Przyrządzanie faszerowanej kaczki jest proste, gdy mięso jest świeże i dobrej jakości. Kupując kaczkę, należy zwrócić uwagę na barwę skóry. Żółtoszary kolor i szorstka oraz pokryta śluzem świadczy o tym, że mięso jest nieświeże. Wszelkiego rodzaju zasinienia znajdujące się w okolicach kupra, gardzieli i pod skrzydłami, również nie są dobrym objawem. Świeżą kaczkę rozpoznaje się po zapachu (powinien być przyjemny, lekko słodkawy) i tym, że mięso jest jędrne w dotyku.

Zamrożoną kaczkę najlepiej rozmrażać powoli, np. przez całą noc, wtedy mięso będzie smaczniejsze. W celu przyspieszenia procesu można umieścić ją w misce z wodą.

Jak piec kaczkę nadziewaną jabłkami?

Kaczkę piecze się w naczyniu żaroodpornym, brytfance, na blaszce lub w rękawie. Ostatnia opcja gwarantuje wysoki stopień soczystości mięsa. Kaczkę należy najpierw dokładnie umyć i osuszyć. Następnie natrzeć z zewnątrz i wewnątrz, solą z sokiem z cytryny, olejem i przyprawami,. W takim stanie najlepiej pozostawić ją na całą noc w lodówce. W wersji przyspieszonej wystarczy godzina w chłodnym miejscu. Do środka ptaka wkłada się pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (np. antonówkę lub szarą renetę, koniecznie ze skórką). Jabłka warto też ułożyć obok mięsa. Upieczone w ten sposób są bardzo smaczne.

Ważne jest, by po wyjęciu z lodówki kaczka uzyskała temperaturę pokojową zanim zostanie umieszczona w piekarniku.

Czas pieczenia kaczki to około 1-2 godziny (w zależności od wagi ptaka, im cięższy, tym dłużej) w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Co 15-20 minut trzeba podlewać ją wytapiającym się tłuszczem. Jeżeli skórka jest już mocno spieczona, a wnętrze jeszcze surowe, najlepiej przykryć kaczkę folią aluminiową.

Przyprawy i dodatki do kaczki faszerowanej jabłkami

Kaczka z jabłkami to pyszne danie, które jest najlepsze jedynie z dodatkiem pieprzu i soli. Można wzbogacać aromaty o majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon, krążki cebuli, czosnek, rozmaryn i suszone śliwki.

Z czym jeść kaczkę z jabłkami?

Pieczona kaczka z jabłkami znakomicie smakuje z pieczonymi ziemniakami (można je przygotować w trakcie pieczenia mięsa), puree ziemniaczanym lub frytkami z dyni. Upieczone obok kaczki jabłka są wykwintnym dodatkiem do tego pysznego dania. Znakomicie pasuje tu również żurawina. 
Kaczka pieczona w rękawie

Kaczka pieczona w rękawie

Mięso kaczki pieczonej w rękawie jest kruche i soczyste. Przed upieczeniem kaczki należy ją zamarynować, np. w majeranku, tymianku, pieprzu i soli. Można dodać też estragon. Zamarynowane mięso trzeba włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie kaczkę można nadziać. Najczęściej wykorzystuje się do tego kwaśne jabłka. Można zrobić też farsz z ziemniaków, kapusty kiszonej. Do nadzienia dodaje się też pomarańcze.

Kaczka z żurawiną

Kaczka z żurawiną

Mięso z kaczki i żurawina to bardzo udane połączenie. Można je wykorzystać do przygotowania kaczki pieczonej, kaczki nadziewanej i potraw z kaczej piersi. Do żurawiny warto dodać soczyste jabłka – pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną należy do najsmaczniejszych dań polskiej kuchni, a kaczka faszerowana żurawiną i jabłkami zachwyci każdego. Pieczoną kaczkę można podawać z żurawiną świeżą, suszoną lub domowym sosem żurawinowym.

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Można ją przyrządzić w różnych wariantach: znana jest kaczka z pomarańczami pieczona w całości, pierś z kaczki w sosie pomarańczowym i udka kacze w pomarańczach. Podstawowy przepis można wzbogacić dodatkowymi składnikami, takimi jak jabłka, miód, żurawina i imbir. Ciekawym pomysłem jest także upieczenie kaczki w cydrze, który doskonale komponuje się z orzeźwiającym smakiem pomarańczy.

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku

Oryginalny, chiński przepis na kaczkę po pekińsku liczy około 15 tysięcy słów i ciężko go zrealizować w domowych warunkach. Można jednak skorzystać w uproszczonej receptury, z którą poradzi sobie każdy kucharz-amator. Kaczkę w całości lub tylko jej pierś należy upiec w marynacie przygotowanej z orientalnych składników, takich jak imbir, cynamon, ocet ryżowy, sos sojowy, prażony sezam i goździki. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroi się na małe porcje. Sekretem kaczki po chińsku jest sposób jej podawania: potrawę serwuje się na plackach mandaryńskich przypominających naleśniki. Całość polewa się aromatycznym sosem hoisin. Można dodać także pokrojonego ogórka i małe cebulki.

Kaczka duszona

Kaczka duszona

Duszona kaczka to eleganckie i wykwintne danie obecne w polskiej kuchni od wieków. Najbardziej podstawową wersją tej potrawy jest kaczka duszona w sosie własnym. Do jej przygotowania wykorzystuje się różne elementy porcjowanej kaczki, na przykład pierś, skrzydełka i nóżki. Przepis można modyfikować i dodawać do niego inne składniki według uznania. Znana jest między innymi kaczka duszona z warzywami, w cebuli, winie i śmietanie. Na święta i inne ważne okazje warto zaserwować efektowną kaczkę duszoną z jabłkami.

Confit z kaczki

Confit z kaczki

Confit z kaczki jest tradycyjną potrawą francuską. Konfitowanie to sposób konserwowania mięsa. Polega na marynowaniu w soli, a później powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa z kaczych udek. Udka naciera się solą z przyprawami, np. tymiankiem, i odstawia na kilkanaście godzin do lodówki. Oczyszczone z soli kawałki kaczki wkłada się do naczynia, zalewa tłuszczem (np. kaczym lub wieprzowym), tak by nic nie wystawało ponad powierzchnię, i gotuje przez kilka godzin, do miękkości.

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Nadziewana kaczka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Na uwagę zasługuje przede wszystkim kaczka faszerowana pieczona w całości. Najczęściej nadziewa się ją farszem zrobionym z mielonego mięsa i podrobów (np. wątróbki). Popularne przepisy to także kaczka szpikowana jabłkami, kaszą, warzywami i pieczarkami. Nadziewać można także mniejsze elementy kaczki, głównie piersi i udka. Faszerowana noga z kaczki czy filet wypełniony pieczarkami, serem lub żurawiną to doskonałe propozycje na niedzielny obiad.

Polecane przepisy do kategorii Kaczka z jabłkami