Karmazyn to drapieżna ryba występująca w morzach północnych oraz w zachodnim Atlantyku. Ryba ta jest bardzo lubiana w krajach azjatyckich.
Mięso karmazyna ma bardzo delikatną strukturę. Pod czerwoną skórą kryje się mało ościste, chude, białe mięso. Rybę tę można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Filety nadają się do smażenia, gotowania, pieczenia a nawet grillowania. Kawałki ryby najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle.

Karmazyn zawiera niewielką ilość ości, warto zatem podawać ją dzieciom, zwłaszcza że ryby są źródłem wielu niezbędnych witamin. Karmazyn w śmietanie to idealny pomysł na obiad. Wspaniałym daniem popisowym jest zapiekany karmazyn z brokułami lub kalafiorem, warto zaprezentować tak pyszne danie naszym najbliższym. Dobrym połączeniem smakowym z z rybą będzie aromatyczny sos - karmazyn duszony w sosie pomidorowym to danie, które z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej.


Inspirujcie się pomysłami na smacznego karmazyna.

Zdjęcie: Fotolia
Więcej ↓

Znaleźliśmy 35 przepisów

Ryba w śmietanie

Ryba w śmietanie

eliza135 eliza135

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba z ziemniakami

Ryba z ziemniakami

jagienka jagienka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karmazyn Eli

Karmazyn Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba Kasi

Ryba Kasi

mysza13k mysza13k

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba z rusztu

Ryba z rusztu

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karmazyn po Belsku

Karmazyn po Belsku

hgg hgg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Puchar z karmazyna

Puchar z karmazyna

hgg hgg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karmazyn po chorwacku

Karmazyn po chorwacku

hgg hgg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: