Przyrządzanie faszerowanej kaczki jest proste, gdy mięso jest świeże i dobrej jakości. Kupując kaczkę, należy zwrócić uwagę na barwę skóry. Żółtoszary kolor i szorstka oraz pokryta śluzem świadczy o tym, że mięso jest nieświeże. Wszelkiego rodzaju zasinienia znajdujące się w okolicach kupra, gardzieli i pod skrzydłami, również nie są dobrym objawem. Świeżą kaczkę rozpoznaje się po zapachu (powinien być przyjemny, lekko słodkawy) i tym, że mięso jest jędrne w dotyku.

Zamrożoną kaczkę najlepiej rozmrażać powoli, np. przez całą noc, wtedy mięso będzie smaczniejsze. W celu przyspieszenia procesu można umieścić ją w misce z wodą.

Jak piec kaczkę nadziewaną jabłkami?

Kaczkę piecze się w naczyniu żaroodpornym, brytfance, na blaszce lub w rękawie. Ostatnia opcja gwarantuje wysoki stopień soczystości mięsa. Kaczkę należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Następnie natrzeć z zewnątrz i wewnątrz, solą z sokiem z cytryny, olejem i przyprawami,. W takim stanie najlepiej pozostawić ją na całą noc w lodówce. W wersji przyspieszonej wystarczy godzina w chłodnym miejscu. Do środka ptaka wkłada się pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (np. antonówkę lub szarą renetę, koniecznie ze skórką). Jabłka warto też ułożyć obok mięsa. Upieczone w ten sposób są bardzo smaczne.

Ważne jest, by po wyjęciu z lodówki kaczka uzyskała temperaturę pokojową zanim zostanie umieszczona w piekarniku.

Czas pieczenia kaczki to około 1-2 godziny (w zależności od wagi ptaka, im cięższy, tym dłużej) w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Co 15-20 minut trzeba podlewać ją wytapiającym się tłuszczem. Jeżeli skórka jest już mocno spieczona, a wnętrze jeszcze surowe, najlepiej przykryć kaczkę folią aluminiową.

Przyprawy i dodatki do kaczki faszerowanej jabłkami

Kaczka z jabłkami to pyszne danie, które jest najlepsze jedynie z dodatkiem pieprzu i soli. Można wzbogacać aromaty o majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, krążki cebuli, czosnek, rozmaryn i suszone śliwki.

Z czym jeść kaczkę z jabłkami?

Pieczona kaczka z jabłkami znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniakami (można je przygotować w trakcie pieczenia mięsa), puree ziemniaczanym lub frytkami z dyni. Upieczone obok kaczki jabłka są wykwintnym dodatkiem do tego pysznego dania. Znakomicie pasuje tu również żurawina. 

Polecane przepisy do kategorii Kaczka z jabłkami