Spośród wszystkich kasz najczęściej wykorzystywaną podczas diet jest kasza jaglana. Ze względu na przynależność do zbóż zasadotwórczych, zbawiennie wpływają na układ trawienny osób jedzących dużo nabiału, mięsa i słodyczy. Kasza ta wspaniale smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jaglanka z owocami i imbirem zwiększy naszą odporność, a babka ziemniaczano-jaglana zaskoczy znajomych. Ciekawym rozwiązaniem może być krem czekoladowy z kaszą jaglaną albo kotleciki z mięsa mielonego z odrobiną kaszy. 

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chore na celiakię. Ze wszystkich kasz zawiera najwięcej krzemu i magnezu, które pomagają w zachowaniu zdrowego wyglądu i dobrego samopoczucia. Zawiera również duże ilości lecytyny, która wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Kaszą jaglaną warto częściowo zastąpić mąkę. Smakowicie zaprezentują się placuszki z jej dodatkiem albo waflowa rolada. Dla tych, którzy nie mogą pić mleka a sojowe, po prostu im się znudził, ciekawym rozwiązaniem może być mleko zrobione właśnie z tej kaszy!

Koniecznie wypróbujcie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Nie tylko będziecie zachwyceni jej smakiem, ale i organizm podziękuje Wam za taką dawkę zdrowych składników! 

 

Kasza jaglana Kategorie

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Warzywa w połączeniu z kaszą jaglaną stanowią doskonały patent na szybki i wartościowy obiad. Wzbogacone dodatkowo o mięso i świeże zioła staną się też sycącą propozycją dla wszystkich regularnie uprawiających sport. Szczególnie kusząca wydaje się kasza jaglana z kurczakiem i warzywami, którą przygotować można na patelni lub na parze. Dla wielbicieli ekspresowych potraw atrakcyjna okaże się też zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - zaserwowana na przyjęciu rodzinnym, pobudzi kubki smakowe wszystkich zasiadających do stołu!

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej to idealna propozycja dla dzieci i dorosłych - nasyci, dostarczy cennych składników odżywczych i zaspokoi ochotę na słodką przekąskę. Struktura ugotowanej i zmiksowanej kaszy sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i deserach na zimno. Dzięki temu , bez obaw można zrobić z niej proste ciasto z kaszą jaglaną, deser truskawkowy, budyń, a nawet sernik. W menu wielu restauracji i kawiarni coraz częściej dostępne są desery na bazie zdrowszych produktów, w tym kaszy jaglanej. Warto pójść w ich ślady i na swój stół podać muffinki z kaszy jaglanej wzbogacone o sezonowe owoce i gorzką czekoladę lub jaglane brownie udekorowane bitą śmietaną, serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi!

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Lekkostrawne, zdrowe i kolorowe kotlety z kaszy jaglanej podbijają kulinarny świat! Zaskoczycie nimi bliskich jeśli zrobicie je z dodatkiem mięsa, warzyw, jaj, grzybów czy sera. Na szczególną uwagę zasługują też kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz równoważone smakowo kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku, które staną się zdrową przekąską do lunch boxu. Przygotowanie ich jest niezwykle proste: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, pokrojony na drobno szpinak lub startą na tarcę cukinie, a z powstałej masy uformować kotlety  i smażyć na rozgrzanym oleju.

Placki z kaszy jaglanej

Kiedy zostanie nam z obiadu nieco kaszy jaglanej, warto wykorzystać ją do zrobienia placków- ulubione składniki, odrobina kreatywności i innowacyjny podwieczorek gotowy! Wśród takich przekąsek, dużą popularnością cieszą się placki z kaszy jaglanej i jabłka oraz oryginalne placuszki bananowe na bazie prosa. Przygotowane samodzielnie placki z kaszy, najlepiej zasmakują w towarzystwie owoców cytrusowych, kwaskowych konfitur lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Jaglanka

Jaglanka

Pozyskiwana z prosa kasza nazywana jest potocznie jaglanką. Z jej udziałem przygotować można mnóstwo tradycyjnych i zupełnie niespotykanych dań. Drobne ziarna tej kaszy nadają się przecież do gotowania, duszenia (w bulionie), smażenia, a nawet zapiekania. Delikatny smak jaglanki urozmaica się najczęściej warzywami, owocami, mięsem, zielonymi ziołami i aromatyzującymi przyprawami. Zależnie od upodobań smakowych, pokusić się można o przygotowanie idealnej na początek dnia jaglanki na mleku lub jaglanki z owocami.

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej

Kiedy najdzie nas nieodparta ochota na wegetariański pasztet, do jego zrobienia warto wykorzystać sprawdzone produkty. Wegetariański pasztet nie może się obyć bowiem bez warzyw: marchwi, cebuli, selera, cukinii czy papryki. Taki pasztet koniecznie wzbogacić należy też sycącym i wartościowym spoiwem - ryżem, manną lub wreszcie kaszą jaglaną. Szczególnie ciekawą propozycją bezmięsnej przekąski będzie lekki i aromatyczny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, który podawać można do pieczywa zarówno na zimno jak i na gorąco. Nie macie z kolei pomysłu na świąteczną, postną przekąskę? Postawcie na pasztet jaglany, który można dowolnie urozmaicać smakowo.

Znaleźliśmy 118 przepisów w kategorii Kasza jaglana

Kurczak z jaglanką

Kurczak z jaglanką

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowa jaglanka

Dyniowa jaglanka

kar.mal kar.mal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: