Hummus to pasta z ciecierzycy, z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, solą i tahini (pastą sezamową). Podawany jest na zimno jako dip, smarowidło do pieczywa, pity, placków oraz używany jako dodatek do naleśników czy składnik kotletów. Hummus można przygotować z gotowanej ciecierzycy lub z ciecierzycy z puszki. Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę. Hummus najczęściej przyprawia się kuminem, natką pietruszki i kolendrą. Można dodawać do niego też suszone pomidory, chili i orzechy.
Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus z suszonymi pomidorami

Hummus, czyli pastę z ciecierzycy i tahini można urozmaicać na różne sposoby. Jednym z nich jest dodatek suszonych pomidorów. Najlepsze do tego są pomidory w oleju. Wówczas do przygotowania hummusu nie trzeba używać innej oliwy niż ta z zalewy. By wzmocnić pomidorowy smak czerwonej pasty, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego. Idealnymi dodatkami do hummusu z suszonymi pomidorami są: oregano, bazylia, oliwki, świeża kolendra i szalotka.

Pasta z bobu

Pasta z bobu

Pasty do chleba można przygotowywać z różnych warzyw (bób, fasola, bakłażan, zielony groszek). Są świetnym dodatkiem do pieczywa dla wegan i wegetarian. Pomysłem na wakacyjne, letnie śniadanie są kanapki z pastą z bobu, którą przygotowuje się maksymalnie w 15 minut. Wszystkie składniki (bób, twaróg, czosnek, sól, pieprz, ostra papryka, jogurt naturalny) należy zmiksować za pomocą blendera. Tak przyrządzona pasta świetnie smakuje na ciepłych grzankach.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

W egipskiej kuchni łączą się dary morza i plony ziemi. Na północy kraju można skosztować ryb i małż przyprawionych curry, natomiast na południu ‒ pikantnych sosów oraz past z sezamem, kukurydzą, ryżem, bobem i fasolą. Wszystko jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku. Ze szczególną starannością przygotowuje się mięso (cielęce, jagnięce, wołowe), które wraz z chlebem aisz stanowi składnik pożywnej shoarmy.

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która największą popularność ma w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Roślina smakiem przypomina groch. Roztarta i wymieszana z oliwą tworzy pastę na chleb. Ciecierzyca z sezamem i pastą tahini to popularny hummus. Ze zmielonego warzywa robi się też falafel – wegański kotlet popularny w krajach arabskich. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i minerałów, np. potasu i wapnia. Warzywo zapobiega podwyższeniu cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy, nazywana również hummusem, to pasta przygotowywana na bazie ciecierzycy (gotowanej lub tartej) z dodatkiem przetartego przez praskę czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz pasty tahini (inaczej pasty sezamowej). Wszystkie składniki miksuje się w blenderze na gładką i jednolitą masę. Można je doprawić solą i pieprzem. Hummus jest bardzo popularny wśród wegan i wegetarian ze względu na swoje właściwości zdrowotne i dietetyczność (bogaty jest w białko czy witaminy B i C).

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Pasta z ugotowanej soczewicy, tahini, suszonych pomidorów i czosnku znakomicie smakuje z dodatkiem kminku i soku z cytryny. Całość warto urozmaicić kolendrą lub bazylią. Aromatyczna, gładka i kremowa pasta świetnie sprawdza się na śniadanie lub zdrową kolację. Podaje się ją na świeżym pieczywie lub w formie dipu do warzyw. Soczewica zawiera dużą ilość białka, więc jest świetnym zamiennikiem białka pochodzenia zwierzęcego.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli może być przygotowana zarówno na bazie fasoli Jaś, perłowej, jak i każdej innej. Wystarczy na początek zalać ją dużą ilością wody i moczyć przez noc. Następnie obrać fasolę ze skórki, wycisnąć sok z cytryny i przygotować pieprz oraz sól. Całość na koniec dokładnie zmiksować razem z przyprawami. Pasta z fasoli, szczególnie tej białej, nazywana jest również smalcem wegetariańskim. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka oraz lizyny (wzmacnia ona serce oraz przeciwdziała zawałowi).

Pasta tahini

Pasta tahini

Pasta tahini przygotowywana jest z ziaren sezamu. Przepisów na nią jest przynajmniej kilka. Sezam na pastę tahini można uprażyć, dzięki czemu będzie ona miała o wiele lepszy smak i aromat. Do jej przygotowania oprócz sezamu potrzeba oleju. Ziarna praży się na suchej patelni, następnie umieszcza się w kielichu blendera i miksuje. Gotową pastę przekłada się do słoiczków. Tahini można trzymać szczelnie zamknięte nawet przez kilka miesięcy. Po otwarciu warto pastę przechowywać w lodówce.

Znaleźliśmy 43 przepisów w kategorii Hummus

Hummus z czarnuszką

Hummus z czarnuszką

jolao jolao

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hummus z buraczkami

Hummus z buraczkami

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hummus sezamowy

Hummus sezamowy

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Humus  Ewy

Humus Ewy

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hummus 4

Hummus 4

ajo ajo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Hummus

Hummus

Pyza Pyza
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: