Karp smażony jest klasyczną i niemal niezbędną potrawą wigilijną. Świątecznego karpia można przygotować w wersji smażonej bądź w galarecie. W wielu rodzinach przepis na wigilijnego karpia w galarecie przekazywany jest od pokoleń. Do przygotowania tej wyśmienitej potrawy potrzebny jest wypatroszony karp, cytryna, listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyzna, cebula, żelatyna, odrobina cukru, sól i pieprz. Smacznego smażonego karpia w chrupiącej panierce przyrządzi się wykorzystując kilka podstawowych składników, czyli bułkę tarta, mąkę pszenną, cytrynę, sól i olej do smażenia. To znakomity pomysł na obiad


Zdjęcie: Fotolia
 

 

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Karp w galarecie to potrawa pojawiająca się na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Świetnie prezentuje się na stole i jest bardzo pyszna. Można przyrządzić karpia po żydowsku, czyli w galarecie na słodko z dodatkiem rodzynek lub jedynie z dodatkiem włoszczyzny i przypraw takich jak sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.

Karp pieczony

Karp pieczony

Karp pieczony będzie na pewno mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Z ziemniakami z wody i ulubioną sałatką będzie pysznym obiadem. Karp może być pieczony w całości lub w formie filetów, w folii aluminiowej albo po prostu w brytfance. Do piekarnika możemy włożyć go w towarzystwie pieczarek, czy na przykład cebuli. Oczywiście możemy urozmaicać to danie według własnych upodobań.

Karp smażony

Karp smażony

Karp smażony przygotowany jest chyba najczęściej. Jest to proste danie, które przyrządzi nawet osoba nie przebywająca w kuchni zbyt często. Smażenie karpia powoduje, że ryba ta jest wyjątkowo chrupiąca na zewnątrz, a delikatna i soczysta w środku. Możemy przygotować ją na oleju lub na maśle wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia

Zupa rybna z karpia to tradycyjne wigilijne danie. Jest to potrawa smaczna i zdrowa. Do jej przygotowania potrzebujemy niewiele składników. Zupę z karpia przygotowujemy z oczyszczonej głowy tej ryby, włoszczyzny, przypraw, ziół, wody i śmietany. Możemy podawać ją z dodatkiem lanych kluseczek lub kromki białego pieczywa.

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna

Rosyjska zupa rybna, znana również jako zupa ucha syberyjska, to danie, które przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Najczęściej są to: płoć, karp, lin i szczupak. Ważnym dodatkiem do uchy jest cebula, którą wrzuca się do bulionu w całości i w łupince. Dzięki temu zupa ma charakterystyczny smak i piękny złoty kolor. Ponadto składnikami rosyjskiej zupy rybnej są: koperek, ziemniaki, masło, marchewka, natka pietruszki (dodawana pod koniec gotowania), ziele angielskie i liść laurowy. Zupę podaje się z plasterkami cytryny. Można ja też udekorować śmietaną.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Pasta rybna

Pasta rybna

Choć najczęściej pastę rybną przygotowuje się z mięsa makreli i tuńczyka, to także inne ryby mogą stanowić jej podstawowy składnik. Pasta z łososia będzie z pewnością jedną z bardziej wykwintnych odsłon pasty rybnej do kanapek. Przyrządza się ją z wędzonego lub pieczonego mięsa tej ryby, np. z brzuszków, i gotowanego jajka lub twarogu. Inne ryby, które nadają się na pastę, to szprotki z puszki oraz śledzie. Należy rozgnieść je z jajkiem lub serem i przyprawić. Smak pasty rybnej, podobnie jak innych dań z ryb, wzbogaci kilka kropli soku z cytryny.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Sałatka z rybą

Sałatka z rybą

Używane najczęściej w sałatkach ryby morskie to: tuńczyk, łosoś, makrela, dorsz i śledź. Do sałatki najlepiej zawsze dodawać mięso dokładnie wyfiletowane. Pomocne w tym jest krojenie go na bardzo drobne kawałki. Wyśmienicie w sałatkach sprawdzają się ryby wędzone, takie jak np. makrela lub łosoś. Wówczas najlepszym dodatkiem jest ser, np. mozzarella, majonez i miks świeżych sałat lub szpinaku.

Znaleźliśmy 378 przepisów w kategorii Karp

Karpik w galarecie

Karpik w galarecie

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp z orzechami

Karp z orzechami

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

bogusia82 bogusia82

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp w galarecie

Karp w galarecie

Di gotuje Di gotuje
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: