Karmazyn

Karmazyn

Przepisy na dania z karmazynem

Karmazyn to drapieżna ryba występująca w morzach północnych oraz w zachodnim Atlantyku. Ryba ta jest bardzo lubiana w krajach azjatyckich.

Mięso karmazyna ma bardzo delikatną strukturę. Pod czerwoną skórą kryje się mało ościste, chude, białe mięso. Rybę tę można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Filety nadają się do smażenia, gotowania, pieczenia a nawet grillowania. Kawałki ryby najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub klarowanym maśle.

Karmazyn zawiera niewielką ilość ości, warto zatem podawać ją dzieciom, zwłaszcza że ryby są źródłem wielu niezbędnych witamin. Karmazyn w śmietanie to idealny pomysł na obiad. Wspaniałym daniem popisowym jest zapiekany karmazyn z brokułami lub kalafiorem, warto zaprezentować tak pyszne danie naszym najbliższym. Dobrym połączeniem smakowym z z rybą będzie aromatyczny sos - karmazyn duszony w sosie pomidorowym to danie, które z pewnością zostanie zapamiętane na dłużej.


Inspirujcie się pomysłami na smacznego karmazyna.

Zdjęcie: Fotolia

 

Przepisy (33): kategoria: Karmazyn    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane