Kalarepa, jest obecnie rzadkim gościem na naszych stołach. Mimo to, powinniśmy spróbować odczarować to warzywo i przygotować z niego niesamowite dania. Faszerowana kalarepa zachwyci swoim delikatnym smakiem i ciekawą prezencją, zaś zupa krem i przetwory przekonają nie jednego do częstszego jej jedzenia. Kalarepa idealnie sprawdzi się też na surowo. W sałatce, razem z marchewką i majonezem, stworzy cudownie lekką przystawkę.

Czym tak naprawdę jest kalarepa? To odmiana kapusty warzywnej, uprawiana na szeroką skalę na północy Europy. Jest zdrowa i pożywna, często porównywana do rzodkiewki. Oprócz przepysznej, mięsistej łodygi i soczystych główek, posiada też jadalne liście. W całym warzywie, to one są największą skarbnicą witamin i minerałów. Warto jest więc spróbować przyrządzić z nich gołąbki.

Młode kalarepy nadają się idealnie do jedzenia na surowo, starsze - lepiej jest gotować. Co ciekawe, do wyboru mamy dwa kolory kalarepy: biało-zieloną i fioletową. Obie nie różnią się zupełnie smakiem, dlatego można je stosować wymiennie w różnych przepisach.

Koniecznie wypróbujcie to warzywo w kuchni! Skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów albo wyczarujcie coś swojego. Do dzieła! Więcej ↓

Znaleźliśmy 154 przepisów w kategorii Kalarepa

Filet z kalarepką

Filet z kalarepką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: