Polacy uwielbiają mięso indycze! To oprócz kurczaka najchętniej spożywane mięso drobiowe. W klasyfikacji ogólnej mięs zajmuje trzecie miejsce ustępując dwóch pierwszych wspomnianemu kurczakowi i wieprzowinie.

Warto przekonać się do mięsa z indyka, ponieważ ma korzystny wpływ na organizm. Idealnie nadaje się dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, ponieważ nie uczula - dlatego też jest odpowiednim mięsem dla małych dzieci.

Niska zawartość tłuszczu oraz duża zawartość białka w indyczym mięsie sprawiają, że jest ono łatwo przyswajalne i lekkostrawne - z racji tego, że jest niskokaloryczne, stanowi znakomite rozwiązanie dla wszystkich osób dbających o linię!

Każdy element mięsa indyczego cechują inne walory smakowe i przeznaczenie kulinarne, dlatego tym bardziej polecamy poeksperymentować i popróbować różnych jego wariantów.

Przemawia za tym fakt, że to mięso drobiowe jest proste w przygotowaniu - nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej, ani wcześniejszego zmiękczania. Jedyne na co należy uważać to to, aby nie przesuszyć go podczas smażenia, duszenia i pieczenia.
Sznycel z indyka

Sznycel z indyka

Sznycel z indyka to panierowany drobiowy filet z piersi, który smaży się na klarowanym maśle lub smalcu. Potrawa ta może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Wyśmienicie smakuje sznycel z indyka w sosie śmietanowym. Wówczas mięso warto obsmażyć na oleju kokosowym. Sznycel z indyka w wersji dietetycznej to pieczona lub duszona pierś z dodatkiem ziół i grillowanych lub parowanych warzyw lub ryżu. Sznycel z indyka można też nadziewać serem (np. camembert lub goudą) lub pieczarkami.

Roladki z indyka

Roladki z indyka

Roladki z indyka to delikatne mięso, które doskonale nadaje się na obiad dla całej rodziny. Indyk to najchudsze z dostępnych mięs, więc dobrze pasuje do dietetycznych posiłków. Dobrym pomysłem na danie główne są roladki z indyka z suszonymi pomidorami. Potrawę przygotowuje się w niecałą godzinę. Roladki z indyka z warzywami są nie tylko sycące, ale też bardzo zdrowe. Mięso z indyka ma wysoką zawartość białka i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak selen i cynk.

Pierś z indyka

Pierś z indyka

Pierś z indyka to wyjątkowo delikatne i dietetyczne mięso. Przyprawiamy go według własnego uznania ulubionymi ziołami i podajemy z sezonowymi warzywami. Pierś z indyka duszona, pieczona, czy parowana jest zdrowa i smaczna. Dodatek piure ziemniaczanego, kaszy gryczanej lub jaglanej oraz ulubiona surówka sprawią, że będzie to pełnowartościowy zdrowy obiad.

Indyk faszerowany

Indyk faszerowany

Indyka można faszerować w całości lub jedynie jego fragmenty, np. udziec lub pierś. Najlepsze nadzienia do neutralnego w smaku drobiu to te z dodatkiem intensywnych w smaku dodatków: czosnku, smażonej cebulki, rozmarynu i gałki muszkatołowej. Po wypełnieniu farszem całego ptaka konieczne jest zabezpieczenie otworu poprzez spięcie go wykałaczkami, specjalnymi szpilkami lub zaszycie. Wyśmienitym dodatkiem do indyka faszerowanego jest boczek lub kawałek słoniny. Dzięki nim mięso będzie soczyste i miękkie.

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka to danie szybkie w przygotowaniu. Mięso gotuje się lub smaży z dodatkiem warzyw, np. marchewki, pomidorów, papryki, cebuli, cukinii czy ziemniaków. Przed obróbką indyk powinien jednak być dokładnie umyty i osuszony. Gotową potrawkę podaje się z sosem, np. kurkowym, śmietankowym, ziołowym, musztardowym lub cytrynowym. Zaletą mięsa indyczego jest niska zawartość tłuszczu, przez co polecane jest osobom na diecie i sportowcom.

Indyk pieczony

Indyk pieczony

Indyk pieczony to bardzo elegancka i reprezentacyjna potrawa. Podajemy go na stół w czasie świąt, uroczystości rodzinnych lub ważnych imprez. Możemy przyrządzić indyka pieczonego w całości, nadziewanego lub w formie pieczeni. Odpowiednia marynata do tego mięsa podkreśli jego smak i nada wspaniałą złocistą, chrupiącą skórkę, podczas gdy środek pozostanie soczysty i delikatny.

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami

Indyk z warzywami doskonale smakuje z dodatkiem ryżu lub pieczonych ziemniaków. Warzywa można usmażyć razem z mięsem na patelni lub w woku lub upiec wszystko w piekarniku. Najszybszą wersją tego dania jest usmażenie pokrojonej w paski piersi indyczej z papryką, cebulą i czosnkiem. Indyk z warzywami po chińsku to podobna potrawa, do której dodaje się jeszcze sos sojowy, grzyby mun, fasolkę szparagową i kiełki soi. Mięso z indyka można dusić w warzywach lub piec z warzywami w rękawie.

Indyk w sosie

Indyk w sosie

Mięso indyka ma bardzo delikatny i neutralny smak, dlatego świetnie komponuje się z wieloma sosami. Smażona pierś jest znakomita z dodatkiem sosu śmietanowego, musztardowego, koperkowego lub pomidorowego. Indyk w sosie curry to wyśmienite danie kuchni marokańskiej, które podaje się z ryżem. Sos żurawinowy jest idealny do udźca z indyka lub indyka pieczonego z jabłkami. Bitki z indyka najlepiej smakują w sosie własnym.

Znaleźliśmy 1511 przepisów w kategorii Indyk