Jednego z największych złowionych na świecie jesiotrów holowano do brzegu aż 45 minut – ważył pół tony i miał prawie 4 metry długości. Jesiotr ostronosy był jeszcze kilkadziesiąt lat temu często spotykany w dużych polskich rzekach – dziś gatunkowi grozi wyginięcie. Coraz popularniejsza jest w naszym kraju hodowla jesiotra syberyjskiego, którego waga dochodzi do kilku kilogramów. Można go kupić w niewielkich tuszkach bądź w wygodnej formie filetów. W dużych sklepach rybnych warto pytać również o jesiotra zachodniego lub rosyjskiego, które wciąż występują w polskich wodach. Mięso jesiotrów jest praktycznie pozbawione ości, co sprawdza się zwłaszcza podczas smażenia lub wędzenia ryby oraz przygotowywania obiadów dla dzieci. Smaczne rybie mięso jest świetne z rusztu, patelni grillowej bądź piekarnika. Szczególnie zyskuje po uprzednim zanurzeniu go na kilka godzin w aromatycznej cytrynowo-ziołowej marynacie.



Zdjęcie: Fotolia