Kuskus, choć powszechnie uważany za kaszę w rzeczywistości jest makaronem! Wytwarza się go z twardej pszenicy durum, która zawiera znacznie więcej białka niż klasyczna miękka pszenica. Kuskus jest polecany osobom odchudzającym się, ze względu na niską kaloryczność. Jest również lekkostrawny i zawiera mnóstwo minerałów i wartości odżywczych.

Ziemniaki, makarony i ryże są coraz częściej zastępowane kaszą kuskus ze względu na jej właściwości i niezwykłą delikatność. Podawana jest w sałatkach z egzotycznymi dodatkami jak groszek cukrowy, galangal, papeda albo według naszych tradycji z pomidorem, ogórkiem i sałatą lodową. Dodatek warzyw jest tu mile widziany. Kuskus idealnie komponuje się z jagnięciną, kurczakiem, wołowiną i wieprzowiną. Ryby z dodatkiem kuskusu zaskoczą was niezwykłością tego połączenia, a warzywa podziękują za tak zacnego towarzysza. Kuskus nada się też idealnie jako zagęszczenie do zup lub sosów.  

Nie każdy wie, że kuskus jest narodową potrawą Marokańczyków. Tradycyjnie, podczas świąt, podaje się go na dużym talerzu, razem z gulaszem. Je się z niego wspólnie, używając do tego rąk.
Możecie spróbować tego tradycyjnego, marokańskiego dania albo wypróbować sprawdzone przepisy użytkowników. Poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji!   

Znaleźliśmy 31 przepisów w kategorii Kuskus

Kuskus z melonem

Kuskus z melonem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kuskus ze szparagami

Kuskus ze szparagami

Mniam1 Mniam1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: