Groszek zielony to warzywo hodowane na całym świecie! Zachwyca on swoim pięknym kolorem, delikatnym i słodkim smakiem oraz bogactwem witamin C, E, K, B6, jak również składników mineralnych: sodu, potasu, magnezu i żelaza. Świeży, jędrny groszek w strączkach dostępny jest zaledwie kilka tygodni w roku, ale dzięki możliwości konserwowania go w puszkach, spożywać go możemy bez przerwy! Konserwowy groszek jest bardzo wszechstronnie wykorzystywany w naszych kuchniach.

Groszek dodajemy go do sałatek warzywnych , spożywanych samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, makaronu, kasz lub ziemniaków. Groszek zielony świetnie nadaje się również do zup jarzynowych, kremów - pysznie smakujących z odrobiną śmietany i grzanek. 

Zielony groszek to także składnik sytych zapiekanek , dań jednogarnkowych, a także farszów do mięs i ryb. Warto mieć w domu zapas groszku, podczas wizyty niespodziewanych gości wystarczy dodać do niego pomidory, sałatę, oliwę z oliwek, aromatyczne przyprawy i doskonała przekąska gotowa!

Inspirujcie się poniższymi przepisami na potrawy z zielonym groszkiem.

Zdjęcie: mysza75

Znaleźliśmy 110 przepisów w kategorii Groszek zielony

Kuskus na zielono

Kuskus na zielono

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Groszkowa rolada

Groszkowa rolada

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z groszku

Pasta z groszku

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zielone groszki

Zielone groszki

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: