Morskie ryby są bardzo pyszne i zdrowe, chodź przez Polaków nieco niedoceniane. Halibut jest rybą wyławianą głównie u wybrzeży Norwegii  gdzie jest także hodowany, Szkocji, Grenlandii, Nowej Funlandii, Irlandii i Morza Barentsa. Jest rybą dość tłustą ale za to bardzo bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3- bardzo korzystne dla naszego organizmu. Aby przyrządzić dobrego halibuta, należy w pierwszej kolejności  nabyć umiejętność rozpoznawania świeżego okazu.

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zapach, świeża ryba ma słony, morski aromat. Kolejnym ważnym elementem charakteryzującym, przydatną rybę są jej oczy, nie mogą być mętne ani zapadnięte. Kiedy mamy już w swej kuchni dorodnego, świeżego halibuta, pomysłów na jego przygotowanie znajdziemy tysiące!

Zacząć możemy od zupy rybnej, bardzo sycącej i zdrowej. Halibut z nutą pomarańczy przeniesie nas na zupełnie inne horyzonty smakowe. Halibut pieczony z winem to doskonały pomysł na kolację w towarzystwie bliskiej osoby . A halibut z warzywami przygotowany na parze, będzie idealny dla osób będących na diecie.
 

Smażona, pieczona, gotowana, łączona z warzywami czy marynowana w ziołach - ryba cudownie wszechstronna!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 83 przepisów w kategorii Halibut

Pieczony halibut

Pieczony halibut

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jesienna zupa rybna

Jesienna zupa rybna

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Halibut smażony

Halibut smażony

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażony Halibut

Smażony Halibut

nasturella nasturella

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Halibut z porem

Halibut z porem

evita0007 evita0007

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: