Gruszki są owocowym symbolem końca jesieni. Wyróżniamy wiele różnych odmian tego owocu: Klapsa, Konferencja, Lukasówka, Komisówka. Są one źródłem witamin C, A, E oraz witamin z grupy B. Owoce te obniżają ciśnienie i zapobiegają udarowi. Gruszki są niezastąpione w sałatkach, ciastach, racuchach, omletach, tartach, muffinach czy innych deserach. Owoce te są także dodatkiem do wielu mięs- można nadziewać nimi pieczenie lub przyrządzić z nich doskonały sos do rolad czy pieczonego schabu.

Gruszki to idealne owoce na aromatyczne kompoty, dżemy, marmolady, soki.  Doskonałym daniem obiadowym będzie schab peklowany gruszkami.

Na przekąskę idealnie sprawdzi się owocowa sałatka z gruszkami, a deserem zachwalanym przez wszystkich będą, gruszki z musem czekoladowym.  

Doceniajmy szczególnie polskie gruszki, które dostępne są w większości sklepów. Frykasy te niech staną się sztandarowym, jesiennym owocem!

Zobacz jak wymyślne dania z gruszkami serwują nasi użytkownicy!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 287 przepisów w kategorii Gruszki

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kasza z owocami

Kasza z owocami

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: