Jajecznica, to jedno z najłatwiejszych dań do przygotowania. Powstaje ze zmąconych jajek, podgrzewanych na patelni. Można do nich dodać wszelkie składniki. Mięsa takie jak szynka, bekon, kawałki pieczeni, kiełbasa, są typowe dla polskiej jajecznicy. Często też, spotyka się jajecznicę z warzywami. We Włoszech są to pomidory i świeża bazylia, zaś w Meksyku łatwo spotkać popularną jajecznicę z papryczką chilli, cebulą i kolendrą.

Danie to, zwykle podawane jest na śniadanie, może być jedzone o każdej porze dnia. Jajecznica idealnie nadaje się do dań głównych jako dodatek, czy włożona między dwie kromki chleba. Technik wykonywania idealnej jajecznicy jest wiele. Każdy ma swój własny sposób. Jedni dodają śmietankę, inny mleko. Zrobić ją można na słoninie, maśle czy oleju. W przypadku jajecznicy - wszystkie chwyty są dozwolone. 

Jajecznica to najczęstsze śniadanie u kulturystów. Jest chętnie przez nich konsumowane ze względu na dużą zawartość białka. Sam temat jajecznicy w literaturze pojawia się od wieków. Jadali ją zarówno królowie jak i chłopi. Aż w ośmiu książkach słynnej pisarki Agathy Christie wspomniana jest jajecznica. Jeśli chcemy skosztować czegoś, co od wieków ma taką samą formę, a przepis nie zmienił się od lat, należy sięgnąć po jajecznicę.    

Znaleźliśmy 52 przepisów w kategorii Jajecznica