Potrawy z jarmużu coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, zyskuje on na popularności dzięki swoim właściwościom.  Jest  doskonałym źródłem żelaza, oraz białka przez co doceniają go również osoby pozostające na diecie wegetariańskiej. Poza tym zawiera wiele witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.  Dania z jarmużu są bardzo różnorodne, można go smażyć, dusić, gotować, a nawet jeść na surowo np. w sałatkach. Jarmuż przyrządzamy podobnie jak szpinak. Możemy go zblanszować lub podsmażyć krótko na patelni. 
Sałatka z jarmużem

Sałatka z jarmużem

Jarmuż to ciekawy składnik różnych sałatek. Można wykorzystać go na surowo.  Pozbawiamy wtedy jego liście twardej łodygi, rwiemy na małe kawałki, polewamy oliwą i ugniatamy kilka minut, by zrobił się bardziej miękki. Można też  lekko go podgotować, lub podsmażyć, również usuwając łodygę. Dodatki do jarmużu wybieramy według uznania, sałatka będzie świetna z dodatkiem jabłek, truskawek, pomidorów, czy migdałów. Lekko gorzkawy smak opisywanego warzywa świetnie skomponuje się ze słodkimi składnikami.

Zupa z jarmużu

Zupa z jarmużu

Talerz zupy z jarmużu rozgrzeje nas w pochmurny, zimny dzień. Ponieważ rośnie nawet zimą,  gdy w naszej diecie brakuje świeżych warzyw, jest tak bardzo nieodzowny w kuchni  podczas tego sezonu.  Możemy z jarmużu przygotować zupę krem,  lub tradycyjną,  z pływającymi kawałkami warzyw. Przygotowujemy ją tak samo jak inne zupy, na warzywnym lub mięsnym wywarze. Dodajemy do niego soczewice, pomidory,  fasolę lub inne warzywa według uznania. Wystarczy już tylko odpowiednio przyprawić do smaku i gotowe. 

Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

Koktajle mające właściwości odchudzające są obecnie niezwykle popularne. Jarmuż o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach często wchodzi w skład takich koktajli. Zawiera dużo błonnika i białka dzięki czemu na długo zapewnia uczucie sytości. Do przygotowania wystarczą liście jarmużu, jogurt bądź woda oraz dodatkowo owoce lub warzywa. Świetnie sprawdzą się gruszki, jabłka, cytryna, awokado czy ogórek. Całość wystarczy zmiksować i gotowe.

Pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu

Zielone pesto zazwyczaj kojarzy się z bazylią, jednak możemy ją zastąpić innymi zielonymi liśćmi. Jarmuż świetnie nadaje się do przygotowania tego dania. Wystarczy liście umyć, pozbawić  twardej łodygi,  a następnie dokładnie zmiksować z oliwą, czosnkiem, parmezanem, czy innym serem, orzeszkami np. pinii lub nerkowca i odrobiną soli. Tak przygotowane pesto z jarmużu podajemy z makaronem, pieczywem, pieczonym kurczakiem  lub warzywami.

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

Chipsy chrupać lubi prawie każdy, choć wiemy, że ta przekąska zakupiona w sklepie bywa bardzo nie zdrowa. Zamiennikiem  mogą być domowe chipsy warzywne na przykład  z jarmużu, które zawierają dużo wartości odżywczych.  Są one bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy usunąć twarda łodygę i porwać liście na kawałki. Polewamy je oliwą, posypujemy solą i ulubionymi przyprawami. Teraz wystarczy włożyć je do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut. Po tym czasie  możemy chrupać pyszne, dietetyczne chipsy, lub dodać je na przykład do sałatki dla jej urozmaicenia.

Makaron z jarmużem

Makaron z jarmużem

Szybki obiad z makaronem to częsty wybór zapracowanych pań domu.  Zwyczajowym  dodatkiem  do niego jest sos z mięsem i warzywami. Dla odmiany warto podać do makaronu jarmuż, który urozmaici nasz jadłospis. Usuwamy z liści twardą łodygę, kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie. Dodajemy czosnek,  suszone pomidory, pieczarki lub  inne ulubione dodatki. Tak przygotowany jarmuż podajemy z makaronem pszennym lub żytnim, by był zdrowszy może być  pełnoziarnisty  lub gryczanym.