Jedno z najpopularniejszych mięsnych części, szczególnie uwielbiane przez miłośników kuchni śląskiej oraz dolnośląskiej.
Golonka jest podstawa wielu pysznych polskich zup, m.in. żuru czy żurku. Oczywiście najpopularniejszym daniem w naszym kraju jest pieczona golonka podawana w towarzystwie ulubionego piwa oraz golonka pieczona w piwie.

Jak gotować, przyrządzać golonkę? To wszystko zależy od nas, od tego jakich przypraw chcemy użyć oraz w jakiej formie zaserwować potrawę.

Często podajemy golonkę z dodatkiem kapusty, wcześniej upieczoną lub duszoną, z kością lub bez. Niektórzy eksperymentują z tym rodzajem mięsa, podając golonkę z warzywami, w winie, marynowaną, a nawet peklowana.
W sezonie letnim, częstujemy swoich gości, smakowita golonką z grilla. Towarzystwo dobrego gatunkowego piwa, idealnie dobranych przypraw, dodatków oraz sosów wzbogaca jedynie smak, tak wyjątkowego mięsa.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo przygotować golonkę, wystarcz, że odwiedzicie portal gotujmy.pl W dziale golonka odnajdziecie idealne, smaczne oraz sprawdzone przepisy z golonką. Serdecznie Wszystkich zapraszamy do kulinarnych inspiracji.

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 184 przepisów w kategorii Golonka

Golonki w piwie

Golonki w piwie

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Golonko z piwem

Golonko z piwem

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gotowane golonka

Gotowane golonka

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Golonko w galarecie

Golonko w galarecie

Konczi Konczi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodowo piwna golonka

Miodowo piwna golonka

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogniste golonki

Ogniste golonki

evita0007 evita0007
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: