Indyk

Indyk

Sprawdzone przepisy na dania z indyka

Polacy pokochali mięso indycze! Jest na trzeciej pozycji po drobiu i wieprzowinie, pod względem jego spożywania.

Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Mięso tego ptaka jest bardzo chude, odpowiednie szczególnie dla małych dzieci, ponieważ nie uczula.

Indycze mięso daje duże pole do popisu, nie jednej gospodyni. Przygotowanie go jest proste i szybkie gdyż jego obróbka cieplna nie jest zbyt długa. Indyka można piec, dusić lub gotować. Świetnie sprawdza się również podczas letniego grillowania.

Potrawka z mięsa indyczego z kaszą lub ryżem idealnie zaspokoi głód, a pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Soczysty faszerowany indyk to idealny pomysł na niedzielny, odświętny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie sałatek ze świeżych  warzyw. Bardzo smacznym połączeniem są także golonki indycze z grzybami. Jest to danie bardzo oryginalne i smaczne, a zapach unoszący się w czasie jego pieczenia urzeknie niejednego smakosza!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1074): kategoria: Indyk    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane