Zielony groszek

Krem z groszku z suszonymi pomidorami i jogurtem

Potrawy z użyciem zielonego groszku

Groszek zielony to warzywo hodowane na całym świecie! Zachwyca on swoim pięknym kolorem, delikatnym i słodkim smakiem oraz bogactwem witamin C, E, K, B6, jak również składników mineralnych: sodu, potasu, magnezu i żelaza. Świeży, jędrny groszek w strączkach dostępny jest zaledwie kilka tygodni w roku, ale dzięki możliwości konserwowania go w puszkach, spożywać go możemy bez przerwy! Konserwowy groszek jest bardzo wszechstronnie wykorzystywany w naszych kuchniach.

Groszek dodajemy go do sałatek warzywnych , spożywanych samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, makaronu, kasz lub ziemniaków. Groszek zielony świetnie nadaje się również do zup jarzynowych, kremów - pysznie smakujących z odrobiną śmietany i grzanek. 

Zielony groszek to także składnik sytych zapiekanek , dań jednogarnkowych, a także farszów do mięs i ryb. Warto mieć w domu zapas groszku, podczas wizyty niespodziewanych gości wystarczy dodać do niego pomidory, sałatę, oliwę z oliwek, aromatyczne przyprawy i doskonała przekąska gotowa!

Inspirujcie się poniższymi przepisami na potrawy z zielonym groszkiem.

Zdjęcie: mysza75
 

Przepisy (84): kategoria: Groszek zielony    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane