Indyk

Indyk

Sprawdzone przepisy na dania z indyka

Polacy pokochali mięso indycze! Jest na trzeciej pozycji po drobiu i wieprzowinie, pod względem jego spożywania.

Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Mięso tego ptaka jest bardzo chude, odpowiednie szczególnie dla małych dzieci, ponieważ nie uczula.

Indycze mięso daje duże pole do popisu, nie jednej gospodyni. Przygotowanie go jest proste i szybkie gdyż jego obróbka cieplna nie jest zbyt długa. Indyka można piec, dusić lub gotować. Świetnie sprawdza się również podczas letniego grillowania.

Potrawka z mięsa indyczego z kaszą lub ryżem idealnie zaspokoi głód, a pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Soczysty faszerowany indyk to idealny pomysł na niedzielny, odświętny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie sałatek ze świeżych  warzyw. Bardzo smacznym połączeniem są także golonki indycze z grzybami. Jest to danie bardzo oryginalne i smaczne, a zapach unoszący się w czasie jego pieczenia urzeknie niejednego smakosza!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1069): kategoria: Indyk    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane