Tradycyjne danie węgierskie na dobre zagościło w polskiej kuchni. W dzisiejszych czasach, ta pyszna potrawa ulega pewnym modyfikacjom w zależności od gustów naszych lub naszych gości. Co ciekawe nazwa tego dania pochodzi od… pasterzy - gulyás - , którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło – gulya.

Gulasz jest zaliczany do dan narodowych kuchni węgierskiej. W oryginalnym przepisie znajdziemy m.in.: mięso, cebulę oraz paprykę. Gulasz jest tylko jeden. Owszem są pewne do zaakceptowania odmiany gulaszu węgierskiego, np. gulasz rybny czy gulasz z kurczaka. Zupa gulaszowa, tokań, paprykarz oraz ragoût są jedynie potrawami pokrewnymi.

Jak przystało na Pörkölt (węgierska nazwa gulaszu), tradycyjnie jest on przygotowywany w wieprzowiny.
Ponadto, gulasz jest wręcz idealnym daniem do eksperymentowania. Gulasz warzywny, drobiowy, a może wołowy z winem? Który wybieracie?

Są osoby, które na każdym kroku potrafią nas zaskoczyć. Idealnym przykładem jest gulasz z fasoli. Obok niego na podium stoi gulasz z pieczarkami. Cóż, jesteśmy chyba narodem, który każdy przepis idealnie i smacznie przekształci.

Szukacie przepisów na gulasz? Zainspirujcie się kulinarnie na portalu gotujmy.pl . W tym dziale, znajdziecie wspaniałą kolekcję najlepszych i sprawdzonych przepisów na gulasz. Zapraszamy!

Gulasze Kategorie

Polecane przepisy do kategorii Gulasze

Znaleźliśmy 1542 przepisów w kategorii Gulasze

Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

2milutka 2milutka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z pęczakiem

Gulasz z pęczakiem

dayzi dayzi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: