Przygotowanie kaczki do faszerowania

Używając kaczki w całości, najpierw trzeba ją dokładnie umyć, osuszyć i pozbawić wnętrzności. Zdarza się, że narządy wewnętrzne, takie jak serce czy żołądek, bywają wycinane, ale wkładane do wnętrza kaczki w foliowym woreczku. Można je wykorzystać do nadzienia. Po wyczyszczeniu kaczkę trzeba natrzeć (na zewnątrz i w środku) mieszanką oliwy, soli i przypraw. Najlepsze do tego będą: rozmaryn, gałka muszkatołowa, szałwia, cząber lub majeranek. Tak przygotowane mięso najlepiej odstawić do lodówki na 30 minut. Po wypełnieniu farszem, otwór trzeba spiąć wykałaczkami, specjalnymi szpilkami lub zaszyć. Bardzo ważne jest, by przed włożeniem do piekarnika mięso uzyskało temperaturę pokojową.

Mięsny farsz do kaczki nadziewanej mięsem

Najsmaczniejszym, mięsnym farszem do kaczki jest nadzienie wieprzowo-drobiowe. Mielone mięso z łopatki łączy się z kurzymi wątróbkami (bardzo drobno posiekanymi lub również zmielonymi). Całość najlepiej usmażyć z cebulą na klarowanym maśle. Często stosowanym składnikiem do farszy mięsnych jest chleb. Pokrojony w kosteczkę i podsmażony na maśle razowiec doskonale nasyca się smakiem mięsa i przypraw.

Kaczka nadziewana warzywami lub owocami

Kaczkę można nadziać farszem z pieczonych, smażonych lub gotowanych warzyw. Świetne do tego będą: buraki, papryka, dynia, zielony groszek, kukurydza i cebula. Farsz będzie miał zwartą konsystencję, gdy wszystko zostanie zmielone lub wcześniej starte na tarce. Kaczka wyśmienicie smakuje również z nadzieniem z jabłek i żurawiny, goździków, rumu i rodzynek. Do nadziewania kaczki najlepiej używać jabłek kwaśnych. Sprawdzą się takie odmiany, jak: antonówka, szara reneta czy papierówka. Jako owocowe nadzienie do kaczki wyśmienite są również ananasy i brzoskwinie z puszki. Kompozycja słodko-mięsnych aromatów bardzo dobrze współgra z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub ugotowanego na sypko ryżu.

Kaczka nadziewana kaszą

Kaczka z farszem z kaszy gryczanej i pieczarek ze smażoną cebulą i czosnkiem to doskonałe danie, które nie wymaga już dodatków w postaci ziemniaków. W tym wariancie wystarczy surówka lub sałatka. Oprócz kaszy gryczanej do nadziewania kaczki można też użyć kaszy jaglanej, pęczaku, kaszy orkiszowej, kuskus lub kaszy jęczmiennej.

Pieczenie nadziewanej kaczki

Kaczkę piecze się w rękawie, brytfance lub żaroodpornym naczyniu. W trakcie pieczenia konieczne jest polewanie jej wytapiającym się tłuszczem. Kawałek bekonu lub słoniny ułożony na wierzchu sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste, a skórka bardzo chrupiąca.
Kaczka pieczona w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie

Mięso kaczki pieczonej w rękawie jest kruche i soczyste. Przed upieczeniem kaczki należy ją zamarynować, np. w majeranku, tymianku, pieprzu i soli. Można dodać też estragon. Zamarynowane mięso trzeba włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kaczkę można nadziać. Najczęściej wykorzystuje się do tego kwaśne jabłka. Można zrobić też farsz z ziemniaków, kapusty kiszonej. Do nadzienia dodaje się też pomarańcze.

Gęś faszerowana

Gęś faszerowana

Gęś faszerowana to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Jako nadzienia można użyć: kaszy gryczanej, jabłek, mięsa mielonego, wątróbki, grzybów, pieczarek a nawet ziemniaków. Doskonałymi przyprawami będą: majeranek, cząber, gałka muszkatołowa i świeżo mielony pieprz. Nadzienie nie wypłynie ze środka, gdy otwór zostanie zaszyty nicią lub spięty wykałaczkami albo szpikulcami. W trakcie pieczenia mięso trzeba podlewać wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a wnętrze soczyste.

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Mięso z kaczki i żurawina to bardzo udane połączenie. Można je wykorzystać do przygotowania kaczki pieczonej, kaczki nadziewanej i potraw z kaczej piersi. Do żurawiny warto dodać soczyste jabłka – pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną należy do najsmaczniejszych dań polskiej kuchni, a kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami zachwyci każdego. Pieczoną kaczkę można podawać z żurawiną świeżą, suszoną lub domowym sosem żurawinowym.

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Można ją przyrządzić w różnych wariantach: znana jest kaczka z pomarańczami pieczona w całości, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym i udka kacze w pomarańczach. Podstawowy przepis można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak jabłka, miód, żurawina i imbir. Ciekawym pomysłem jest także upieczenie kaczki w cydrze, który doskonale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

Oryginalny, chiński przepis na kaczkę po pekińsku liczy około 15 tysięcy słów i ciężko go zrealizować w domowych warunkach. Można jednak skorzystać w uproszczonej receptury, z którą poradzi sobie każdy kucharz-amator. Kaczkę w całości lub tylko jej pierś należy upiec w marynacie przygotowanej z orientalnych składników, takich jak imbir, cynamon, ocet ryżowy, sos sojowy, prażony sezam i goździki. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroi się na małe porcje. Sekretem kaczki po chińsku jest sposób jej podawania: potrawę serwuje się na plackach mandaryńskich przypominających naleśniki. Całość polewa się aromatycznym sosem hoisin. Można dodać także pokrojonego ogórka i małe cebulki.

Polecane przepisy do kategorii Kaczka nadziewana

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

ania1904 ania1904

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

andzia67 andzia67
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Doda Doda
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: