Kasze to od dawna podstawa polskiej kuchni. Chociaż na długo zapomniane i ochoczo zastępowane przez ziemniaki, w ostatnich czasach przeżywają swoją drugą młodość! Doceniamy je zarówno za walory smakowe, jak i zdrowotne. 

Jak gotować kasze?

Kasze gotuje się w następujący sposób:
  • kasza bulgur – opłucz ją zimną wodą, zalej wrzątkiem w proporcji 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, dodaj pół łyżeczki soli i odrobinę oleju, gotuj 8 minut, nie mieszaj,
  • kasza jaglana – opłucz ją kilka razy na sicie, 1 szklankę kaszy zalej 2,5 szklankami wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli, gotuj przez 15 minut od zagotowania wody, nie mieszając,
  • kasza jęczmienna i pęczak – po opłukaniu gotuj kaszę w osolonym wrzątku (1 szklanka kaszy na 3 szklanki wody) przez około pół godziny z odchyloną pokrywką do całkowitego wchłonięcia płynu,
  • kasza gryczana – gotuj ją przez 15 minut na niewielkim ogniu tak jak kaszę bulgur,
  • kasza kuskus – nie wymaga gotowania. Umieść kaszę w misce, osól, wymieszaj, zalej wrzątkiem lub bulionem niewiele powyżej poziomu kaszy i ponownie wymieszaj. Przykryj na 5 minut, wymieszaj, dodaj odrobinę oliwy.

Kasza jako kaszotto oraz dodatek do zup

Kaszę do zupy można ugotować wcześniej albo razem z zupą. Nie należy przekraczać czasu gotowania, aby kasza nie było rozgotowana i nieapetyczna. Ciężko wyobrazić sobie domową zupę pomidorową lub krupnik warzywny bez dodatku kaszy. Bardzo ciekawym daniem jest popularne ostatnio kaszotto, które wypiera risotto o włoskich korzeniach. Można do niego wykorzystać kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub pęczak, gotowane w aromatycznym bulionie aż do jego zredukowania. Przepyszne są kaszotta z soczewicą, szpinakiem, burakami, orzechami włoskimi lub kurczakiem, porem, papryką i kapustą.

Farsze i kotlety z kaszy

Kasze można wykorzystywać do przyrządzania interesujących farszy i nadzień. Ugotowane i dobrze przyprawione słodką papryką, kminkiem, oregano i świeżo mielonym pieprzem będą doskonałą bazą gołąbków, naleśników, krokietów lub pierogów. Kotlety z kaszy w sosach pomidorowym, czosnkowym albo koperkowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Podawaj je w towarzystwie opiekanych ziemniaków i buraczków na ciepło oraz z bukietem surówek.

Kasza na słodko – śniadania, dania główne i desery

Kasze jaglana i manna na słodko dobrze zastępują wysokokaloryczne desery. Zamiast na wodzie można je gotować na mleku z odrobiną cukru i cynamonu. Posłużą do przygotowania budyniów, ciast, babeczek, a dodatek owoców i sosu toffi sprawi, że nie oprze się im żaden łasuch. Tak doprawionymi kaszami przekładaj naleśniki z dżemem, nadziewaj pierogi na słodko i jedz je samodzielnie jako przekąskę.


Zdjęcie: Fotolia
kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Polecane przepisy do kategorii Kasze

Znaleźliśmy 1771 przepisów w kategorii Kasze

Kasza po witebsku

Kasza po witebsku

Netka Netka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kasza z warzywami

Kasza z warzywami

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: