Jaglanka, czyli kasza jaglana ugotowana na mleku lub wodzie, połączona z dodatkami, to sycący i ciepły posiłek, idealny na początek dnia. Można ją ugotować zarówno na mleku krowim, jak i roślinnym. Będzie pyszna w połączeniu z owocami, nasionami, bakaliami oraz kakao.

Jaglanka na śniadanie

Smaczna jaglanka na śniadanie powstanie po dodaniu do niej miodu, wanilii, orzechów oraz oleju kokosowego. Kaszę należy uprażyć na suchej patelni, po czym opłukać w gorącej wodzie. Następnie trzeba zagotować wodę z mlekiem, wsypać jaglankę i gotować ją przez około 20 minut pod przykryciem.

Jaglanka na wodzie

Kasza jaglana na wodzie to propozycja dla osób, które nie lubią bądź nie mogą pić mleka. Przed ugotowaniem należy wypłukać ziarna na przemian w zimnej i gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich goryczy. Do gotującej się wody z kaszą trzeba dodać nieco soli i oleju, po czym zamieszać. Jaglankę na wodzie gotuje się na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po 15-20 minutach można zdjąć pokrywkę i pozostawić ziarna, aby wchłonęły wodę.

Jaglanka z owocami

Słodkie danie – jaglanka z owocami – smakuje równie dobrze po ugotowaniu na mleku, jak i na wodzie. Kasza jest pyszna po dodaniu malin i borówek. Po dodaniu laski wanilii nabierze wspaniałego aromatu i smaku. Jaglanka z jabłkiem lub jagodami to idealne połączenie. Najlepiej podawać ją z orzechami i cynamonem.

Jaglanka na słodko

Rozgrzewające danie z kaszy będzie jeszcze smaczniejsze po dodaniu imbiru bądź miodu. Można je dosłodzić za pomocą rodzynków, ksylitolu, syropu z agawy lub klonowego. Wyśmienicie komponuje się z żurawiną i orzechami. Jaglankę na słodko najlepiej przyrządzić na mleku, np. kokosowym lub migdałowym.
Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Truskawki mogą być składnikiem dań obiadowych podczas sezonu na nie (maj-lipiec). Kasza jaglana z truskawkami jest dobrym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru owoców. Po kwadransie gotowania kaszy do wody dolewa się mleko i trzyma garnek na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Do odcedzonej kaszy dodaje się kawałki truskawek bądź owocowy mus, podduszony na patelni, sok wyciśnięty z cytrusów i odrobinę cukru pudru. Można wypróbować ciekawe połączenie truskawek z chilli w proszku lub pieprzem.

Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami

Kasza jaglana z jabłkami i bananem bądź cynamonem i goździkami na gorąco jest pożywnym śniadaniem, kolacją lub obiadem. Jaglankę płucze się na sitku i zalewa się ją w rondelku zimną wodą. Gotuje się ją na niewielkim gazie pod przykryciem. Do garnka można dolać odrobinę mleka i dosypać brązowego cukru oraz prawdziwej wanilii. Kasza jaglana na słodko z jabłkiem dobrze smakuje również z bakaliami, miodem i migdałami. W smaku przypomina aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami

Kasza jaglana z owocami to danie, które robi się na mleku lub na wodzie. Płucze się ją zimną wodą nad sitkiem i gotuje się na niewielkim ogniu na sypko. Do słodkiego śniadania, kolacji bądź obiadu idealnie pasują jabłka, banany, truskawki, jagody, maliny i śliwki. Owoców nie trzeba obierać, jedynie usunąć z nich pestki. Wystarczy rozgnieść je widelcem lub zmiksować blenderem na gładkie puree, dodać do odcedzonej kaszy jaglanej i przyprawić. Wspaniale smakuje również kasza jaglana z bakaliami.

Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana na słodko

Desery z kaszy jaglanej są coraz popularniejsze. Przyrządza się z niej m.in. serniki bądź szarlotki. Ziarna jaglane można wykorzystać do zrobienia ciasta rafaello. Wypieki z dodatkiem ugotowanej kaszy są sycące i wilgotne. Słodzi się je miodem, syropem klonowym lub ksylitolem. Ziarna mogą być także jednym z głównych składników na naleśniki. Budyń z kaszy jaglanej i mlekiem roślinnym to natomiast wegański zamiennik tego pysznego deseru.

Znaleźliśmy 29 przepisów w kategorii Jaglanka

Dyniowa jaglanka

Dyniowa jaglanka

kar.mal kar.mal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglanka z bananem

Jaglanka z bananem

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaszanka jaglanka

Kaszanka jaglanka

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaglanka z musli

Jaglanka z musli

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: