Jajecznica to potrawa z roztrzepanych i usmażonych jajek. Przygotowuje się ją z dodatkami m.in. szynką, bekonem, kawałkami pieczeni, kiełbasą, itp. Często też, spotyka się jajecznicę z warzywami. We Włoszech są to pomidory i świeża bazylia, zaś w Meksyku łatwo spotkać popularną jajecznicę z papryczką chilli, cebulą i kolendrą.

Kiedy podawać jajecznicę?

Danie to, zwykle podawane jest na śniadanie, może być jedzone o każdej porze dnia. Jajecznica idealnie nadaje się do dań głównych jako dodatek, czy włożona między dwie kromki chleba. Technik wykonywania idealnej jajecznicy jest wiele. Każdy ma swój własny sposób. Jedni dodają śmietankę, inny mleko. Zrobić ją można na słoninie, maśle czy oleju. W przypadku jajecznicy - wszystkie chwyty są dozwolone. 

Jajecznica na mleku

Jajecznica na mleku to świetna propozycja dla osób, które nie lubią masła ani oleju. Takie danie jest niskokaloryczne, lekkie i pożywne. Jajecznica ze szczypiorkiem to dobra propozycja na kolację. Doskonale komponuje się z kiełbasą, serem żółtym i pieczarkami. Jajecznica z łososiem sprawdzi się w przypadku amatorów ryb. Potrawa z powodzeniem może zastąpić obiad. 

Jajecznica to zdrowie

Jajecznica to najczęstsze śniadanie u kulturystów. Jest chętnie przez nich konsumowane ze względu na dużą zawartość białka. Sam temat jajecznicy w literaturze pojawia się od wieków. Jadali ją zarówno królowie jak i chłopi. Aż w ośmiu książkach słynnej pisarki Agathy Christie wspomniana jest jajecznica.
Dietetyczna jajecznica

Dietetyczna jajecznica

Osoby, które dbają o linię, powinny spróbować dietetycznej jajecznicy. Przygotowuje się ją bez tłuszczu, mięs i innych kalorycznych składników. Jajecznica na parze ma około 50 kalorii (na 100 gramów produktu) i jest dobrym źródłem białka. Jajecznica z awokado również jest dietetyczna, a przy tym sycąca. Miąższ owocu kroi się w kostkę, a następnie miesza z jajkiem i podsmaża. Awokado zawiera dużą ilość zdrowych tłuszczów i błonnika.

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem

Jajecznica z serem jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy roztrzepać jaja, usmażyć je, a na koniec wymieszać z wiórkami parmezanu lub goudy. Jajecznica z serem żółtym świetnie smakuje również z innymi dodatkami. Warto połączyć ją z szynką parmeńską, kiełbasą, boczkiem, cebulą, pomidorami, pieczarkami, papryką, łososiem, ziołami i przyprawami. Jajecznica z fetą, rukolą i oliwkami to pomysł na smaczny obiad w włoskim stylu.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Na śniadanie lub kolację najlepiej smakuje jajecznica z pomidorami. Danie syci na wiele godzin i dostarcza cennego potasu. Jajecznica na pomidorach dobrze komponuje się ze szczypiorkiem, cebulą, szynką, kiełbasą oraz serem żółtym. Potrawę można przygotować ze świeżych warzyw bez skórki lub tych z puszki. Jajecznicę z pomidorami zazwyczaj podaje się z chlebem lub bułkami.

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami to dobra propozycja na lekki posiłek. Danie można przygotować ze świeżych lub mrożonych grzybów, a także masła, cebuli, soli oraz pieprzu. Kurki należy dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć. Następnie dodaje się kolejne składniki, a na końcu jajka. Jajecznica na kurkach świetnie smakuje również z papryką, pomidorami i szynką. Można podawać ją samą lub z pieczywem. Jajecznica z kurkami i boczkiem jest bardzo sycąca i aromatyczna.

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami

Jajecznica z grzybami dobrze smakuje na śniadanie, obiad i kolację. Do jej przygotowania można użyć pieczarek, kurek, boczniaków, maślaków, podgrzybków i rydzów. Grzyby powinny być świeże lub mrożone, dobrze oczyszczone i pokrojone w kostkę. Należy je podsmażyć, a następnie połączyć z jajkami. Jajecznica z boczniakami świetnie smakuje zrobiona na maśle oraz z dodatkiem szczypiorku, soli i pieprzu.

Znaleźliśmy 216 przepisów w kategorii Jajecznica

Kolorowa jajecznica

Kolorowa jajecznica

czarrna czarrna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: