Kalarepa, jest obecnie rzadkim gościem na naszych stołach. Mimo to, powinniśmy spróbować odczarować to warzywo i przygotować z niego niesamowite dania. Faszerowana kalarepa zachwyci swoim delikatnym smakiem i ciekawą prezencją, zaś zupa krem i przetwory przekonają nie jednego do częstszego jej jedzenia. Kalarepa idealnie sprawdzi się też na surowo. W sałatce, razem z marchewką i majonezem, stworzy cudownie lekką przystawkę.

Czym tak naprawdę jest kalarepa? To odmiana kapusty warzywnej, uprawiana na szeroką skalę na północy Europy. Jest zdrowa i pożywna, często porównywana do rzodkiewki. Oprócz przepysznej, mięsistej łodygi i soczystych główek, posiada też jadalne liście. W całym warzywie, to one są największą skarbnicą witamin i minerałów. Warto jest więc spróbować przyrządzić z nich gołąbki.

Młode kalarepy nadają się idealnie do jedzenia na surowo, starsze - lepiej jest gotować. Co ciekawe, do wyboru mamy dwa kolory kalarepy: biało-zieloną i fioletową. Obie nie różnią się zupełnie smakiem, dlatego można je stosować wymiennie w różnych przepisach.

Koniecznie wypróbujcie to warzywo w kuchni! Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów albo wyczarujcie coś swojego. Do dzieła!
Kalarepa faszerowana

Kalarepa faszerowana

Kalarepa to smaczne warzywo nie tylko jako przekąska na surowo, ale także jako przystawka na ciepło. Wydrążona i wypełniona różnorodnym nadzieniem może być także daniem głównym samym w sobie. Kalarepa faszerowana mięsem mielonym i pieczona z kremowym serem to niebanalne danie, którym zachwycimy gości. Drobna kasza, ryż czy kuskus w połączeniu z aromatycznymi warzywami lub grzybami będą idealną propozycją farszu dla wegetarian.

Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy to lekka, wiosenna propozycja dania, idealnego zarówno na lunch do pracy czy szkoły. Przygotowana na bazie duszonej lub surowej bulwy smakuje wyśmienicie w obu przypadkach. Zarówno wersja wytrawna z dodatkiem marchewki i selera jak i ta na słodko z jabłkami i orzechami jest smaczną przekąską w ciągu dnia, jak i dodatkiem do obiadu. Jeżeli zależy nam, aby była treściwa i sycąca, warto dodać drobno pokrojone jajko na twardo lub ugotowane ziemniaki, pokrojone w słupki.

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Kalarepa to wyjątkowo smaczne i zdrowe warzywo, które możemy wykorzystać do dań zarówno duszoną jak i na surowo. Tą ostatnią warto pociąć w drobne paseczki lub nitki i dodać do surówki. Idealnie komponuje się z jabłkiem oraz marchewką i może być podawana jako dodatek do obiadu. Tak przygotowaną warto wzbogacić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.

Placki z kalarepy

Placki z kalarepy

Dietetyczna kalarepa, podobnie jak cukinia czy ziemniaki to idealny składnik placków. Starta na tarce o grubych oczkach może być komponowana z różnymi warzywami, aby za każdym razem uzyskać unikalny smak. Placki z kalarepy to tanie i proste danie, które zasmakuje każdemu. Podawane z dodatkiem gęstej śmietany, jogurtu greckiego lub z sosem czosnkowym zachwycą domowników.

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy to znane danie kuchni śląskiej, które jest łatwe i tanie w przygotowaniu. Możemy ją przyrządzić zarówno na wywarze warzywnym, jak i mięsnym – wtedy nabierze wyrazistszego charakteru. Oberiba, inna nazwa tej zupy, to regionalne danie, które z łatwością podamy w postaci zupy krem. Chcąc uzyskać jeszcze gładszą konsystencję, warto pokusić się o dodanie śmietany lub jogurtu naturalnego.

Znaleźliśmy 243 przepisów w kategorii Kalarepa

Zupa krem z kalarepy

Zupa krem z kalarepy

misia5 misia5
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Potrawka z kalarepki

Potrawka z kalarepki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: