Unoszący się w powietrzu zapach grillowanych dań odpręża i kusi podniebienia. Spragnieni smaków z grilla nie odmówimy soczystej karkówki, rozpływających się w ustach skrzydełek z kurczaka czy grillowanych warzyw. Oryginalność, prostota i łatwość przygotowania to coś, co w grillu lubimy najbardziej! Choć, kiełbaska z grilla, karkówka i kaszanka są podstawą polskiego grillowania coraz częściej sięgamy po grillowane ryby, warzywa i owoce. Eksperymentowanie w grillowaniu jak najbardziej wskazane!

Co zatem wrzucić na ruszt? Czym zaskoczyć bliskich podczas biesiadowania na świeżym powietrzu? Jak przełamać rutynę? Zobacz przepisy na klasyczne i niebanalne potrawy z grilla. Wybierz swojego faworyta spośród mięs na grilla. W tej roli z pewnością sprawdzą się karkówka, kiełbasa, kaszanka i żeberka. Ciekawym urozmaiceniem będą też warzywa: papryka, cukinia, ziemniaki, cebulka, szparagi, bakłażan. A na deser wybierz grillowane owoce: jabłka, gruszki, ananasy, brzoskwinie, banany.

Dla szukających pomysłu na grilla w wersji light idealnym rozwiązaniem będą grillowane ryby: dorsz, łosoś, pstrąg, szczupak lub delikatne szaszłyki. Potrzebującym odmiany spodobają się pomysły na obłędny grillowany camembert.

Pochłonięci przyjemnym grillowaniem nie zapominajmy o dodatkach. Kolorowe sałatki, pikantne i łagodne sosy, marynaty do mięs - na grillu obowiązkowe! W takim wydaniu każdy grill stanie się prawdziwą ucztą.

Zdjęcie: Fotolia

Mięso z grilla

Mięso z grilla

Grillowane potrawy są idealnym rozwiązaniem na ciepłe dni. Najpopularniejsze jest mięso z grilla, marynowane dzień wcześniej lub przypiekane ze świeżymi warzywami lub owocami. Na rożnie znaleźć można mniej lub bardziej przypiekane: kiełbasę, kolorowe szaszłyki, karkówkę, skrzydełka oraz udka kurczaka. Smakowicie smakują także grillowane ryby. Do mięsa z grilla warto dodać aromatyczne przyprawy, a ruszt wysmarować olejem, tak by skórka się nie przyklejała.

Warzywa z grilla

Warzywa z grilla

Grillowane warzywa są dobrym dodatkiem do mięs, np. kurczaka lub karkówki. Szaszłyki z grilla można przygotować, nadziewając na drewniane patyczki cebulę, bakłażana, paprykę, pieczarki oraz pokrojone mięso drobiowe. Warzywa na grilla można zamarynować, np. w occie balsamicznym, czosnku, pieprzu, soli, oliwie z oliwek i soku z cytryny. Grillowany kabaczek to pomysł na wegetariańskiego grilla. Warzywo kroi się w grube plastry, a następnie oblewa oliwą z oliwek i oprósza ulubionymi przyprawami, np. oregano, ziołami prowansalskimi lub bazylią.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Znaleźliśmy 2455 przepisów w kategorii Grill