Grzyby jadalne to doskonały dodatek do mięs, warzyw i przekąsek. Podkreślają smak wielu potraw i dodają im wyjątkowego charakteru. Grzyby marynowane i grzyby suszone to produkty, których nie może zabraknąć w żadnej polskiej spiżarni nikogo przekonywać nie trzeba. Nie wyobrażamy sobie naszego menu bez pierogów z grzybami, jajecznicy z kurkami czy tradycyjnej i aromatycznej zupy grzybowej.

Gdy sezon na grzyby w pełni, z przyjemnością oddajemy się grzybobraniu i z zaangażowaniem zapełniamy kosze borowikami, podgrzybkami, rydzami, kurkami, kaniami i innymi leśnymi grzybami. Chociaż niesie to za sobą konieczność późniejszego ich czyszczenia, gotowania lub suszenia to wiemy, że warto poświęcić na te czynności trochę czasu.

Smak rewelacyjnych potraw i dań z grzybami wynagrodzi nam ten trud i podbije niejedno podniebienie. Wachlarz potraw, które możemy przygotować z grzybami jest bardzo szeroki. Zupa grzybowa i zupa z kurek (tradycyjna lub krem) to dania, które nie przysporzą nam wiele kłopotów. Podobnie będzie jeśli chodzi o kurki w śmietanie, smażone maślaki, faszerowane pieczarki i sos grzybowy.

Grzyby leśne doskonale komponują się z mięsem. Karkówka, schab i kotlety mielone z grzybami idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe.

Grzyby dają też duże pole do popisu jeśli chodzi o przetwory. W sezonie warto zatroszczyć się o to, by zimą nie zabrakło nam pysznych słoiczków z grzybami marynowanymi, grzybami suszonymi czy chociażby grzybami duszonymi w maśle.

W tej kategorii oprócz przepisów na dania z grzybami leśnymi, znajdziecie też pomysły na potrawy z pieczarkami, truflami, a nawet z grzybami chińskimi i japońskimi. Zapraszamy!
Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie

Gęste, aromatyczne, służące za dodatek do obiadu lub aromatyczny sos. Grzyby w śmietanie to jedno z tych dań, którym trudno się oprzeć. Świetnie pasują do ugotowanych ziemniaków, kaszy lub pieczywa. Grzyby duszone w śmietanie wyróżniają się kremowym, acz bardzo wyrazistym smakiem. Szczególnie, gdy są przygotowane z dodatkiem cebuli i świeżego pieprzu. Smażone grzyby można wykorzystać również jako nadzienie do wytrawnych tart i tartinek, dzięki czemu stworzymy pyszne przystawki!
 

Grzyby w occie

Grzyby w occie

Grzyby w zalewie octowej to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o zakąski. Świetnie sprawdzają się jako dodatki do sałatek i dań głównych. Ich wyrazisty smak sprawia, że trudno się im oprzeć. Oprócz grzybów leśnych, do marynowania można wykorzystać także popularne pieczarki. Grzyby marynowane w occie najlepiej smakują w sytuacji, gdy do zalewy doda się nieco gorczycy, liści laurowych i pieprzu. Przetworom w takiej wersji trudno będzie się oprzeć nawet największemu sceptykowi grzybów!

Borowiki

Borowiki

Borowiki, w szczególności szlachetne, to grzyby z których można przygotowywać rozmaite dania oraz dodatki do potraw. Grzyby dobrze smakują w octowej marynacie, podawane na zimno, np. jako przystawka na przyjęciu. Z borowików można zrobić aromatyczną zupę krem lub sos – idealny do makaronu, kaszy, kopytek, ziemniaków i mięsa. Grzyby wykorzystuje się także do farszu na pierogi lub do jajek. Występują w lasach w czerwcu i lipcu. Grzyby można ususzyć, pamiętając, aby wcześniej dokładnie je oczyścić.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby w marynacie to jedne z podstawowych przetworów, które muszą się znaleźć w domowej spiżarni. W zależności od naszych preferencji, mogą być przygotowane w zalewie solnej, octowej lub słodkiej. W każdej wersji smakują wyjątkowo i stanowią dobry dodatek do obiadu. Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.

Znaleźliśmy 4075 przepisów w kategorii Grzyby

Smalczyk z rydzami

Smalczyk z rydzami

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Borowikowe podudzia

Borowikowe podudzia

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: