Owoc kaki, inaczej persymona, ma smak podobny do śliwki. Jest on jednak mniej wyrazisty. Kaki powinien mieć błyszczącą i gładką skórkę oraz mocno czerwoną barwę. Przed zjedzeniem należy go obrać ze skórki. Można z niego przygotować dżem i galaretkę. Persymona doskonale pasuje do lodów i sałatek owocowych. Jest dostępna także w formie owoców suszonych i kandyzowanych.
Ananas

Ananas

Ananas to egzotyczny owoc bardzo popularny również w Polsce. Jest świetnym uzupełnieniem słodkich deserów, ciast i tortów. Najlepiej komponuje się z bitą śmietaną i kolorową galaretką. Można z niego przyrządzić także zdrowy sok ananasowy. Świeże ananasy i ananasy w puszce dodaje się do potraw kuchni azjatyckiej, np. orientalnych sosów, zup i jako dodatek do mięs.

Limonka

Limonka

Limonka, nazywana również limą lub limetą kwaśną, to owoc przypominający cytrynę o kolorze jasnozielonkawym. Bogaty jest w witaminę C, wapń, potas i fosfor. Limonkę wykorzystuje się do przygotowywania soków i napojów orzeźwiających. Jest również popularnym składnikiem drinków alkoholowych. Limę dodaje się też do ciast, deserów, dań rybnych, zup, mięs czy koktajli. Nadaje potrawom lekko słodki, kwaskowaty smak.

Porzeczki

Porzeczki

Porzeczki to popularne krzewy agrestowe, które są uprawiane w ogródkach. W Polsce występuje porzeczka zwyczajna (czerwona), czarna oraz biała, które można jeść prosto z krzaka. Poza najbardziej znanymi sokiem porzeczkowym czy nalewką z czarnych porzeczek, owoców można dodać do różnych deserów (sernika, eklerków, muffinek, tarty), koktajli i smoothie. Z kolei do mięs (wołowiny, kurczaka) pasuje konfitura porzeczkowa z pomarańczą, czosnkiem i cytryną.

Papaja

Papaja

Papaja jest bardzo słodka i zdrowa. Może być zarówno owocem, jak i warzywem (zielony, niedojrzały owoc), a wszystkie części papai są jadalne. Zawiera wiele odżywczych składników, które są wykorzystywane w leczeniu raka oraz wspomagają proces trawienia. Papaję można jeść na surowo lub dodać do różnych potraw mięsnych (z kurczakiem curry, z wieprzowiną z woka i kolendrą). W letnie upały idealnie smakują koktajle z papają i mango, semmifredo truskawkowe z papają oraz lody marchewkowe z papają.

Nektarynka

Nektarynka

Nektarynka to owoc, będący odmianą brzoskwini zwyczajnej i pozbawiony charakterystycznej dla niej meszku na skórce. Sezon na nektarynki przypada w miesiącach letnich. Owoc ten najlepiej sprawdzi się jako dodatek do deserów: sorbetów, puddingów, lodów i galaretek. Można także z niego przygotować aromatyczne dżemy, powidła, konfitury i marmolady. Ze względu na to, że nektarynki są bogatym źródłem wartości odżywczych polecane są dla sportowców oraz osób przebywających na diecie.

Daktyle

Daktyle

Daktyle to owoce daktylowca palmowego. W Polsce najczęściej spotykane są w formie suszonej. Dostarczają energii, są źródłem witaminy A, C i witamin z grupy B. Mogą zastępować słodycze i być podawane jako przekąska. Często stanowią dodatek do owsianki, muesli czy jogurtów i twarogu na śniadanie. Pasują do słodkości (ciastek, naleśników, sałatek owocowych, budyniu), ale też do curry, orientalnych sałatek czy farszów do mięs. Z niektórych odmian wykonuje się mąkę lub słodki syrop, którego można użyć do słodzenia.

Jagody goji

Jagody goji

Jagody goji to tzw. superfood dostępny najczęściej w formie suszonych owoców. Można go też kupić w postaci soku. Jagody dodaje się do sałatek, jogurtu, muesli, a także zup. Często są one kupowane przez osoby, które się odchudzają. W kuchni chińskiej są gotowane przed dodaniem ich do potraw. Z jagód goji można przyrządzić domowej roboty wino lub nalewkę. Dodaje się je także do herbat i deserów.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Kaki