Halibut to ryba z rodziny flądrowatych. Jej mięso ma delikatny smak i zawiera w sobie cenne kwasy omega-3, białko oraz witaminy: B3, B6 i B12. Rybę można kupić surową lub wędzoną. Surowego halibuta można upiec lub usmażyć. Ryba jest dobrym pomysłem na smaczny obiad lub kolację. Halibut wędzony może być dodatkiem do sałatek, makaronów i past do smarowania pieczywa. Do przyprawiania ryby używa się: soli, pieprzu, estragonu, oregano, kopru lub tymianku. Mięso będzie miała bardziej wyrazisty smak, gdy skropi się je sokiem wyciśniętym z cytryny. Halibut grillowany, pieczony lub gotowany najczęściej podawany jest z ryżem, ziemniakami, kaszą kus kus lub warzywami. Ryba wyśmienicie smakuje też z sosem ziołowym, czosnkowym, chrzanowym, cytrynowym lub śmietanowym.

Halibut pieczony w piekarniku

Halibuta można piec w piekarniku w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia. Przed pieczeniem rybę należy dokładnie umyć i osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym. Następnie halibuta naciera się ulubionymi przyprawami, np. oregano, koprem, czosnkiem, solą i pieprzem. Wierzch ryby skrapia się sokiem z cytryny i całą owija folią aluminiową lub wkłada do rękawa. Danie będzie miało lekko maślany smak, gdy do środka folii (lub rękawa do pieczenia) doda się odrobinę masła.

Halibut wędzony

Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek. Danie można przygotować np. z sałaty lodowej, cebuli, pomidorów i jajek ugotowanych na twardo. Warzywa oraz rybę kroi się na małe kawałki i łączy z jajkami pokrojonymi w ósemki. Całość oprósza się solą morską, ulubionymi ziołami i skrapia odrobiną oleju. Wędzonego halibuta można podać z makaronem dodając do dania, np. kapary, ostrą paprykę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Z ryby robi się także pasty – idealne do smarowania pieczywa. Wędzonego halibuta pozbawia się ości i łączy z majonezem oraz posiekanymi na drobno: jajkami, szczypiorem i oliwkami. Składniki należy dokładnie wymieszać i doprawić, do smaku, solą oraz pieprzem.

Halibut smażony

Halibut z patelni będzie z zewnątrz chrupiący, a w środku soczysty, jeśli usmaży się go w panierce. Rybę przez smażeniem, oczyszcza się, osusza i naciera przyprawami, np. solą, pieprzem i tymiankiem. Panierkę można przygotować z bułki tartej, czosnku oraz pietruszki i obtoczyć w niej rybę. Halibuta smaży się na maśle lub oleju, aż jego skórka zarumieni się na lekko brązowy kolor. Przed podaniem, rybę najlepiej odsączyć, z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym.

Z halibuta, można też przyrządzić wyśmienitą zupę rybnąHalibut pieczony z winem - to doskonały pomysł na wykwintne danie. A halibut z warzywami przygotowany na parze, będzie idealny dla osób będących na diecie. 



Zdjęcie: Fotolia

 

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 90 przepisów w kategorii Halibut

Halibut na jaglance

Halibut na jaglance

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczony halibut

Pieczony halibut

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jesienna zupa rybna

Jesienna zupa rybna

jaNina jaNina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Halibut smażony

Halibut smażony

olkaaa olkaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażony Halibut

Smażony Halibut

nasturella nasturella

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: