Spośród wszystkich kasz najczęściej wykorzystywaną podczas diet jest kasza jaglana. Ze względu na przynależność do zbóż zasadotwórczych, zbawiennie wpływają na układ trawienny osób jedzących dużo nabiału, mięsa i słodyczy. Kasza ta wspaniale smakuje zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jaglanka z owocami i imbirem zwiększy naszą odporność, a babka ziemniaczano-jaglana zaskoczy znajomych. Ciekawym rozwiązaniem może być krem czekoladowy z kaszą jaglaną albo kotleciki z mięsa mielonego z odrobiną kaszy. Zdrową propozycją deseru są ciastka z kaszy jaglanej lub kasza jaglana z owocami. Przyrządzi się z niej również pyszny budyń jaglany, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców leśnych. Sycącym śniadaniem będzie jaglanka na mleku zwykłym bądź kokosowym z dodatkiem jagód i skropiona syropem klonowym. 

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby chore na celiakię. Ze wszystkich kasz zawiera najwięcej krzemu i magnezu, które pomagają w zachowaniu zdrowego wyglądu i dobrego samopoczucia. Zawiera również duże ilości lecytyny, która wpływa na lepsze funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Kaszą jaglaną warto częściowo zastąpić mąkę. Smakowicie zaprezentują się placuszki z jej dodatkiem albo waflowa rolada. Dla tych, którzy nie mogą pić mleka a sojowe, po prostu im się znudził, ciekawym rozwiązaniem może być mleko zrobione właśnie z tej kaszy!

Koniecznie wypróbujcie przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Nie tylko będziecie zachwyceni jej smakiem, ale i organizm podziękuje Wam za taką dawkę zdrowych składników! 

 

Kasza jaglana z truskawkami

Kasza jaglana z truskawkami

Truskawki mogą być składnikiem dań obiadowych podczas sezonu na nie (maj-lipiec). Kasza jaglana z truskawkami jest dobrym pomysłem na wykorzystanie nadmiaru owoców. Po kwadransie gotowania kaszy do wody dolewa się mleko i trzyma garnek na niewielkim ogniu jeszcze przez 5 minut. Do odcedzonej kaszy dodaje się kawałki truskawek bądź owocowy mus, podduszony na patelni, sok wyciśnięty z cytrusów i odrobinę cukru pudru. Można wypróbować ciekawe połączenie truskawek z chilli w proszku lub pieprzem.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Warzywa w połączeniu z kaszą jaglaną stanowią doskonały patent na szybki i wartościowy obiad. Wzbogacone dodatkowo o mięso i świeże zioła staną się też sycącą propozycją dla wszystkich regularnie uprawiających sport. Szczególnie kusząca wydaje się kasza jaglana z kurczakiem i warzywami, którą przygotować można na patelni lub na parze. Dla wielbicieli ekspresowych potraw atrakcyjna okaże się też zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami - zaserwowana na przyjęciu rodzinnym, pobudzi kubki smakowe wszystkich zasiadających do stołu!

Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem

Szpinak zawiera witaminę C, beta-karoten oraz magnez. Dobrze doprawiony jest cenionym składnikiem naleśników, tart, zapiekanek, sałatek, zup. Do przygotowania większości przepisów można wykorzystywać zamiennie świeże liście szpinaku bądź warzywo mrożone, np. w postaci brykietów. Kaszę jaglaną ze szpinakiem przyprawia się zmiażdżonymi ząbkami czosnku podsmażonymi z posiekaną cebulą oraz odrobiną śmietany lub białego wina. Danie dobrze łączy się również z gałką muszkatołową, solą morską, pieprzem.

Krupnik z kaszy jaglanej

Krupnik z kaszy jaglanej

Zamiennikiem tradycyjnie dodawanej do polskiego krupniku kaszy jęczmiennej jest kasza jaglana. Krupnik z kaszą jaglaną można przygotować na wywarze typowo warzywnym lub mięsnym, np. na bazie udek lub skrzydełek z kurczaka. Składnikami zupy są: pokrojone w kostkę ziemniaki, świeże, mrożone lub suszone grzyby (np. podgrzybki), włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) oraz cebula. Do przyprawienia krupniku używa się liści laurowych, ziela angielskiego, czarnego, mielonego pieprzu oraz soli.

Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa. Jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera cenną dla skóry, włosów i układu pokarmowego krzemionkę. Jest wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B. Przed gotowaniem kaszy jaglanej konieczne jest jej przepłukanie, najpierw w zimnej, a potem gorącej wodzie. Bez tego może być gorzka. Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem lub tuńczykiem i zielonym groszkiem to doskonałe danie dla osób dbających o sylwetkę i aktywnych fizycznie. Taki posiłek zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka i wiele cennych składników odżywczych.

Jaglanka

Jaglanka

Jaglankę, czyli kaszę jaglaną, przygotowuje się na mleku bądź wodzie. Do jej przyrządzenia można użyć mleka roślinnego, np. kokosowego. Przed gotowaniem ziarna należy opłukać kilka razy w zimnej i gorącej wodzie na przemian, by pozbyć się z nich goryczy. Jaglankę na wodzie najlepiej podawać z malinami i borówkami. Kasza jaglana na mleku jest pyszna z dodatkiem bakalii i jagód bądź bananów. Można ją dosłodzić miodem lub syropem klonowym.

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

Kasza jaglana zawiera więcej białka i mniej węglowodanów niż ryż. Potrzeba niewiele czasu do uparowania jej w garnku lub parowarze. Można jej użyć w wielu daniach, np. zrobić gołąbki z kaszą jaglaną. Będzie się dobrze komponowała zarówno z mielonym mięsem, jak i farszem wegetariańskim, np. z soczewicy, fasoli, papryki, pieczarek czy soi. Farsz zawija się w sparzone i rozbite liście białej kapusty, karbowanej kapusty włoskiej lub najbardziej miękkiej kapusty pekińskiej, a następnie piecze lub dusi.

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Lekkostrawne, zdrowe i kolorowe kotlety z kaszy jaglanej podbijają kulinarny świat! Zaskoczycie nimi bliskich jeśli zrobicie je z dodatkiem mięsa, warzyw, jaj, grzybów czy sera. Na szczególną uwagę zasługują też kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz równoważone smakowo kotlety z kaszy jaglanej i szpinaku, które staną się zdrową przekąską do lunch boxu. Przygotowanie ich jest niezwykle proste: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, pokrojony na drobno szpinak lub startą na tarcę cukinie, a z powstałej masy uformować kotlety  i smażyć na rozgrzanym oleju.

Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną

Pierogi z kaszą jaglaną przygotowuje na cieście z mąki jaglanej, mąki pszennej, z dodatkiem jajka, wody oraz soli. Wszystkie składniki dokładnie się miesza, a następnie wyrabia na gładką masę. Ciasto wałkuje się i wycina z niego kółka. Farsz przygotowuje się na bazie ugotowanej kaszy jaglanej, sera białego, soli, pieprzu oraz podsmażanej cebulki. Gotowe nadzienie nakłada się na ciasto i lepi na kształt pieroga. Na koniec gotuje się je w gorącej wodzie, do czasu aż wypłyną na wierzch.

Pasztet z kaszy jaglanej

Pasztet z kaszy jaglanej

Kiedy najdzie nas nieodparta ochota na wegetariański pasztet, do jego zrobienia warto wykorzystać sprawdzone produkty. Wegetariański pasztet nie może się obyć bowiem bez warzyw: marchwi, cebuli, selera, cukinii czy papryki. Taki pasztet koniecznie wzbogacić należy też sycącym i wartościowym spoiwem - ryżem, manną lub wreszcie kaszą jaglaną. Szczególnie ciekawą propozycją bezmięsnej przekąski będzie lekki i aromatyczny pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej, który podawać można do pieczywa zarówno na zimno jak i na gorąco. Nie macie z kolei pomysłu na świąteczną, postną przekąskę? Postawcie na pasztet jaglany, który można dowolnie urozmaicać smakowo.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Do przygotowania jaglanego placka używa się zarówno kaszy jaglanej, jak i mąki jaglanej. Ponieważ kasza bardzo dobrze się lepi, przygotowane z niej wypieki są wilgotne i sycące. Zastąpienie w przepisach jajek siemieniem lnianym lub nasionami chia, mleka krowiego roślinnym np. sojowym, a cukru stewią, uczynią z nich nie tylko bezglutenowe, ale również wegańskie i niskokaloryczne propozycje na super przysmaki. Wyśmienite ciastka jaglane z wiórkami kokosowymi, które po dodaniu obranego ze skórki migdału i zawinięciu ich w małą kuleczkę łudząco przypominają w smaku rafaello, to cudowny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej to idealna propozycja dla dzieci i dorosłych - nasyci, dostarczy cennych składników odżywczych i zaspokoi ochotę na słodką przekąskę. Struktura ugotowanej i zmiksowanej kaszy sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i deserach na zimno. Dzięki temu , bez obaw można zrobić z niej proste ciasto z kaszą jaglaną, deser truskawkowy, budyń, a nawet sernik. W menu wielu restauracji i kawiarni coraz częściej dostępne są desery na bazie zdrowszych produktów, w tym kaszy jaglanej. Warto pójść w ich ślady i na swój stół podać muffinki z kaszy jaglanej wzbogacone o sezonowe owoce i gorzką czekoladę lub jaglane brownie udekorowane bitą śmietaną, serkiem mascarpone i borówkami amerykańskimi!

Budyń jaglany

Budyń jaglany

Budyń jaglany to świetna przekąska i zdrowy deser. Przygotowuje się go z mleka, kaszy jaglanej, cukru lub miodu oraz owoców. Wszystkie składniki należy ugotować, a następnie pozostawić na pół godziny, by całość zgęstniała. Budyń jaglany z bananem jest sycący, natomiast deser z czekoladą dodaje energii. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jaglanka

Jaglanka

Pozyskiwana z prosa kasza nazywana jest potocznie jaglanką. Z jej udziałem przygotować można mnóstwo tradycyjnych i zupełnie niespotykanych dań. Drobne ziarna tej kaszy nadają się przecież do gotowania, duszenia (w bulionie), smażenia, a nawet zapiekania. Delikatny smak jaglanki urozmaica się najczęściej warzywami, owocami, mięsem, zielonymi ziołami i aromatyzującymi przyprawami. Zależnie od upodobań smakowych, pokusić się można o przygotowanie idealnej na początek dnia jaglanki na mleku lub jaglanki z owocami.

Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

Kiedy zostanie nam z obiadu nieco kaszy jaglanej, warto wykorzystać ją do zrobienia placków- ulubione składniki, odrobina kreatywności i innowacyjny podwieczorek gotowy! Wśród takich przekąsek, dużą popularnością cieszą się placki z kaszy jaglanej i jabłka oraz oryginalne placuszki bananowe na bazie prosa. Przygotowane samodzielnie placki z kaszy, najlepiej zasmakują w towarzystwie owoców cytrusowych, kwaskowych konfitur lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Jaglanka z owocami

Jaglanka z owocami

Jaglanka z bananem, jabłkiem lub truskawkami będzie wyśmienita w połączeniu z rodzynkami oraz orzechami. Warto do niej dodać także kakao i płatki migdałowe. Kaszę jaglaną można ugotować na mleku, np. kokosowym, bądź na wodzie. Jaglanka z owocami i słodzikiem w postaci syropu z agawy, miodu lub ksylitolu to idealny pomysł na rozgrzewające śniadanie.

Jaglanka na mleku

Jaglanka na mleku

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkukrotnie opłukać wrzątkiem, aby nie była gorzka. Przed ugotowaniem można ją uprażyć na suchej patelni. Jaglankę na mleku można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy to gotowanie kaszy na wodzie i dodanie mleka, kiedy już wchłonie wodę. Drugi sposób to gotowanie jaglanki na mleku od samego początku. Kaszę można przyrządzić z ulubionymi owocami i doprawić np. cynamonem lub wanilią.

Znaleźliśmy 288 przepisów w kategorii Kasza jaglana