Słodko i kusząco pachnące gofry, których podstawą jest ciepły, chrupiący wafelek to deser, do którego chyba każdy ma spory sentyment. Swój charakterystyczny kształt – krateczkę – uzyskują dzięki temu, że pieką się w gofrownicy. Domowe gofry to szybki sposób na pyszny deser, stworzony do tego, by w stu procentach zaspokajać nagłą ochotę na „coś słodkiego”.

Te chrupiące ciastka do ideału nie potrzebują wiele. Już sam cukier puder rozprószony na puszystym wafelku sprawia, że sięga się po nie z wielkim apetytem.

Przygoda z goframi jednak nie kończy się na samym cukrze pudrze. Można je podawać w wielu wariantach smakowych, wykorzystując do tego kombinację przeróżnych dodatków. Gofry z owocami, gofry z bitą śmietaną czy też gofry polane czekoladą bądź musem owocowym to tylko podstawowe połączenia. Doskonale smakują także gofry pełnoziarniste, gofry piernikowe czy też gofry o smaku pizzy.

Sprawę ułatwia fakt, że przygotowanie ciasta na gofry jest banalnie proste. Wystarczy mieć w zasięgu ręki podstawowe składniki, takie jak mąka, cukier, olej, jajka i mleko. Wymieszanie tych składników i dodanie do nich ubitej piany z białek gwarantuje kulinarny sukces. Nic więc dziwnego, że gofry to doskonały deser na każdą okazję.

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie to bardzo słodkie, chrupiące wypieki. Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany. W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich dużo cukru oraz masła, jednak warto ich spróbować, są przepyszne. 

Gofry domowe

Gofry domowe

Gofry domowe umilą każdy rodzinny podwieczorek, a także świetnie sprawdzą się jako poobiedni deser. Jeśli nie posiadamy gofrownicy zawsze możemy zastąpić ją patelnią grillową, lub zainwestować w specjalne foremki silikonowe o kształcie gofrów i upiec je w piekarniku. Przygotowując ciasto nie martwmy się brakiem niektórych składników. Mleko możemy zastąpić wodą gazowaną, jajka większą ilością proszku do pieczenia, gofry nadal będą smaczne.  Jeszcze kilka owoców na wierzchu i są gotowe do podania na stół.  

Dietetyczne gofry

Dietetyczne gofry

Dietetyczne gofry to pomysł na lekki deser dla osób dbających o linie lub z nietolerancją glutenu. Ciasto na chrupiące gofry można zrobić z płatków owsianych, otrębów pszennych lub kaszy jaglanej. Potrawy dietetyczne nie powinny zawierać cukru, jeśli jednak chce się, aby ciasto miało lekko słodki smak można do niego dodać odrobinę miodu lub suszone owoce. Zwykłą mąkę pszenną lepiej zamienić na pełnoziarnistą lub całkowicie z niej zrezygnować. Domowe gofry dobrze smakują ze świeżymi owocami.

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry to mieszanka jajek, mleka, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miesza się na jednolitą masę i wylewa (najlepiej chochelką) porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Do ciasta na gofry można dodać ulubioną przyprawę, by nadać wypiekom niepowtarzalny aromat. W ten sposób łatwo otrzymać gofry waniliowe czy cynamonowe. Po upieczeniu, gofry najlepiej ustawiać pionowo, np. w serwetniku lub pomiędzy dwiema miseczkami. Dzięki temu po wystygnięciu będą chrupkie.

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe można przygotować z mąki ryżowej, kukurydzianej, kokosowej, gryczanej, ziemniaczanej, jaglanej, sojowej lub mąki z ciecierzycy. Bardzo ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Najczęstszą mieszanką na gofry bezglutenowe jest połączenie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Gotowe ciasto należy odstawić na 10 minut, by mąka spęczniała. Przygotowując bezglutenowe gofry, należy również użyć proszku do pieczenia bez glutenu lub sody.

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane przygotowuje się z mąki owsianej, którą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić płatki owsiane (np. górskie) w młynku do kawy lub blenderem ręcznym. Powstała w ten sposób mąka jest idealna do różnego rodzaju wypieków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy odstawić ciasto na 10-15 minut. W tym czasie mąka napęcznieje i konieczny będzie dodatek wody lub mleka. Owsiane gofry najlepiej smakują z czekoladą i bananami.

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Gofry można podawać z gotową, kupioną bitą śmietaną lub tą przygotowaną samodzielnie. Do ubijania najlepsza jest słodka i tłusta śmietanka. Najlepiej smakują gofry z bitą śmietaną i owocami. Mogą to być świeże jagody, borówki, truskawki lub dżemy czy konfitury. Gofry z bitą śmietaną można również zrobić w wersji wegańskiej. Doskonałe do tego jest mleko kokosowe z puszki. Kokosową bitą śmietanę uzyskuje się poprzez ubijanie mleka blenderem lub trzepaczką.

Znaleźliśmy 123 przepisów w kategorii Gofry

Domowe gofry

Domowe gofry

Justi2401 Justi2401

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gofry marchewkowe

Gofry marchewkowe

czarrna czarrna
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leciutkie gofry

Leciutkie gofry

xooxoo xooxoo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: