Halibut

Halibut

Przepisy na dania z halibutem



Morskie ryby są bardzo pyszne i zdrowe, chodź przez Polaków nieco niedoceniane. Halibut jest rybą wyławianą głównie u wybrzeży Norwegii  gdzie jest także hodowany, Szkocji, Grenlandii, Nowej Funlandii, Irlandii i Morza Barentsa. Jest rybą dość tłustą ale za to bardzo bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3- bardzo korzystne dla naszego organizmu. Aby przyrządzić dobrego halibuta, należy w pierwszej kolejności  nabyć umiejętność rozpoznawania świeżego okazu.

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zapach, świeża ryba ma słony, morski aromat. Kolejnym ważnym elementem charakteryzującym, przydatną rybę są jej oczy, nie mogą być mętne ani zapadnięte. Kiedy mamy już w swej kuchni dorodnego, świeżego halibuta, pomysłów na jego przygotowanie znajdziemy tysiące!

Zacząć możemy od zupy rybnej, bardzo sycącej i zdrowej. Halibut z nutą pomarańczy przeniesie nas na zupełnie inne horyzonty smakowe. Halibut pieczony z winem to doskonały pomysł na kolację w towarzystwie bliskiej osoby . A halibut z warzywami przygotowany na parze, będzie idealny dla osób będących na diecie.
 

Smażona, pieczona, gotowana, łączona z warzywami czy marynowana w ziołach - ryba cudownie wszechstronna!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (81): kategoria: Halibut    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane