Kasza jęczmienna powstaje w wyniku przetworzenia ziaren jęczmienia. Dzięki temu, w zależności od zastosowanej techniki, możemy uzyskać kaszę: pęczak, łamaną, perłową oraz wiejską. Kasza ta, idealnie nadaje się do krupniku, jako składnik kotletów, czy sama z masłem albo sosem. Idealnym połączeniem jest podawanie kasy jęczmiennej razem z mięsem lub mlekiem. Dzięki temu dostarczamy do organizmu pełen zestaw aminokwasów, który wspomaga absorpcję białka. 

Pierwsze wzmianki o zastosowaniu tej kaszy pojawiły się już za czasów starożytnych Greków i Rzymian. Uprawiana była wówczas na obszarach Mezopotamii, skąd rozprzestrzeniła się na inne obszary. Kasza jęczmienna uważana jest za zdrową ze względu na dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. 

Dzięki sporej zawartości skrobi, kasza ta często wykorzystywana jest do zagęszczania zup. Nierzadko też, spotkamy się z pierogami, czy chlebem, w których jednym ze składników będzie kasza jęczmienna. Jest idealna dla dzieci i nadciśnieniowców. Mogą ją jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią. Na polskich stołach królowała jako danie samo w sobie. Podawana ze skwarkami, była popularną potrawą wśród chłopów. W swoich książkach wspomina o niej nawet Władysław Reymont. 

Poznajcie kaszę jęczmienną i wypróbujcie poniższe przepisy!