Nie sposób wyobrazić sobie polskiej kuchni bez kapusty. To ona od pokoleń podkreśla smak wielu sycących i pożywnych potraw. Już nasze prababcie z zapałem wymyślały przepisy na pyszne dania z kapustą. I tak obok tradycyjnego kapuśniaka, pojawiły się gołąbki, pierogi i krokiety z kapustą i grzybami.

Z kapusty możemy przyrządzić wiele smacznych dań. W sezonie, nie sposób przynajmniej raz nie zjeść młodej gotowanej kapusty. Jej słodki smak, zniewala i skutecznie kusi podniebienia. Młoda kapusta zasmażana, z kiełbasą, z pomidorami i pulpecikami - inspiracji na dania jest wiele!

Skosztować należy także wielu odmian tego warzywa dostępnych w sklepach, na bazarkach: kapusta czerwona, kapusta pekińska i włoska. Kapusta jest bardzo zdrowa, smaczna, a co najważniejsze można z niej przygotować wiele rewelacyjnych dań. Niezastąpiona do surówek, gołąbków i bigosu, żeberek, golonki. Doskonale sprawdza się jako farsz do pierogów i krokietów.

Kapusta jednak nie musi kojarzyć się wyłącznie z tradycyjną kuchnią, choć nie należy zapomnieć, że jest to jeden z głównych składników, który znajdziemy w przepisach na boże narodzenie. Tradycyjnym daniem wigilijnym jest kapusta z grochem oraz kapusta z grzybami.

Coraz częściej staje się także składnikiem wykwintnych tart i makaronów. Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z kapustą w roli głównej.

Zdjęcie: Fotolia
Kapusta biała

Kapusta biała

Biała kapusta jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu - doskonała zarówno na surowo jak i po ukiszeniu, ugotowaniu czy wreszcie zasmażeniu. Biała kapusta duszona dobrze komponuje się z kiełbasą, boczkiem, koperkiem oraz natką pietruszki. Ciekawego smaku i kwaśności doda jej także niewielka ilość koncentratu pomidorowego lub octu jabłkowego. Kapusta biała to niewątpliwie dobra propozycja na obiad codzienny jak i ten bardziej odświętny. Zaserwowana z kawałkiem duszonego mięsa pobudzi kubki smakowe nawet najwybredniejszych smakoszy.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona

Z kapusty kiszonej można przygotować pyszne i sycące łazanki. Do ich przyrządzenia są potrzebne cebula, kiełbasa, ziele angielskie i liść laurowy oraz makaron łazanki. Kolejny pomysł na danie obiadowe to kapusta kiszona zasmażana z mąką i olejem lub innym tłuszczem. Wielbiciele mięsnych potraw na pewno skuszą się na wieprzowe żeberka w kapuście kiszonej z jabłkami oraz pieczarkami. Wszystkie składniki należy podsmażyć, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Kapusta biała

Kapusta biała

Kapustę białą przyrządza się m.in. w wersji słodkiej z koperkiem. Pyszny i sycącym dodatkiem do obiadu jest kapusta na gęsto z dodatkiem śmietany, boczku lub kiełbasy. Schłodzone warzywo uduszone z cebulą i czosnkiem to aromatyczny składnik dań obiadowych. Kapustę najlepiej doprawić kminkiem, bazylią, majerankiem oraz przyprawami dodawanymi do większości potraw, czyli solą i pieprzem.

Znaleźliśmy 2078 przepisów w kategorii Kapusta