Danie, które w Europie Środkowej oraz Wschodniej, znane jest wszystkim. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna potrawa, w niektórych rejonach Polski również serwowana na wigilijnym stole.
A co to są gołąbki? Gołąbki to nic innego jak odpowiednio doprawione mielone mięso z ryżem owinięte w liściach kapusty.

Oczywiście w kuchni polskiej gołąbki najczęściej podawane są w towarzystwie sosu pomidorowego lub białego, a farsz jest tworzony na bazie rozmaitego mięsa z ryżem, kaszą gryczaną czy jęczmienną, ziemniakami.

Ponadto, gołąbki oprócz podstawowego nadzienia mięsnego możemy wkładać grzyby czy warzywa w celu wzbogacenia potrawy. Gołąbki mogą zawierać jedynie farsz jarski.

To danie może być owinięte w liście kapusty zwyczajnej, kapusty pekińskiej czy liście winogron. Na naszym portalu znajdziecie również receptury w wersji bez zawijania czy leniwej.

Wszystkich miłośników gołąbków oraz osoby bez pomysłu na obiad zachęcamy do skorzystania z naszego portalu gotujmy.pl

To właśnie w dziel gołąbki odnajdziecie swój idealny przepis na to danie. Wystarczy wejść i zainspirować się kulinarnie najlepszą, sprawdzoną i pyszną kolekcją przepisów na gołąbki. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 732 przepisów w kategorii Gołąbki

Smaczne gołąbki

Smaczne gołąbki

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: