Indyk

Indyk

Sprawdzone przepisy na dania z indyka

Polacy pokochali mięso indycze! Jest na trzeciej pozycji po drobiu i wieprzowinie, pod względem jego spożywania.

Odpowiednio przygotowany indyk jest smaczny i apetyczny, ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. Mięso tego ptaka jest bardzo chude, odpowiednie szczególnie dla małych dzieci, ponieważ nie uczula.

Indycze mięso daje duże pole do popisu, nie jednej gospodyni. Przygotowanie go jest proste i szybkie gdyż jego obróbka cieplna nie jest zbyt długa. Indyka można piec, dusić lub gotować. Świetnie sprawdza się również podczas letniego grillowania.

Potrawka z mięsa indyczego z kaszą lub ryżem idealnie zaspokoi głód, a pasztet z indyka sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Soczysty faszerowany indyk to idealny pomysł na niedzielny, odświętny obiad. Najlepiej smakuje w towarzystwie sałatek ze świeżych  warzyw. Bardzo smacznym połączeniem są także golonki indycze z grzybami. Jest to danie bardzo oryginalne i smaczne, a zapach unoszący się w czasie jego pieczenia urzeknie niejednego smakosza!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (1065): kategoria: Indyk    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane