Polskie lasy pełne są smacznych, aromatycznych i wybornych grzybów. Borowiki, kurki, maślaki, rydze stanowią tylko część leśnych skarbów. W naszych lasach równie często spotkamy też podgrzybki, koźlaki i opieńki.

Tradycje związane z wyprawami na grzybobranie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Powroty z koszami uginającymi się od grzybów to prawdziwy powód do dumy.

Grzyby leśne najczęściej trafiają do aromatycznych zup i sosów. Coraz odważniej dodajemy je też do dań głównych, takich jak risotto, krokiety i faszerowane mięsa. Idealnie współgrają z wieloma przystawkami, takimi jak tarty i tartaletki, drożdżowce, omlety i jajecznice.

Grzyby z powodzeniem możemy dodawać do różnego rodzaju dań. Wielu z nas jednak bardzo zależy na zachowaniu smaku i aromatu grzybów na dłużej. Stąd też dużą popularnością cieszy się suszenie grzybów i przygotowywanie przetworów z grzybów. Grzyby marynowane, w tym marynowane kurki, marynowane borowiki czy marynowane maślaki to prawdziwy rarytas.

Chociaż grzyby same w sobie nie mają zbyt wielu wartości odżywczych cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Jeśli Wy również jesteście pasjonatami grzybobrania i smakoszami grzybów, zobaczcie najlepsze przepisy na dania z grzybami leśnymi w roli głównej.

Przepisy na borowiki, kurki, maślaki, podgrzybki i inne grzyby leśne czekają!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Grzyby leśne

Znaleźliśmy 1443 przepisów w kategorii Grzyby leśne

Marynowane kurki

Marynowane kurki

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wieprzowina w sosie

Wieprzowina w sosie

peggi peggi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: