Zielony groszek

Krem z groszku z suszonymi pomidorami i jogurtem

Potrawy z użyciem zielonego groszku

Groszek zielony to warzywo hodowane na całym świecie! Zachwyca on swoim pięknym kolorem, delikatnym i słodkim smakiem oraz bogactwem witamin C, E, K, B6, jak również składników mineralnych: sodu, potasu, magnezu i żelaza. Świeży, jędrny groszek w strączkach dostępny jest zaledwie kilka tygodni w roku, ale dzięki możliwości konserwowania go w puszkach, spożywać go możemy bez przerwy! Konserwowy groszek jest bardzo wszechstronnie wykorzystywany w naszych kuchniach.

Groszek dodajemy go do sałatek warzywnych , spożywanych samodzielnie lub z dodatkiem ryżu, makaronu, kasz lub ziemniaków. Groszek zielony świetnie nadaje się również do zup jarzynowych, kremów - pysznie smakujących z odrobiną śmietany i grzanek. 

Zielony groszek to także składnik sytych zapiekanek , dań jednogarnkowych, a także farszów do mięs i ryb. Warto mieć w domu zapas groszku, podczas wizyty niespodziewanych gości wystarczy dodać do niego pomidory, sałatę, oliwę z oliwek, aromatyczne przyprawy i doskonała przekąska gotowa!

Inspirujcie się poniższymi przepisami na potrawy z zielonym groszkiem.

Zdjęcie: mysza75
 

Przepisy (79): kategoria: Groszek zielony    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane