Kalafior to warzywo, które ujmuje nie tylko smakiem, lecz także bogactwem witamin, minerałów i innych właściwości korzystnych dla zdrowia. Najsmaczniejszy w miesiącach letnich. Jednolita barwa kwiatostanu oraz dobra kondycja liści to wyznaczniki, decydujące o jego świeżości.

Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie smacznych dań z kalafiora. Podstawowy, najłatwiejszy – i co bardzo ważne – jeden z najsmaczniejszych to kalafior smażony w bułce tartej lub w cieście naleśnikowym. Dużym powodzeniem cieszy się także kalafior gotowany, który śmiało można podawać w towarzystwie pysznych sosów np. czosnkowego, pomidorowego lub majonezowego.

Kalafior to także świetny komponent zapiekanek, bezmięsnych kotlecików i chrupiących placuszków kalafiorowych. Sprawdza się jako dodatek do różnorodnych sałatek. To z niego powstają też znakomite zupy i kremy.

Zdecydowanie pozwala na uruchomienie kulinarnej kreatywności. Imponująco wygląda kalafior faszerowany lub kalafior zapiekany. Choć najpopularniejszy z kalafiorów to ten o białej barwie, szczęściarzom udaje się zdobyć kalafiora fioletowego, zielonego lub pomarańczowego. Zachęcamy do wykorzystania przepisów na pyszne dania z kalafiorem w roli głównej!

Zdjęcie: Fotolia
Kalafior gotowany

Kalafior gotowany

Bardzo ważne jest, aby nie przegotować kalafiora. Do wrzątku dodajemy pokrojone wcześniej różyczki i gotujemy przez 4 minuty, jeżeli zależy nam aby wyszedł al dente. Gotowanie na parze to kolejna z metod, która sprawia, że wszystkie cenne składniki mineralne i odżywcze pozostają w warzywie. Do sałatki lub przystawki idealnie sprawdzi się kalafior gotowany w mleku, który z powodzeniem możemy obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć.

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Zupa krem z kalafiora to gęsta i delikatna zupa, którą przygotujemy na bazie wywaru z warzyw lub rosołu. Z dodatkiem ziemniaków oraz mleka krowiego, sojowego lub śmietany uzyskamy kremową konsystencję, miksując wszystko blenderem. To idealne pierwsze danie dla wszystkich małych smakoszy, którzy zaczynają przygodę ze smakami. Z kalafiorem doskonale komponują się brokuły urozmaicając smak i kolor zupy.

Kalafior z bułką tartą

Kalafior z bułką tartą

Kalafior w bułce tartej to niezwykle smaczna przystawka jak i dodatek do obiadu. Ugotowany wcześniej w wodzie lub na parze jest smażony z odrobiną oliwy lub masła. Do panierki możemy dodać sproszkowaną wędzoną paprykę oraz czosnek dla podkreślenia i wzmocnienia smaku. Tak przygotowany kalafior jest dość kaloryczny, dlatego trzeba go spożywać z umiarem.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kalafior to jedno z uniwersalnych warzyw, które świetnie nadaje się do przygotowania kotletów. W połączeniu z kaszą jaglaną lub brokułami uzyskamy ciekawą potrawę wegetariańską, którą możemy zaserwować na obiad dla całej rodziny. Idealnym dodatkiem będą też ugotowane na twardo jajka, które świetnie komponują się z chrupiącą panierką z bułki tartej do kalafiorowych kotletów.

Zapiekanka z kalafiorem

Zapiekanka z kalafiorem

Kalafior zapiekany z makaronem to zarówno idealna przekąska jak i pomysł na obiadokolację. W łatwy i szybki sposób wykorzystamy warzywa ugotowane z poprzedniego dnia, które zostały z wczorajszego posiłku. Sos beszamelowy w połączeniu z mięsem mielonym i kalafiorem tworzy zgrane trio, które świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Starty drobno żółty ser zwieńczy wierzch zapiekanki i podkreśli smak warzyw.

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Ugotowany wcześniej na parze lub w wodzie kalafior to delikatny dodatek zarówno do jarskich, jak i mięsnych sałatek. Świetnie komponuje się również z cytrusami, takimi jak pomarańcza czy pomelo, będąc smaczną przystawką na letnie spotkania. Drobno rozdrobniony surowy kalafior może posłużyć jako zamiennik ryżu, który sprawdza się w sałatkach z kurczakiem.

Polecane przepisy do kategorii Kalafior

Znaleźliśmy 947 przepisów w kategorii Kalafior

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffinki warzywne

Muffinki warzywne

Stenka Stenka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: