W Polsce występuje kilka gatunków dzikich kaczek, ich odstrzał odbywa się od sierpnia do połowy grudnia. Przedstawiciele wytwornej kuchni  czekają zatem na jesienne, chłodniejsze dni by nabyć to wspaniałe mięso.

Najlepsze w smaku są kaczki młode, pieczone w całości czy faszerowane jabłkami idealnie sprawdzą się jako wykwintne drugie danie. Mięso z trochę starszych gatunków najlepiej wykorzystać do farszów, pasztetów lub potrawek.

Dziczyzna jest mięsem dość wymagającym. Lubi  towarzystwo marynat i ziół, pozwala to nabrać mięsu aromatu i sprawia, że kruszeje. Ziołami  idealnie komponującymi się z tego typu mięsem  jest rozmaryn, kolendra, cząber i szałwia. Rosół z dzikiej kaczki ma wspaniały, oryginalny posmak, doskonale rozgrzeje organizm w chłodny, jesienny dzień.

Kaczka w czerwonej kapuście to tradycyjne danie podawane na specjalne okazje, niegdyś serwowane również na dworach, mięso to idealnie smakuje również w towarzystwie buraków czy marchwi. Warzywa te dodadzą słodkiego posmaku naszej potrawie i urozmaicą ja wizualnie. Częstsze spożywanie mięsa z dziczyzny to wspaniałe uzupełnienie diety o niezbędne białko! 

Zapoznajcie się z naszymi przepisami na najlepsze kaczki!



Zdjęcie: Fotolia Więcej ↓

Znaleźliśmy 19 przepisów

Dzika kaczka duszona

Dzika kaczka duszona

beetle beetle

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kacze udka.

Kacze udka.

Jojo Jojo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: