Karmazyn

Karmazyn

Przepisy na dania z karmazynem

Karmazyn to drapieżna ryba występująca w morzach północnych oraz w zachodnim Atlantyku. Ryba ta jest bardzo lubiana w krajach azjatyckich.

Mięso karmazyna ma bardzo delikatną strukturę. Pod czerwoną skórą kryje się mało ościste, chude, białe mięso. Rybę tę można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Filety nadają się do smażenia, gotowania, pieczenia a nawet grillowania. Kawałki ryby najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle.

Karmazyn zawiera niewielką ilość ości, warto zatem podawać ją dzieciom, zwłaszcza że ryby są źródłem wielu niezbędnych witamin. Karmazyn w śmietanie to idealny pomysł na obiad. Wspaniałym daniem popisowym jest zapiekany karmazyn z brokułami lub kalafiorem, warto zaprezentować tak pyszne danie naszym najbliższym. Dobrym połączeniem smakowym z z rybą będzie aromatyczny sos - karmazyn duszony w sosie pomidorowym to danie, które z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej.


Inspirujcie się pomysłami na smacznego karmazyna.

Zdjęcie: Fotolia

 

Przepisy (33): kategoria: Karmazyn    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane