Hot dog to typowo amerykańskie jedzenie typu fast-food składające się z dwóch głównych składników: bułki i parówki. Tradycyjny hot dog amerykański jest gorącą parówką podaną w naciętej bułce, oblanej z wierzchu musztardą, ketchupem lub majonezem. Inną formą podania fast-foodu jest hot dog francuski, który różni się od amerykańskiego rodzajem bułki. Parówkę lub cienką kiełbasę wkłada się do środka wydrążonej bagietki. Przed włożeniem mięsa, do pieczywa wlewa się ketchup, musztardę, majonez albo sosy, np. czosnkowy, meksykański, koperkowo-ziołowy. Hotdogi występują na ostro z papryczką chilli i kolendrą, słodkie - z karmelizowaną cebulką i musztardowo-miodowym sosem. Niektóre zawierają pomidory, inne sałatęmajonez i ogórkaO smaku hot-doga decyduje też parówka. Można wybierać spośród wieprzowych, wołowych, cielęcych i sojowych.

Hot dog amerykański – jak zrobić?

Parówki do hot dogów można ugotować w wodzie, usmażyć na oleju lub upiec na ruszcie. Pieczywo najlepiej zapiec w piekarniku. Podłużną bułkę wkłada się do rozgrzanego piekarnika i piecze kilka minut, aby zrobiła się chrupiąca.Następnie pieczywo nacina się wzdłuż i wkłada do środka ciepłą parówkę, najlepiej wieprzową. Przekąskę polewa się ketchupem i musztardą. Hot dogi można podawać z frytkami.

Hot dog z warzywami

Przygotowując hot dogi, można eksperymentować i do parówki w bułce dodać warzywa lub ulubiony sos, np. czosnkowy albo chili. Dressingiem smaruje się upieczoną w piekarniku i naciętą bułkę i wkłada w nią gorącą parówkę. Między pieczywo a mięso można włożyć świeże liście sałaty, plastry ogórka i pomidora, a całość posypać prażoną cebulą. Następnie przekąskę polewa się ketchupem, musztardą lub majonezem.  

Hot dog Kategorie

Hot dog francuski

Hot dog francuski

Tradycyjny hot dog składa się z dwóch podstawowych składników – parówki i bułki. Jednym z rodzajów tego typu fast-foodu jest hot dog francuski, który różni się od swojego amerykańskiego odpowiednika rodzajem bułki. W wersji „francuskiej” bagietka jest wydrążona w środku i nie zawiera warzywnych dodatków, jak cebula, pomidory czy kapusta lub sałata. Hot dog francuski zazwyczaj podawany jest tylko z ketchupem, musztardą, majonezem lub sosami, np. czosnkowym, meksykańskim albo ziołowym.

Polecane przepisy do kategorii Hot dog