Gęsina to tradycyjne polskie mięso, choć przez jakiś czas nieco zapomniane, obecnie jego popularność rośnie! Warto wiedzieć, że to właśnie Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa, z czego większość eksportowana jest głównie do Niemiec.

Organizacje państwowe wspomagają powrót tego wartościowego drobiowego mięsa na nasze stoły. Mięso gęsi jest chude, a przede wszystkim zdrowe. Zawiera kwasy omega 6, jest też źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, witaminy B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu.

Regionalną polską potrawą jest półgęsek czyli pierś z gęsi - oczyszczona z kości, peklowana, rolowana i zszyta, uwędzona na zimno. Świetnie sprawdza się jako baza wielu sałatek. Gęś pieczona to idealny posiłek na świąteczny dzień; dlatego też - tak jak kaczka - często przyrządzana jest jako jedna z potraw na święta Bożego Narodzenia.

Gęsina świetnie sprawdza się także jako dodatek do zup i wywarów, krupnik z dodatkiem tego mięsa smakuje wybornie. Z kolei gęś faszerowana różnymi dodatkami - na przykład kaszami z dodatkiem bakalii - przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

Warto spróbować połączenia gęsiny z dodatkiem surowych lub pieczonych owoców - to wykwintne mięso z owocową nutą podbije podniebienia wszystkich, którzy go posmakują. Skorzystaj z naszych przepisów na gęś w różnym wydaniu, a szybko przekonasz się, jak możesz urozmaicić swój obiad! Polecamy!
 
Zdjęcie: Fotolia
Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi przyrządza się z korpusu, szyi oraz skrzydeł. Można dodać również kości z wcześniej upieczonej gęsi, dzięki czemu kolor zupy będzie ciemniejszy. Podstawą wywaru są warzywa (marchew, cebula, por, seler, kapusta, pietruszka) oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, goździki). Aby wzmocnić smak zupy, można także dodać cynamon oraz cukier z melasą. Tłusty rosół z gęsi podaje się z ugotowanym makaronem.

Mięso

Mięso

Mięso jest jednym z podstawowych składników w diecie. Dania mięsne nierzadko przygotowuje się na bazie mięsa mielonego, np. wieprzowiny. Do delikatnych i dietetycznych mięs zalicza się drób, z którego przygotuje się rozmaite potrawy, np. pieczonego kurczaka w pomarańczach czy udka w śliwkowej marynacie. Pożywnym obiadem jest gulasz z wołowiny i kapusty włoskiej, który doskonale smakuje podawany z pieczywem. Wyśmienitym składnikiem kanapek są wędliny domowej roboty, które można przyrządzić z pieczonej piersi z kurczaka.

Gęś faszerowana

Gęś faszerowana

Gęś faszerowana to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jako nadzienia można użyć: kaszy gryczanej, jabłek, mięsa mielonego, wątróbki, grzybów, pieczarek a nawet ziemniaków. Doskonałymi przyprawami będą: majeranek, cząber, gałka muszkatołowa i świeżo mielony pieprz. Nadzienie nie wypłynie ze środka, gdy otwór zostanie zaszyty nicią lub spięty wykałaczkami albo szpikulcami. W trakcie pieczenia mięso trzeba podlewać wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a wnętrze soczyste.

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś pieczoną w kawałkach z warzywami lub owocami przygotowuje się szybciej niż tradycyjną gęś faszerowaną. Dodatki wystarczy ułożyć na dnie blachy lub wymieszać je z gęsiną, a gotowe porcje prosto z piekarnika trafią na talerze. Przygotowanie gęsi w kawałkach ułatwia foliowy rękaw, dzięki któremu mięso szybciej staje się miękkie i jest bardziej soczyste.

Gęś pieczona w całości

Gęś pieczona w całości

Gęś pieczona w całości gości na stołach w dzień św. Marcina, ale jest tak pożywna, że warto ją serwować częściej niż raz do roku. Choć gęsina to najbardziej kaloryczny drób, zawarte w niej tłuszcze są zdrowsze od tych z kaczki czy kurczaka. Pieczona gęś nadziewana jabłkami, kaszą czy ziemniakami najlepiej smakuje z wątróbką gęsią i pasztetem drobiowym.

Czernina

Czernina

Aby przygotować zupę czerninę potrzeba przede wszystkim krwi i podrobów np. z gęsi. Do jej zrobienia należy najpierw ugotować wywar warzywny na podrobach. Można do niego dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Po ugotowaniu dobrze jest odlać nieco warzywnego wywaru i zakwasić go śmietaną. Dopiero wtedy można dodawać krew wymieszaną z mąką. Dzięki temu najważniejszy składnik zupy nie zważy się w połączeniu z gorącym płynem. Zupę należy doprawić do smaku cukrem i solą.

Znaleźliśmy 182 przepisów w kategorii Gęś

Gęś na pęczaku.

Gęś na pęczaku.

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona gęś 5

Pieczona gęś 5

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pulpeciki z gęsiny

Pulpeciki z gęsiny

DEMI DEMI

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: