Gruszki

Gruszki

Frykasy z gruszek

Gruszki są owocowym symbolem końca jesieni. Wyróżniamy wiele różnych odmian tego owocu: Klapsa, Konferencja, Lukasówka, Komisówka. Są one źródłem witamin C, A, E oraz witamin z grupy B.

Owoce te obniżają ciśnienie i zapobiegają udarowi. Gruszki są niezastąpione w sałatkach, ciastach, racuchach, omletach, tartach, muffinach czy innych deserach. Owoce te są także dodatkiem do wielu mięs- można nadziewać nimi pieczenie lub przyrządzić z nich doskonały sos do rolad czy pieczonego schabu.

Gruszki to idealne owoce na aromatyczne kompoty, dżemy, marmolady, soki.  Doskonałym daniem obiadowym będzie schab peklowany gruszkami.

Na przekąskę idealnie sprawdzi się owocowa sałatka z gruszkami, a deserem zachwalanym przez wszystkich będą, gruszki z musem czekoladowym.  

Doceniajmy szczególnie polskie gruszki, które dostępne są w większości sklepów. Frykasy te niech staną się sztandarowym, jesiennym owocem!

Zobacz jak wymyślne dania z gruszkami serwują nasi użytkownicy!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (283): kategoria: Gruszki    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane