Kapusta z boczkiem

Kapusta z boczkiem

Kapusta zasmażana z boczkiem to najlepszy sposób na sycący i treściwy posiłek obiadowy. Dobrze komponuje się zwłaszcza z dodatkiem klusek śląskich i rolady wołowej. Kapustę wystarczy lekko podgotować z małą ilością wody, odcedzić i zasmażyć na wytopionym boczku. Zasmażka do kapusty składa się natomiast z niewielkiej ilości masła, maki i bulionu - znacznie poprawia smak kapusty i dodaje jej delikatności. Dla wielbicieli przetworzonej kapusty odpowiedniejsza okaże się kapusta kiszona zasmażana z boczkiem. Doda kwasowości smażonym mięsom, ale świetnie sprawdzi się także w roli farszu do krokietów czy pasztecików.

Kapusta biała

Kapusta biała

Biała kapusta jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu - doskonała zarówno na surowo jak i po ukiszeniu, ugotowaniu czy wreszcie zasmażeniu. Biała kapusta duszona dobrze komponuje się z kiełbasą, boczkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Ciekawego smaku i kwaśności doda jej także niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub octu jabłkowego. Kapusta biała to niewątpliwie dobra propozycja na obiad codzienny jak i ten bardziej odświętny. Zaserwowana z kawałkiem duszonego mięsa pobudzi kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy.

Kapusta duszona

Kapusta duszona

Delikatna i pełna smaku kapusta duszona dobrze sprawdza się w roli lekkiego posiłku bądź dodatku do młodych ziemniaków. Wzbogacona maślaną zasmażką i sutą ilością świeżego koperku stanie się też pysznym towarzystwem dla soczystych żeberek. Czerwona kapusta duszona to z kolei opcja dla wielbicieli eksperymentów kulinarnych - warto podać ją z miodem, jabłkami i czerwoną cebulą. Całości dopełni aromatyczna natka pietruszki i odrobina soku z cytryny.

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta

Czerwona kapusta to warzywo, które jest doskonałym źródłem cennej witaminy C, E, prowitaminy A, a także wapnia, potasu i siarki. Modra kapusta jest więc warzywem, które warto jeść na surowo, po ugotowaniu czy podduszeniu. Wyjątkowo popularną propozycją okaże się kapusta czerwona zasmażana - genialnie zasmakuje szczególnie jako dodatek do pieczonej kaczki lub mięsnych roladek. Aby ulepszyć ją smakowo, najlepiej poddusić ją z dużą ilością przypraw: cynamonem, goździkami, pieprzem i octem balsamicznym.

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana kojarzy się nam z okresem dzieciństwa. Mamy i babcie serwowały ją w tym czasie w towarzystwie golonki lub żeberek. Kluczem tego dania zarówno wtedy jak i dziś jest dobrze ukiszona kapusta - najlepiej by poddawana była ona fermentacji w dębowej beczce. Potrawy z takiej kapusty kiszone są nie tylko aromatyczne, ale charakteryzują się ciekawszymi walorami smakowymi. Wspomniana kapusta zasmażana jest więc doskonałą alternatywą dla wielbicieli wyrazistych smaków.

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana

Kapusta gotowana doskonale pasuje do wszystkich dań gorących: ziemniaków, pyz, sosów czy duszonych mięs. Wystarczy pokroić ją na drobno, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością posolonej wody i gotować 15 minut bez przykrycia. Kapusta gotowana jest też doskonałym składnikiem do zapiekanek, krokietów czy pierożków. By dodać jej ciekawego smaku, warto doprawić ją znaczną ilością ziół i aromatycznych przypraw. Kapusta świetnie skomponuje się również z pomidorami, grzybami czy kiełbasą - warto eksperymentować!

Znaleźliśmy 1 przepisów w kategorii Kapusta zasmażana