Czerwona kapusta

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta to warzywo, które jest doskonałym źródłem cennej witaminy C, E, prowitaminy A, a także wapnia, potasu i siarki. Modra kapusta jest więc warzywem, które warto jeść na surowo, po ugotowaniu czy podduszeniu. Wyjątkowo popularną propozycją okaże się kapusta czerwona zasmażana - genialnie zasmakuje szczególnie jako dodatek do pieczonej kaczki lub mięsnych roladek. Aby ulepszyć ją smakowo, najlepiej poddusić ją z dużą ilością przypraw: cynamonem, goździkami, pieprzem i octem balsamicznym.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana doskonale pasuje do wszystkich dań gorących: ziemniaków, pyz, sosów czy duszonych mięs. Wystarczy pokroić ją na drobno, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością posolonej wody i gotować 15 minut bez przykrycia. Kapusta gotowana jest też doskonałym składnikiem do zapiekanek, krokietów czy pierożków. By dodać jej ciekawego smaku, warto doprawić ją znaczną ilością ziół i aromatycznych przypraw. Kapusta świetnie skomponuje się również z pomidorami, grzybami czy kiełbasą - warto eksperymentować!

Kapusta biała

Kapusta biała

Biała kapusta jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu - doskonała zarówno na surowo jak i po ukiszeniu, ugotowaniu czy wreszcie zasmażeniu. Biała kapusta duszona dobrze komponuje się z kiełbasą, boczkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Ciekawego smaku i kwaśności doda jej także niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub octu jabłkowego. Kapusta biała to niewątpliwie dobra propozycja na obiad codzienny jak i ten bardziej odświętny. Zaserwowana z kawałkiem duszonego mięsa pobudzi kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy.

Kapusta z boczkiem

Kapusta z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem to najlepszy sposób na sycący i treściwy posiłek obiadowy. Dobrze komponuje się zwłaszcza z dodatkiem klusek śląskich i rolady wołowej. Kapustę wystarczy lekko podgotować z małą ilością wody, odcedzić i zasmażyć na wytopionym boczku. Zasmażka do kapusty składa się natomiast z niewielkiej ilości masła, maki i bulionu - znacznie poprawia smak kapusty i dodaje jej delikatności. Dla wielbicieli przetworzonej kapusty odpowiedniejsza okaże się kapusta kiszona zasmażana z boczkiem. Doda kwasowości smażonym mięsom, ale świetnie sprawdzi się także w roli farszu do krokietów czy pasztecików.

Kapusta duszona

Kapusta duszona

Delikatna i pełna smaku kapusta duszona dobrze sprawdza się w roli lekkiego posiłku bądź dodatku do młodych ziemniaków. Wzbogacona maślaną zasmażką i sutą ilością świeżego koperku stanie się też pysznym towarzystwem dla soczystych żeberek. Czerwona kapusta duszona to z kolei opcja dla wielbicieli eksperymentów kulinarnych - warto podać ją z miodem, jabłkami i czerwoną cebulą. Całości dopełni aromatyczna natka pietruszki i odrobina soku z cytryny.

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana kojarzy się nam z okresem dzieciństwa. Mamy i babcie serwowały ją w tym czasie w towarzystwie golonki lub żeberek. Kluczem tego dania zarówno wtedy jak i dziś jest dobrze ukiszona kapusta - najlepiej by poddawana była ona fermentacji w dębowej beczce. Potrawy z takiej kapusty kiszone są nie tylko aromatyczne, ale charakteryzują się ciekawszymi walorami smakowymi. Wspomniana kapusta zasmażana jest więc doskonałą alternatywą dla wielbicieli wyrazistych smaków.