Halibut

Halibut

Przepisy na dania z halibutem



Morskie ryby są bardzo pyszne i zdrowe, chodź przez Polaków nieco niedoceniane. Halibut jest rybą wyławianą głównie u wybrzeży Norwegii  gdzie jest także hodowany, Szkocji, Grenlandii, Nowej Funlandii, Irlandii i Morza Barentsa. Jest rybą dość tłustą ale za to bardzo bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3- bardzo korzystne dla naszego organizmu. Aby przyrządzić dobrego halibuta, należy w pierwszej kolejności  nabyć umiejętność rozpoznawania świeżego okazu.

Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na zapach, świeża ryba ma słony, morski aromat. Kolejnym ważnym elementem charakteryzującym, przydatną rybę są jej oczy, nie mogą być mętne ani zapadnięte. Kiedy mamy już w swej kuchni dorodnego, świeżego halibuta, pomysłów na jego przygotowanie znajdziemy tysiące!

Zacząć możemy od zupy rybnej, bardzo sycącej i zdrowej. Halibut z nutą pomarańczy przeniesie nas na zupełnie inne horyzonty smakowe. Halibut pieczony z winem to doskonały pomysł na kolację w towarzystwie bliskiej osoby . A halibut z warzywami przygotowany na parze, będzie idealny dla osób będących na diecie.
 

Smażona, pieczona, gotowana, łączona z warzywami czy marynowana w ziołach - ryba cudownie wszechstronna!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (83): kategoria: Halibut    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane