Dzika kaczka

Kaczka

Przepisy na potrawy z dzikiej kaczki



W Polsce występuje kilka gatunków dzikich kaczek, ich odstrzał odbywa się od sierpnia do połowy grudnia. Przedstawiciele wytwornej kuchni  czekają zatem na jesienne, chłodniejsze dni by nabyć to wspaniałe mięso.

Najlepsze w smaku są kaczki młode, pieczone w całości czy faszerowane jabłkami idealnie sprawdzą się jako wykwintne drugie danie. Mięso z trochę starszych gatunków najlepiej wykorzystać do farszów, pasztetów lub potrawek.

Dziczyzna jest mięsem dość wymagającym. Lubi  towarzystwo marynat i ziół, pozwala to nabrać mięsu aromatu i sprawia, że kruszeje. Ziołami  idealnie komponującymi się z tego typu mięsem  jest rozmaryn, kolendra, cząber i szałwia. Rosół z dzikiej kaczki ma wspaniały, oryginalny posmak, doskonale rozgrzeje organizm w chłodny, jesienny dzień.

Kaczka w czerwonej kapuście to tradycyjne danie podawane na specjalne okazje, niegdyś serwowane również na dworach, mięso to idealnie smakuje również w towarzystwie buraków czy marchwi. Warzywa te dodadzą słodkiego posmaku naszej potrawie i urozmaicą ja wizualnie. Częstsze spożywanie mięsa z dziczyzny to wspaniałe uzupełnienie diety o niezbędne białko! 

Zapoznajcie się z naszymi przepisami na najlepsze kaczki!



Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (19): kategoria: Kaczka    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane