Grzyby ze śmietaną i cebulą są popularnym dodatkiem do mięs lub wędlin, a także ziemniaków i klusków. Smakują wyśmienicie także ze świeżą bułką posmarowaną masłem. Duszone grzyby można przygotować np. z rydzów, które trzeba oczyścić i pokroić. Następnie należy podsmażyć cebulę w garnku z masłem, po czym dodać do niej grzyby i dusić przez kilkanaście minut. Po około 10 minutach wlewa się śmietanę i doprawia potrawę solą oraz pieprzem.
Sos borowikowy

Sos borowikowy

Sos borowikowy idealnie nadaje się do mięs, placków, makaronów, klusek, kasz, ziemniaków i pieczywa. Przygotowuje się go z borowików z dodatkiem cebuli, czosnku, tymianku, śmietany, masła i oliwy. Składniki kroi się na kawałki, a masło rozpuszcza na patelni z oliwą z oliwek. Do smażenia warzyw i grzybów można dodać również białe wino, które nada potrawie większą wyrazistość. Na koniec na patelnie należy wlać odrobinę śmietany z przyprawami i dokładnie wymieszać.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Zalewę do grzybów marynowanych przyrządza się na bazie octu i wody oraz doprawia solą, pieprzem i szczyptą cukru. Do marynaty należy także dodać ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Interesujący smak mają grzyby marynowane na słodko z dużą ilością cukru i cebulą. Kolejną przekąską przyrządzaną np. z maślaków są kiszone grzyby, do których używa się m.in. soli oraz oleju.

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

Makaron z borowikami to wyjątkowe danie o leśnym smaku i aromacie. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników-ulubiony makaron, kilka prawdziwków, cebula, kremowa śmietana i przyprawy. Mimo swojej prostoty danie to smakuje wyśmienicie, jeśli raz go spróbujemy będziemy do niego wracać ponownie nie raz. Makaron z prawdziwkami to dobry pomysł na danie obiadowe lub na kolacje we dwoje.

Krem z borowików

Krem z borowików

Zupę krem z borowików suszonych, mrożonych lub świeżych robi się na niewielkiej ilości bulionu warzywnego. Można do niego dodać pół kieliszka wina, a także parmezan, który zagęszcza zupę (podobnie jak śmietana i mąka). Aby przyrządzić krem, wystarczy zblendować na jednolitą masę wywar z grzybów podsmażonych na maśle. Krem borowikowy nadaje się do podania na kolacji wigilijnej zamiast barszczu z uszkami. Najlepiej smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

Risotto z borowikami można przyrządzić zarówno ze świeżych jak i z suszonych grzybów. Suszone grzyby należy namoczyć (najlepiej na całą noc) przed dodaniem ich do potrawy. Risotto z grzybami i kurczakiem lub boczkiem to doskonały pomysł na obiad. Do risotto z borowikami należy dodać czosnek, cebulę, pieprz i sól. Będzie wyśmienite, jeśli podlejemy je winem i dodamy starty ser, np. parmezan.

Borowiki

Borowiki

Borowiki, w szczególności szlachetne, to grzyby z których można przygotowywać rozmaite dania oraz dodatki do potraw. Grzyby dobrze smakują w octowej marynacie, podawane na zimno, np. jako przystawka na przyjęciu. Z borowików można zrobić aromatyczną zupę krem lub sos – idealny do makaronu, kaszy, kopytek, ziemniaków i mięsa. Grzyby wykorzystuje się także do farszu na pierogi lub do jajek. Występują w lasach w czerwcu i lipcu. Grzyby można ususzyć, pamiętając, aby wcześniej dokładnie je oczyścić.

Polecane przepisy do kategorii Grzyby w śmietanie

Znaleźliśmy 66 przepisów w kategorii Grzyby w śmietanie

Kurki w śmietanie.

Kurki w śmietanie.

Elexis Elexis

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: