Hibiskus, czyli malwa sułtańska, to kwiat nazywany też czerwonym złotem faraonów. Kwiaty hibiskusa mają kielichy w odcieniach czerwieni, żółci i bieli. Suszone kwiaty hibiskusa służą do przygotowywania ziołowego naparu, nazywanego karkade. Napój jest szczególnie popularny w kulturze muzułmańskiej. Pije się go w kieliszkach w czasie celebrowania uroczystości, np. ślubów. Karkade można przygotować na zimno z dodatkiem np. liści mięty, oraz na ciepło.

Dodatki do naparu z hibiskusa

Tradycyjne karkade przygotowuje się tylko z suszonych kwiatów hibiskusa, ale napar można też łączyć z dodatkami, np: kardamonem, cynamonem, imbirem lub wanilią. Do herbaty z hibiskusa można dodawać też liście świeżej mięty lub soki owocowe, zwłaszcza cytrusowe.. Napar łączy się także z wodami kwiatowymi, np. różanymi.

Jak parzyć herbatę hibiskusa na ciepło i zimno

Tradycyjny napar z hibiskusa ma mieć bardzo intensywny i słodki smak. Herbatę przygotowuje się w proporcji: na 1 litr wrzącej wody używa się 1 szklankę liści hibiskusa i tyle samo cukru, co kwiatowego suszu. Po ostudzeniu naparu można do niego dodać kostki lodu i plastry cytryny, dzięki czemu powstanie orzeźwiający napój – idealny na lato. Liście hibiskusa dobrze parzą się także w zimnej wodzie i wtedy najlepiej napar posłodzić syropem cukrowym, który lepiej rozpuszcza się w chłodniejszym roztworze.

Hibiskus suszony

Hibiskus suszony jest szczególnie polecany w stanach przeziębienia lub grypy. W 100 gramach suszu znajduje się około 12 mg witaminy C, która podnosi odporność organizmu. Ponadto napar z hibiskusa ułatwia trawienie oraz działa bakteriobójczo.

Gdzie kupić herbatę z hibiskusa

Herbata z hibiskusa dostępna jest w aptekach i sklepach zielarskich. Suszone liście hibiskusa można też dostać w sklepach spożywczych, na stoiskach ze zdrową żywnością. Hibiskus dostępny jest również w internetowych sklepach herbacianych.
Curry

Curry

Curry to mieszanka przypraw. Podstawą jest kurkuma, która nadaje jej żółto-pomarańczowy kolor. Dobór reszty przypraw zależy od upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykane są mieszanki z imbirem, pieprzem, solą, kolendrą, czosnkiem, cynamonem, chili, kminkiem i gałką muszkatołową. Czasem dodaje się również kardamon, szalotkę, gorczycę czarną i goździki. W Indiach słowo „curry” oznacza potrawę w gęstym sosie lub gulasz.

Jałowiec

Jałowiec

Jałowiec jest przyprawą o intensywnym korzennym, słodko-gorzkim smaku. Można go kupić w formie suszonych szyszkojagód. Są to owoce krzewu jałowca. Jałowiec wykorzystuje się do przygotowania marynat do mięs. Najczęściej łączy się go z winem, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Jagody jałowca pasują do dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Można z nich też zrobić nalewkę.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałki muszkatołowej używamy w kuchni na co dzień, doprawiając nią zarówno desery, jak i dania obiadowe. Jest aromatyczna, ale delikatna, dlatego pasuje do wielu potraw. Nadaje się zarówno do dań kuchni orientalnej, jak i polskiej. Szczypta gałki muszkatołowej nadaje charakterystyczny smak flakom i bigosowi. Bez niej nie powstanie piernik ani grzaniec.

Cząber

Cząber

Cząber to wyrazista, pikantna przyprawa stosowana do zup, gulaszy, potraw przyrządzanych z roślin strączkowych i farszów. Wyróżnia się jej dwa rodzaje – letnią (łagodniejszą) i zimową (ostrzejszą). W kulturze ludowej stosowana była dawniej jako silny afrodyzjak. Obecnie można ją znaleźć również jako dodatek do past do zębów, olejków eterycznych i mydeł. Cząber działa antyseptycznie i łagodzi biegunki.

Estragon

Estragon

Estragon jest byliną cenioną za swoje właściwości kulinarne oraz lecznicze. Posiada wyrazisty, lekko gorzki smak. Wykazuje działanie wzmagające apetyt i usprawniające procesy trawienne. W kuchni najczęściej wykorzystuje się suszone liście estragonu jako przyprawę do dań mięsnych, ryb, sałatek i rozmaitych sosów (tatarskiego, bearnaise, remoulade etc.). Estrgonem przyprawia się również warzywa, np. duszoną marchewkę, ziemniaki, grzyby i buraki oraz zupy - zawsze pod koniec gotowania.

Pieprz

Pieprz

Pieprz, choć jest tak popularną przyprawą, ma również mało znane odmiany (np. hoja santa). Wśród najbardziej cenionych pod względem kulinarnym są pieprz cayenne i zielony, które zyskały renomę w kuchni francuskiej. Niektóre rodzaje pieprzu (jak ziołowy) są po prostu mieszankami różnych przypraw, inne zaś (jak syczuański) to rzadko występujące ziarna mielone bez domieszek. Uprawa większości gatunków pieprzowca możliwa jest w warunkach tropikalnych, ale niektóre mogą urosnąć także w Polsce.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Hibiskus