Podstawą prawidłowego odżywiania jest różnorodność artykułów spożywczych występujących  w naszej diecie. Jednymi z najważniejszych produktów są ryby. Są one cennym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na działanie układu odpornościowego i sercowo- naczyniowego.

Jesiotr w Polsce to popularna i często wykorzystywana kulinarnie ryba. Importujemy ją z terenów Islandii, Norwegii i krajów Morza Śródziemnego. Mięso jesiotra jest białe, tłuste i soczyste. Można go grillować, smażyć lub marynować, świetnie nadaję się także do wędzenia.

Przed przyrządzeniem jesiotra należy usunąć z niego jedynie skórę, doprawić sokiem z cytryny, natką pietruszki i bazylią. Jesiotr z piekarnika lub jesiotr w panierce w towarzystwie ziemniaków i świeżych warzyw to pomysł idealny na drugie danie obiadowe.

Jesiotr po polsku w śmietanie to najlepsza propozycja na uroczystą kolację lub wigilię. Cennym produktem pochodzącym od jesiotra jest czarny kawior, najlepiej smakuje schłodzony z tostami z masłem i blinami.

Zasmakujcie to, co najlepsze w jesiotrze! Przygotujcie go w swojej ulubionej postaci!

Zdjęcie: Fotolia