Gorąca herbata z cytryną i miodem to jeden z najczęściej przygotowywanych napojów na rozgrzanie. Cytrynę można pokroić w plasterki albo wycisnąć z niej sok. Smak herbaty można urozmaicić dodając np. świeży imbir albo goździki. Herbata z cytryną i imbirem doskonale rozgrzewa, ale też dobrze smakuje podana na zimno. Napój na gorąco można przygotować w dzbanku. Herbatę, najlepiej czarną, liściastą lub w torebce zalewa się wrzątkiem, a do środka naczynia wkłada plastry pomarańczy i cytryny. Średniej wielkości obrany korzeń imbiru kroi się na cienkie plastry i dodaje do gorącego napoju. Herbatę z imbirem można posłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub zwykłym. 
 
Herbata z cytryną i miodem na przeziębienie
 
Herbata z miodem jest zdrowsza niż ta posłodzona cukrem. Miód ma właściwości antybiotyczne – pomaga leczyć przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. W temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza traci on swoje prozdrowotne cechy, dlatego najlepiej dodawać go do ostudzonej herbaty. 
 
Herbata z cytryną i imbirem
 
Herbata z cytryną i imbirem to idealny napój na przeziębienie. Imbir łagodzi ból gardła oraz działa odkażająco na jamę ustną. Rozgrzewający napój można doprawić np. kardamonem, cynamonem lub goździkami. Świeży korzeń imbiru obiera się ze skórki a następnie kruszy w moździerzu lub kroi na cienkie plastry i dodaje do wrzącej wody. 
 
Cytryna do herbaty w słoiku
 
Cytryna może być dodatkiem do herbaty, grzańca a także zimnych napojów. Owoc można zalać słodką zalewą i przechowywać w słoiku. Cytrynę obiera się ze skóry i kroi w plastry, które następnie układa się w słoiku. Całość zalewa się korzennym syropem. Do rondla dodaje się wodę, cukier, ziarna kardamonu oraz gwiazdkę anyżu. Po rozpuszczeniu się cukru, wyławia się przyprawy  i ostudzonym syropem zalewa plastry cytryny. Słoik najlepiej przechowywać w lodówce. Cytryny można też zalać syropem klonowym, miodem lub posypać cukrem. 
 
Zielona herbata z cytryną
 
Zielona herbata obniża poziom cholesterolu oraz przyspieszając trawienie. Napój zaparza się w wodzie o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Herbata zalana wrzątkiem straci swoje cenne właściwości. Do filiżanki lub kubka wystarczy dodać plaster cytryny lub wycisnąć z niej sok. 
 
Herbata z lipy

Herbata z lipy

Herbata z lipy, w torebkach do zaparzania, dostępna jest np. w aptekach. Napar można też zrobić samodzielnie, zbierając kwiatostan drzewa lipy na przełomie czerwca – lipca. Suszone kwiaty przechowuje się w szczelnie zamkniętym słoiku. Napar przygotowuje się z około 1 łyżki kwiatów lipy suszonych lub świeżych na 1 szklankę wrzącej wody. Napój po 10-15 minutach parzenia jest gotowy do picia. Herbata z lipy jest niezastąpiona w czasie przeziębienia, ponieważ ma właściwości napotne i przeciwdziała gorączce.

Herbata miętowa

Herbata miętowa

Herbata miętowa, czyli napar z ususzonych liści mięty, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Dodatkowo wspiera trawienie i łagodzi bóle żołądka. Herbata z mięty dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Odrobinę suszu należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Ciepły napar miętowy warto połączyć z miodem lub cukrem, sokiem cytrynowym bądź syropem pigwowym oraz startym imbirem.

Czerwona herbata

Czerwona herbata

Czerwona herbata, czyli pu erh, ma gorzki smak. Jest wytwarzana ze sfermentowanych i leżakujących liści rośliny. Napar słynie z właściwości odchudzających, gdyż wspiera działanie wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia przemianę materii. Z tego powodu czerwona herbata pu erh świetnie się sprawdzi po ciężkostrawnych, tłustych posiłkach. Susz zaparza się w temperaturze 90 lub 95 stopni Celsjusza.

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem

Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa organizm i chroni przed przeziębieniem. Napój najlepiej smakuje z miodem i cytryną, ale sprawdzą się również inne warianty. Zielona herbata z imbirem ma właściwości odchudzające, natomiast mięta ukoi biegunkę i bóle żołądka. Korzeń rośliny należy obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla, zalać zimną wodą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dodaje się: herbatę (liściastą lub w torebkach), płynny miód i plastry świeżej cytryny. Gotowy, gorący napój przelewa się do kubków i pije na ciepło.

Zielona herbata

Zielona herbata

Zielona herbata jest produkowana z młodych, niefermentowanych i ususzonych liści. Susz zaparza się w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza. Picie naparu obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol we krwi, a także pomaga wydalić drobnoustroje z organizmu. Zielona herbata świetnie sprawdza się po posiłkach oraz jako samodzielny napój. Można pić ją na ciepło i zimno. Zielona herbata matcha jest popularna w Japonii.

Polecane przepisy do kategorii Herbata z cytryną

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Herbata z cytryną