Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem

Szpinak zawiera witaminę C, beta-karoten oraz magnez. Dobrze doprawiony jest cenionym składnikiem naleśników, tart, zapiekanek, sałatek, zup. Do przygotowania większości przepisów można wykorzystywać zamiennie świeże liście szpinaku bądź warzywo mrożone, np. w postaci brykietów. Kaszę jaglaną ze szpinakiem przyprawia się zmiażdżonymi ząbkami czosnku podsmażonymi z posiekaną cebulą oraz odrobiną śmietany lub białego wina. Danie dobrze łączy się również z gałką muszkatołową, solą morską, pieprzem.

Krupnik z kaszy jaglanej

Krupnik z kaszy jaglanej

Zamiennikiem tradycyjnie dodawanej do polskiego krupniku kaszy jęczmiennej jest kasza jaglana. Krupnik z kaszą jaglaną można przygotować na wywarze typowo warzywnym lub mięsnym, np. na bazie udek lub skrzydełek z kurczaka. Składnikami zupy są: pokrojone w kostkę ziemniaki, świeże, mrożone lub suszone grzyby (np. podgrzybki), włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) oraz cebula. Do przyprawienia krupniku używa się liści laurowych, ziela angielskiego, czarnego, mielonego pieprzu oraz soli.

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera cenną dla skóry, włosów i układu pokarmowego krzemionkę. Jest wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B. Przed gotowaniem kaszy jaglanej konieczne jest jej przepłukanie, najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie. Bez tego może być gorzka. Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem lub tuńczykiem i zielonym groszkiem to doskonałe danie dla osób dbających o sylwetkę i aktywnych fizycznie. Taki posiłek zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele cennych składników odżywczych.

Jaglanka

Jaglanka

Jaglankę, czyli kaszę jaglaną, przygotowuje się na mleku bądź wodzie. Do jej przyrządzenia można użyć mleka roślinnego, np. kokosowego. Przed gotowaniem ziarna należy opłukać kilka razy w zimnej i gorącej wodzie na przemian, by pozbyć się z nich goryczy. Jaglankę na wodzie najlepiej podawać z malinami i borówkami. Kasza jaglana na mleku jest pyszna z dodatkiem bakalii i jagód bądź bananów. Można ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

Kasza jaglana zawiera więcej białka i mniej węglowodanów niż ryż. Potrzeba niewiele czasu do uparowania jej w garnku lub parowarze. Można jej użyć w wielu daniach, np. zrobić gołąbki z kaszą jaglaną. Będzie się dobrze komponowała zarówno z mielonym mięsem, jak i farszem wegetariańskim, np. z soczewicy, fasoli, papryki, pieczarek czy soi. Farsz zawija się w sparzone i rozbite liście białej kapusty, karbowanej kapusty włoskiej lub najbardziej miękkiej kapusty pekińskiej, a następnie piecze lub dusi.

Warzywa

Warzywa

Najbardziej popularnym składnikiem polskiej kuchni są ziemniaki. To warzywa bulwiaste z dużą zawartością skrobi. Marchewka, seler, buraki i rzodkiewka należą do warzyw korzeniowych, których jadalną częścią jest tylko korzeń. Rukolę, sałatę, szpinak czy cykorię można użyć do różnego rodzaju sałatek warzywnych, mięsnych i makaronowych. Do warzyw strączkowych zalicza się: bób, fasolę, ciecierzycę, groch oraz soczewicę. Warzywa można gotować, grillować, piec i smażyć. Są doskonałym dodatkiem do dań głównych, przekąsek, sałatek oraz zup.