Jabłek nie trzeba nikomu przedstawiać. Znamy je od dziecka pod postacią przepysznych racuchów z jabłkami i rogalików z jabłkową konfiturą. Jabłka często wykorzystywane są do robienia lekkich wiosennych kompotów lub jako farsz do naleśników. Wyśmienicie smakują z mięsem, razem z nim zapiekane albo podane obok pod postacią sosu. Znane szarlotki pełne są tych soczystych owoców, a drożdżówki z jabłkami przyciągają nas do niejednej piekarni.

Co jest takiego wyjątkowego w jabłkach? Z pewnością pektyny, które oczyszczają nasz organizm z toksyn. Duża zawartość błonnika wpływa na poprawne trawienie, a witamina C zwiększa naszą odporność. Picie soków z jabłek może więc pomóc w uniknięciu niejednej choroby. Pomimo kwaśnego smaku (skutek kwasu jabłkowego) jabłka odkwaszają organizm. Jest to spowodowane dużą zawartością zasadowych soli mineralnych. Jedzenie surówek, które w składzie mają jabłka, pomoga przywrócić organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. 

Chociaż jabłka po obróbce termicznej tracą część swoich właściwości odżywczych, to warto wypróbować ich pod postacią zupy. Dzięki nim uzyskamy kwaskowato-słodki smak. Ciekawym połączeniem może okazać się dodanie jabłek do ryby. Każdy z Was z pewnością ma jakiś pomysł na zastosowanie tego owocu. Podzielcie się nim z nami i udostępnijcie przepis!

 

Znaleźliśmy 1399 przepisów w kategorii Jabłka