Jedno z najpopularniejszych mięsnych części, szczególnie uwielbiane przez miłośników kuchni śląskiej oraz dolnośląskiej.
Golonka jest podstawa wielu pysznych polskich zup, m.in. żuru czy żurku. Oczywiście najpopularniejszym daniem w naszym kraju jest pieczona golonka podawana w towarzystwie ulubionego piwa oraz golonka pieczona w piwie.

Jak gotować, przyrządzać golonkę? To wszystko zależy od nas, od tego jakich przypraw chcemy użyć oraz w jakiej formie zaserwować potrawę.

Często podajemy golonkę z dodatkiem kapusty, wcześniej upieczoną lub duszoną, z kością lub bez. Niektórzy eksperymentują z tym rodzajem mięsa, podając golonkę z warzywami, w winie, marynowaną, a nawet peklowana.
W sezonie letnim, częstujemy swoich gości, smakowita golonką z grilla. Towarzystwo dobrego gatunkowego piwa, idealnie dobranych przypraw, dodatków oraz sosów wzbogaca jedynie smak, tak wyjątkowego mięsa.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak prawidłowo przygotować golonkę, wystarcz, że odwiedzicie portal gotujmy.pl W dziale golonka odnajdziecie idealne, smaczne oraz sprawdzone przepisy z golonką. Serdecznie Wszystkich zapraszamy do kulinarnych inspiracji.

Zdjęcie: Fotolia

Grochówka na wędzonce

Grochówka na wędzonce

Przygotowana na wędzonce grochówka koniecznie powinna zawierać dużą ilość suszonego majeranku, który ułatwia trawienie. Wędzonka to najczęściej pokrojony drobno boczek, żeberka, czy łopatka. Grochówkę można również przygotować na wędzonych golonkach, kościach i kiełbasie. Klasyczna grochowa zupa wojskowa to przysmak nie tylko garnizonowych stołówek. Kwintesencję smaku tej potrawy stanowi oczywiście wędzonka i zasmażka. W tym wydaniu grochówka to bardzo sycące i pożywne danie.

Golonka w piwie

Golonka w piwie

Golonka w piwie przygotowywana jest chyba najczęściej. Napój ten nadaje jej charakterystyczny lekko ostry smak. Przygotowujemy to danie długo, polewając płynem mięso co jakiś czas. Możemy przygotować pieczoną golonkę w piwie z na przykład z warzywami lub z dodatkiem miodu. Każda wersja tego dania będzie niezwykle pyszna.

Golonka w kapuście

Golonka w kapuście

Golonka w kapuście, oczywiście kiszonej smakuje wybornie. Najlepiej użyć kapusty przygotowanej domowym sposobem. Mięso najpierw gotujemy, a następnie pieczemy w piekarniku z kapustą i przyprawami, polewając danie wodą. Wspaniale też smakuje golonka w kapuście i piwie, dlatego zamiast wody możemy użyć właśnie tego napoju.

Mięso peklowane do pieczenia

Mięso peklowane do pieczenia

W zależności od tego, na jakie danie zostało przeznaczone mięso, po peklowaniu można je włożyć w specjalną siatkę, obwiązać sznurkiem, rozbić na kotlety, lub pokroić w małe kawałki do zapiekanki makaronowej. Piekąc szynkę lub baleron w piekarniku, warto pozwolić mięsu wystygnąć, powoli zostawiając je w otwartym i wyłączonym piekarniku. Peklowane mięso jest idealne do pieczenia w rękawie, na blaszce oraz w naczyniu żaroodpornym.

Mięso peklowane mieszane

Mięso peklowane mieszane

Peklowanie mieszane, inaczej nazywane również kombinowanym, to połączenie peklowania na sucho i na mokro. Polega na nastrzykiwaniu i zanurzaniu mięsa w solance. Mięso zakonserwowane w ten sposób leżakuje w lodówce przez około 20-40 dni, a czasem nawet 6 miesięcy. Peklować w ten sposób można bardzo duże kawałki mięsa, np. szynkę wieprzową.

Mięso peklowane w słoikach

Mięso peklowane w słoikach

Peklowanie w słoikach to doskonały sposób na przygotowanie mięsa konserwowego np. golonki w wywarze z galaretką lub mielonki. Tego typu potrawa nie wymaga dalszej obróbki.

Golonka z indyka

Golonka z indyka

Golonka z indyka potrzebuje mniej czasu na przyrządzenie nić wieprzowa. Jest ona również mniej kaloryczna. Możemy przygotować ją na różne sposoby. Golonka z indyka pieczona, duszona, gotowana, czy przyrządzana w piwie to pyszne i pożywne danie. Podana w towarzystwie puree ziemniaczanego i kiszonej kapusty smakuje wyśmienicie.

Golonka gotowana

Golonka gotowana

Golonka gotowana to pyszne danie, które wymaga czasu by była gotowa. Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw korzeniowych i przypraw przez około 3 godziny. Czas oczywiście zależy od wielkości wieprzowiny. Możemy na koniec włożyć ją na kilkanaście minut do dobrze rozgrzanego piekarnika , by zrumienić skórkę. Golonka gotowana bywa również w piwie, dzięki dodatkowi tego napoju nabiera wspaniałego smaku.

Golonka pieczona

Golonka pieczona

Golonka pieczona smakuje pysznie jeśli wiemy w jaki sposób ją przygotować. Zanim zaczniemy ją piec należy ugotować ją w wywarze z warzywami i ostudzić, dopiero wtedy wkładamy ją do piekarnika i zapominamy o niej nawet na dwie godziny. Świetna będzie smakować golonka peklowana, która następnie jest pieczona. Możemy przygotować ją z dodatkiem warzyw, jeśli włożymy ją do piekarnika bez kości będzie gotowa dużo szybciej.

Znaleźliśmy 252 przepisów w kategorii Golonka

Gotowana golonka

Gotowana golonka

kloruś kloruś

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: