Wino i piwo podgrzewali już starożytni. Najtańsze były grzańce zaprawione samym miodem, najdroższe zaś – z dodatkiem bardzo kosztownych niegdyś składników: olejku różanego, cukru trzcinowego oraz przypraw korzennych. Sposób przyrządzania grzańca przez wiele wieków pozostał w zasadzie niezmienny. Dalej wrzucamy do niego imbir, cynamon, wanilię, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, szafran oraz skórkę pomarańczową i cytrynową. Nie wzbogacamy już jednak jego smaku pieprzem, bez którego przed wiekami nie wyobrażano sobie grzańca. Coraz częściej w przepisach pojawiają się za to przyprawa do piernika i inne mieszanki dostępne w sklepach. 
 
Rodzaje grzańca: glögg i glühwein
 
W Europie tradycję przygotowywania grzańca kultywują zwłaszcza kraje skandynawskie i alpejskie, co wiąże się z tamtejszymi warunkami klimatycznymi. Na austriackich stokach często można spotkać grzane wino sprzedawane w kubeczkach. W Szwecji grzaniec glögg jest gwoździem programu na słynnych bożonarodzeniowych jarmarkach. Dodaje się do niego migdały i rodzynki, a czasem wzmacnia innym alkoholem, np. brandy. Natomiast austriackie grzańce Nürnberger Glühwein i Thüringer Glühwein mają zastrzeżoną recepturę. W Polsce zarówno grzane wino, jak i grzane piwo wyróżnia się dużą zawartością dodatków słodzących. Zamiłowanie do miodu być może odziedziczyliśmy po naszych przodkach – staropolskich Sarmatach.
 
Grzaniec z piwa, grzaniec z wina – zasady przyrządzania
 
Nieważne, czy wybieramy grzaniec z wina, czy z piwa – podstawowe zasady dotyczące jego przyrządzania są zawsze te same. Po pierwsze alkoholu nie wolno zagotować (maksymalna temperatura wynosi 80°C). Po drugie jako bazę należy wybierać trunek, który nie jest słodki (jeśli piwo, to raczej jasne, jeśli wino – wytrawne, ale niekoniecznie czerwone). Po trzecie warto pamiętać o doborze odpowiedniego naczynia do grzańca – najlepiej sprawdzają się kamionkowe i gliniane, bo długo trzymają ciepło. Poza tym należy wiedzieć, że podgrzany alkohol szybciej wchłania się do krwi.
 
Grzaniec na przeziębienie
 
Grzaniec nie tylko świetnie smakuje, lecz także ma właściwości zdrowotne. Nie jest co prawda lekarstwem na przeziębienie, ale dzięki niemu można się poczuć dużo lepiej – poprawia krążenie krwi, ułatwiając przy tym walkę organizmu z wirusami. Najlepiej rozgrzewa z dodatkiem imbiru.

Znaleźliśmy 63 przepisów w kategorii Grzaniec

Grzaniec miodowy

Grzaniec miodowy

6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec zbójnicki

Grzaniec zbójnicki

Figaro Figaro
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec z wina

Grzaniec z wina

Jolanta27 Jolanta27
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Glogg – szwedzki grzaniec

Glogg – szwedzki grzaniec

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

grzaniec z wina

grzaniec z wina

Zochna Zochna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

grzaniec

grzaniec

marcinellino marcinellino
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec

Grzaniec

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec piwny

Grzaniec piwny

Ania Ania

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec

Grzaniec

rybka0123 rybka0123
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

wino-grzaniec

wino-grzaniec

wio wio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec swiateczny

Grzaniec swiateczny

luna luna
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec malinowy

Grzaniec malinowy

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy grzaniec

Domowy grzaniec

kama1132 kama1132

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzaniec

Grzaniec

lola11992 lola11992
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Irlandzki grzaniec

Irlandzki grzaniec

ciotka ciotka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: