Jajka to podstawowy składnik wielu potraw oraz skarbiec cennych substancji odżywczych: białka, witamin, soli mineralnych, nienasyconych tłuszczów i węglowodanów. Zawiera cholesterol, ale również lecytynę i kwas omega-3, które zapobiegają odkładaniu się w organizmie cholesterolu.  W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze.

Lubimy jeść jajka. Na śniadanie jajecznica lub jajka po benedyktyńsku, w koszulce. W towarzystwie tuńczyka, majonezu, sera żółtego oraz kukurydzy, jajko wspaniale smakuje w paście jajecznej.

Ugotowane jajko na miękko jest lżej strawne niż ugotowane na twardo, ścięte na parze – niż usmażone na tłuszczu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko , więc mogą je jeść osoby na diecie lekkostrawnej.

Na Wielkanoc na świątecznym stole serwujemy jajka z majonezem, jajka faszerowane m.in. pieczarkami, tuńczykiem lub warzywami.  Jajko to jeden z pokarmów, które wkładamy do święconki.  Jest znakiem zwycięstwa nad śmiercią, odradzającego się życia i płodności. Do koszyczka wkłada się ugotowane jajko na twardo i najczęściej pomalowane.

Na obiad do zup takich jak żurek, barszcz biały czy botwinka, jajka pasują idealnie. Jajko to podstawa panierki do kotletów oraz warzywnych zapiekanek m.in. z ziemniakami i brokułami. Omlet to danie z jaj, które sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. W wersji na słodko z dodatkiem ulubionego dżemu lub na słono z warzywami i wędliną.

Jeżeli nie możecie się zdecydować co zaserwować swoim gościom. Sprawdźcie nasze pyszne przepisy na dania z jajkami.

Znaleźliśmy 2957 przepisów w kategorii Jajka

Saksuka po mojemu

Saksuka po mojemu

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tortilla ziemniaczana

Tortilla ziemniaczana

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kotleciki z jajek

Kotleciki z jajek

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: