Słodko i kusząco pachnące gofry, których podstawą jest ciepły, chrupiący wafelek to deser, do którego chyba każdy ma spory sentyment. Swój charakterystyczny kształt – krateczkę – uzyskują dzięki temu, że pieką się w gofrownicy. Domowe gofry to szybki sposób na pyszny deser, stworzony do tego, by w stu procentach zaspokajać nagłą ochotę na „coś słodkiego”.

Te chrupiące ciastka do ideału nie potrzebują wiele. Już sam cukier puder rozprószony na puszystym wafelku sprawia, że sięga się po nie z wielkim apetytem.

Przygoda z goframi jednak nie kończy się na samym cukrze pudrze. Można je podawać w wielu wariantach smakowych, wykorzystując do tego kombinację przeróżnych dodatków. Gofry z owocami, gofry z bitą śmietaną czy też gofry polane czekoladą bądź musem owocowym to tylko podstawowe połączenia. Doskonale smakują także gofry pełnoziarniste, gofry piernikowe czy też gofry o smaku pizzy.

Sprawę ułatwia fakt, że przygotowanie ciasta na gofry jest banalnie proste. Wystarczy mieć w zasięgu ręki podstawowe składniki, takie jak mąka, cukier, olej, jajka i mleko. Wymieszanie tych składników i dodanie do nich ubitej piany z białek gwarantuje kulinarny sukces. Nic więc dziwnego, że gofry to doskonały deser na każdą okazję.

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo składniki na nie są tanie i zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni. By nasze wypieki  były puszyste mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej mleko, olej, cukier i żółtka wszystko mieszamy. Białka osobno ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Dodatkowo możemy dodać do ciasta cukier waniliowy, kakao lub na przykład cynamon, by nasze gofry były wyjątkowo smaczne.  Ciekawym rozwiązaniem będzie również dodanie kawałków świeżych owoców, czy twarogu.  

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie to bardzo słodkie, chrupiące wypieki. Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany. W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich dużo cukru oraz masła, jednak warto ich spróbować, są przepyszne. 

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Bita śmietana to chyba ulubiony dodatek do gofrów.  Najlepsza jest domowa, by ją uzyskać ubijamy kremówkę przez kilka minut, jednak nie za długo by nie powstało nam masło. Do tak przygotowanej śmietany możemy dodać odrobinę rozpuszczonej żelatyny, by była bardziej zwarta i nie spływała z naszych wafli. Na gofrach układamy porcje przygotowanej puszystej masy i gotowe, oczywiście świetnie będą prezentować się na nich świeże owoce, lub starta czekolada. Taki deser z bitą śmietaną oczywiście zawiera wiele kalorii, jednak kto mu się oprze?

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe możemy przygotować bez problemu zmieniając jedynie kilka składników w tradycyjnym przepisie. Zamiast mąki pszennej dodajemy: ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową lub gryczaną, możemy je również wymieszać ze sobą. Proszek do pieczenia, który użyjemy musi być również bezglutenowy, by nasz wypiek nie zawierał nawet małej ilości alergenu. Tak przygotowane dietetyczne gofry możemy podać osobom nie tolerującym związku jakim jest gluten. Teraz dodajemy ulubione dodatki-owoce, cukier puder i gotowe. Pamiętajmy, że gofry możemy przygotować także na słono, wtedy do składników nie dodajemy cukru, a sól i przyprawy. 

Gofry owsiane

Do przygotowania gofrów owsianych nie używamy mąki, dodajemy do nich zmiksowane płatki. Reszta składników się nie zmienia, oczywiście możemy użyć stewii zamiast cukru, czy mleka ryżowego zamiast krowiego. Tak przygotowane gofry będą pełnoziarniste, a co za tym idzie zdrowsze i bardziej wartościowe. W podobny sposób możemy przygotować wafle gryczane, orkiszowe, czy na przykład jaglane. Wystarczy użyć odpowiednich płatków i gotowe. 

Gofry domowe

Gofry domowe

Gofry domowe umilą każdy rodzinny podwieczorek, a także świetnie sprawdzą się jako poobiedni deser. Jeśli nie posiadamy gofrownicy zawsze możemy zastąpić ją patelnią grillową, lub zainwestować w specjalne foremki silikonowe o kształcie gofrów i upiec je w piekarniku. Przygotowując ciasto nie martwmy się brakiem niektórych składników. Mleko możemy zastąpić wodą gazowaną, jajka większą ilością proszku do pieczenia, gofry nadal będą smaczne.  Jeszcze kilka owoców na wierzchu i są gotowe do podania na stół.  

Znaleźliśmy 104 przepisów w kategorii Gofry

Leciutkie gofry

Leciutkie gofry

xooxoo xooxoo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przepis na gofry

Przepis na gofry

RAFCIO 173 RAFCIO 173

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cytrynowe gofry

Cytrynowe gofry

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: