsina to mięso chude i przede wszystkim zdrowe. Zawiera kwasy omega 6, jest też źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, wit. B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu.

Regionalną polską potrawą jest półgęsek czyli piersi gęsie oczyszczone z kości, peklowane, rolowane i zszyte, uwędzone na zimno, świetnie smakują jako baza do sałatki. Pieczona gęś to idealny posiłek na świąteczny dzień.

Gęsina świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup i wywarów, krupnik z dodatkiem tego mięsa, cudownie urozmaici go smakowo. Ptaka można faszerować kaszami z dodatkiem bakalii , ponieważ w ich towarzystwie smakuję bardzo oryginalnie. Gęsina świetnie komponuje się z  dodatkiem surowych lub pieczonych owoców, wykwintne mięso z owocową nutą przypadnie do gustu nie jednemu smakoszowi. 
 
Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 132 przepisów

Gęś na pęczaku.

Gęś na pęczaku.

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona gęś 5

Pieczona gęś 5

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pulpeciki z gęsiny

Pulpeciki z gęsiny

DEMI DEMI

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pikantna

Gęś pikantna

wieza1987 wieza1987

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: