Kalafior
kalafior

Przepisy na dania z kalafiora

Kalafior to warzywo, które ujmuje nie tylko smakiem, lecz także bogactwem witamin, minerałów i innych właściwości korzystnych dla zdrowia. Najsmaczniejszy w miesiącach letnich. Jednolita barwa kwiatostanu oraz dobra kondycja liści to wyznaczniki, decydujące o jego świeżości.

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie smacznych dań z kalafiora. Podstawowy, najłatwiejszy – i co bardzo ważne – jeden z najsmaczniejszych to kalafior smażony w bułce tartej lub w cieście naleśnikowym. Dużym powodzeniem cieszy się także kalafior gotowany, który śmiało można podawać w towarzystwie pysznych sosów np. czosnkowego, pomidorowego lub majonezowego.

Kalafior to także świetny komponent zapiekanek, bezmięsnych kotlecików i chrupiących placuszków kalafiorowych. Sprawdza się jako dodatek do różnorodnych sałatek. To z niego powstają też znakomite zupy i kremy.

Zdecydowanie pozwala na uruchomienie kulinarnej kreatywności. Imponująco wygląda kalafior faszerowany lub kalafior zapiekany. Choć najpopularniejszy z kalafiorów to ten o białej barwie, szczęściarzom udaje się zdobyć kalafiora fioletowego, zielonego lub pomarańczowego. Zachęcamy do wykorzystania przepisów na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
 

Przepisy (552): kategoria: Kalafior    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane