Pokrojone w kostkę mięso pochodzące z różnych części zwierzęcych. Dziś stosuje się również, resztki pozostałe z innych mięs.
Z czego jest zrobione mięso gulaszowe? Odpowiedź jest prosta. Najczęściej mięso gulaszowe pochodzi z wieprzowiny lub wołowiny.

Do najlepszych mięsnych kawałków należą: karkówka, mostek, łopatka, golonka oraz podroby.

W dobie dzisiejszych czasów, bardzo chętnie wykorzystujemy mięso indycze, kurze a nawet dziczyznę.
Mięso gulaszowe jest szeroko dostępnym produktem na rynku. Stosuje się je przeważnie do wyrobu słynnej węgierskiej potrawy – gulaszu.

Najpopularniejszym daniem z tych kawałków jest gulasz wołowy. Dużą sławą cieszy się również gulasz rybny oraz gulasz drobiowy czy z pieczarkami.

Z mięsa gulaszowego przygotowujemy również rozmaite, aromatyczne i smaczne sosy, buliony oraz zupy.

W naszych domowych przepisownikach nie może oczywiście zabraknąć sosu gulaszowego, w którym ‘gulaszowe’ jest bazą. 

Jeżeli macie ochotę na mięso gulaszowe w nowych ciekawych odsłonach, zajrzyjcie do działu gulasz na portalu gotujmy.pl

W tym miejscu z całą pewnością znajdziecie coś dla siebie. Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Gulasz

Znaleźliśmy 262 przepisów w kategorii Gulasz

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz na łopatce

Gulasz na łopatce

Niki22 Niki22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: