Kapusta biała jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Można ją serwować także jako samodzielny posiłek. Kapusta na gęsto to sycąca potrawa, którą warto połączyć z koperkiem, kiełbasą lub boczkiem. Warzywo jest pyszne także po uduszeniu lub w podawane w wersji na słodko.

Kapusta na gęsto

Kapusta na gęsto to danie obiadowe, do którego dodaje się cebulę i doprawia do smaku solą i pieprzem. Potrawę można przyrządzić także na bazie koncentratu pomidorowego, z masłem i mąką, a także ugotować na bulionie. Aby przygotować kapustę na ciepło należy ją pokroić i wrzucić do wrzącej, osolonej wody, po czym ugotować do miękkości. Następnie trzeba dodać do niej podsmażoną cebulę oraz kminek i koperek. Na
obiad można też podać kapustę na gęsto ze śmietaną lub z kiełbasą. Potrawa będzie pyszna także w wersji zasmażanej, z boczkiem.

Kapusta biała duszona

Pomysłem na kolejne smaczne danie jest kapusta biała duszona. Przyrządza się ją z dodatkiem wiejskiej kiełbasy, boczku, cebuli, winnego octu oraz kminku, kopru i bazylii. Można ją doprawić do smaku używając soli i pieprzu. Najlepiej podawać ją do dań obiadowych po schłodzeniu.

Biała kapusta na słodko

Wariacją na temat kapusty jest warzywo podawane na słodko. Należy ją zalać niewielką ilością wody, dodać cukier, ocet winny, smalec, pieprz i sól i ugotować do miękkości. Inną wersją dania jest kapusta na słodko z koperkiem, którą przygotowuje się z młodą marchewką i natką pietruszki.
Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana doskonale pasuje do wszystkich dań gorących: ziemniaków, pyz, sosów czy duszonych mięs. Wystarczy pokroić ją na drobno, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością posolonej wody i gotować 15 minut bez przykrycia. Kapusta gotowana jest też doskonałym składnikiem do zapiekanek, krokietów czy pierożków. By dodać jej ciekawego smaku, warto doprawić ją znaczną ilością ziół i aromatycznych przypraw. Kapusta świetnie skomponuje się również z pomidorami, grzybami czy kiełbasą - warto eksperymentować!

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta biała gotowana to danie, które przygotowuje się z młodej bądź kiszonej kapusty. Do gotowania używa się podsmażonej cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego i oleju bądź masła. Danie przyprawia się majerankiem, solą oraz pieprzem. Ciekawy smak ma także kapusta gotowana na słodko, przyrządzana z dodatkiem cukru, koperku oraz cebuli. Kolejną potrawą, którą można podać na obiad, jest kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem bądź smalcem.

Biała kapusta zasmażana

Biała kapusta zasmażana

Do obiadu można podać białą kapustę na ciepło np. zasmażaną z boczkiem, cebulką i przyprawami. Zasmażkę przygotowuje się z mąki, oliwy bądź oleju, octu winnego i wody. Idealne dodatki to kminek lub lubczyku i kopru. Kapusta zasmażana podawana do schabowego to niezwykle sycące danie. Potrawę serwuje się także z grzybami bądź zasmażaną po góralsku – z ziemniakami.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Z kapusty kiszonej można przygotować pyszne i sycące łazanki. Do ich przyrządzenia są potrzebne cebula, kiełbasa, ziele angielskie i liść laurowy oraz makaron łazanki. Kolejny pomysł na danie obiadowe to kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem lub innym tłuszczem. Wielbiciele mięsnych potraw na pewno skuszą się na wieprzowe żeberka w kapuście kiszonej z jabłkami oraz pieczarkami. Wszystkie składniki należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Bigos

Bigos

Bigos to potrawa składająca się z kapusty i mięsa. Jest tradycyjnym daniem w kuchni Europy Wschodniej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa „begossen”, czyli dolać. Jest wiele sposobów przygotowania potrawy, jednak wszystkie opierają się na świeżej kapuście kiszonej, różnych gatunkach mięsa oraz suszonych grzybów, śliwek i cebuli. Całość dusi się najlepiej kilka dni. Potrawę podaje się jako gorącą przystawkę lub danie główne. Ze względu na wysoką zawartość kapusty kiszonej, jedzenie bigosu zapobiega anemii i podnosi odporność organizmu.

Sałatka z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty

Sałatka z białej kapusty jest typową surówką do obiadu. Jest słodko-kwaśna w smaku i lekko chrupiąca. Świetnie komponuje się jako dodatek do kotletów i do tłustych mięs. Często stosowana jest w chińskich restauracjach lub jako colesław w fast-foodach. Podstawowe składniki (poza kapustą) to marchewka, olej i sok z cytryny lub limonki. Im kapusta jest lepiej wygnieciona, tym lepsze są walory smakowe sałatki. Najlepiej smakuje w porze jesienno-zimowej.

Zupa z białej kapusty

Zupa z białej kapusty

Zupa z białej kapusty, nazywana jest niekiedy kapuśniaczkiem. Przygotowuje się ją na bazie mięsa drobiowego i wołowego z dodatkiem ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, czosnku, liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego, soli i mielonego kminku. Pod koniec gotowania do zupy można również do smaku dodać kilka łyżek koncentratu (lub przecieru) pomidorowego i zabielić śmietaną. Kapuśniaczek podaje się samodzielnie lub z chrupkim białym pieczywem.

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty świetnie nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych i jarskich. Można ją przygotować zarówno z kiszonej, jak i świeżej kapusty. Idealnie komponuje się z dodatkiem m.in. marchewki, koperku, majonezu, koperku czy pora. Surówka z młodej białej kapusty jest delikatniejsza i nieco bardziej gorzka w smaku. Poleca się ja podawać jako warzywny dodatek do obiadów wiosennych i letnich. Na zimę idealnie nadaje się surówka z kiszonej kapusty.

Znaleźliśmy 109 przepisów w kategorii Kapusta biała