Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań węgierskich. Potrawę najczęściej robi się z wołowiny albo wieprzowiny. Gulasz po węgiersku można zrobić jako jednogarnkowe danie, farsz np. do placka zbójnickiego lub jako sos do placków ziemniaczanych lub klusek. Mięso dusi się, najczęściej, z cebulą, czerwoną papryką, czosnkiem, pomidorami i świeżą pietruszką. Danie doprawia się kminkiem, ostrą lub słodką papryką, solą oraz pieprzem. Placki ziemniaczane z gulaszem po węgiersku można zrobić, dodając do składników pieczarki oraz marchewkę. Węgierska potrawa dobrze smakuje z kluskami śląskimi, kładzionymi lub zwykłym makaronem kupionym w sklepie. Gulasz węgierski z kluseczkami można podawać z ogórkiem kwaszonym lub surówką z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli.
Gulasz wieprzowy węgierski

Gulasz wieprzowy węgierski

Tradycyjny gulasz wieprzowy po węgiersku to potrawa z dużą ilością papryki i pomidorów. Danie przygotowuje się z mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki. Wieprzowinę dusi się z warzywami, głównie: papryką, pomidorami, czosnkiem oraz cebulą. Do dania można dodać marchewkę lub grzyby, np. pieczarki. Smak gulaszu podkreśli odrobina boczku. Potrawę doprawia się słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Gulasz wieprzowy dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami lub tylko z kromką razowego lub białego chleba.

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy po węgiersku najczęściej przyrządza się dusząc mięso z czerwoną papryką. Danie jest aromatyczne i wyraziste w smaku za sprawą dużej ilości przypraw, między innymi słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaża się na oleju, dodaje paprykę, mięso i czerwone wytrawne wino. Całość dusi się, aż wołowina zrobi się miękka i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Danie można zagęścić, dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Gulasz wołowy można podawać, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz po węgiersku jest bardzo syta i gęsta. Wołowinę przesmaża się na patelni i doprawia czosnkiem, kminkiem oraz solą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaje się, pokrojoną na mniejsze kawałki, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. Danie przyprawia się ostrą papryką, ziołowym pieprzem oraz dużą ilością czosnku.

Polecane przepisy do kategorii Gulasz węgierski

Znaleźliśmy 58 przepisów w kategorii Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Shizunia Shizunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fasola po węgiersku

Fasola po węgiersku

luna19 luna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sos węgierski

sos węgierski

anusia2402 anusia2402
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

lenna lenna
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

gulasz po węgiersku

gulasz po węgiersku

Kala Kala
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: