Kawa jest napojem, bez którego ciężko wyobrazić sobie dzień. Pijemy ją o poranku, w pracy oraz do poobiedniego deseru.  W upalne dni świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie kawy mrożonej. Taki zastrzyk mocno schłodzonej energii pomoże przetrwać trudny, letni dzień. Przygotowanie jej nie jest trudne, parzymy ją jak zwykle, schładzamy i podajemy z kostkami lodu. Możemy wykorzystać do tego kawę  rozpuszczalną, z ekspresu, czy nawet zbożową.  Dodatek mleka, czy kardamonu jak najbardziej jest wskazany.
Kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona z lodami

Kawę mrożoną możemy podać z lodami, na przykład waniliowymi. Wtedy mamy już elegancki deser, który możemy zaserwować nieoczekiwanym gościom. Do jej przygotowania możemy zaparzyć espresso,  latte, czy kawę mocha i podać je na zimno. Dodatkowo możemy nasze danie posypać pokruszonymi orzechami, polać sosem karmelowym lub ułożyć na wierzchu kleks bitej śmietany.

Kawa mocha

Kawa mocha charakteryzuje się delikatnym, czekoladowym smakiem.  Do jej wykonania potrzebujemy espresso oraz rozpuszczonej czekolady-gorzkiej, mlecznej lub białej oraz mleka.  Możemy przygotować ją w kawiarce, później przelewamy do szklanki łącząc z dodatkami.  Pamiętajmy, że mleko wykorzystywane do kawy musi być gorące. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy cynamonem.

Frappe

Frappe

Frappe przygotowujemy z kawy rozpuszczalnej, wody i lodu. W tym wypadku woda jest zima. Wsypujemy dwie łyżeczki instantu na przykład do słoika bądź shakera, wlewamy odrobinę wody, dodajemy kostki lodu i potrząsamy do uzyskania piany. Teraz wystarczy przelać do szklanki i dopełnić wodą.  Oczywiście możemy przygotować farppe z cukrem, wtedy dodajemy go od razu do słoika, czy z mlekiem, je dodajemy na końcu dopełniając szklankę.  Ta zimna kawa z wspaniałą pianką uwodzi nasze zmysły. 

Kawa latte

Kawa latte

Do przygotowania kawy latte potrzebujemy espresso oraz mleko. By była ona idealna musimy trzymać się pewnych zasad. Podajemy ją w wysokiej, przezroczystej szklance.  Mleko podgrzewamy do kilkudziesięciu stopni i spieniamy, wlewamy do szklanki. Jeśli mamy ochotę możemy najpierw na dno szklanki wlać syrop smakowy. Zaparzamy kawę na przykład w ekspresie i wlewamy ją powoli, po ściance do mleka. Powinny pojawić się trzy warstwy mleko, espresso i piana.

Kawa po grecku

Kuchnia grecka znana jest na całym świecie, także kawa przez nich przyrządzana jest wyjątkowa. Gęsta, mocna, słodka i kremowa, zachwyca smakiem i aromatem. Niestety trudno ją przyrządzić w domu, na pewno taką prawdziwą dostaniemy tylko w tym śródziemnomorskim kraju. Do jej przygotowania potrzebujemy specjalny tygielek do kawy. Wsypujemy do niego mocno zmielone ziarna, cukier i zalewamy wodą. Powoli podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy zaczyna wrzeć przelewamy do filiżanek. Tak gotowana kawa  smakuje na pewno zupełnie inaczej niż tradycyjna.

Deser kawowy

Deser kawowy

Czy tak zwaną małą czarną możemy podać w formie deseru kawowego? Oczywiście, do tego będzie on bardzo elegancki i smaczny.  Zacznijmy od przygotowania esencji naszego napoju, później dodajmy go według uznania do  bitej śmietany z żelatyną, serka homogenizowanego, czy mascarpone i deser prawie gotowy. Jeszcze kilka ulubionych dodatków-cynamon, płatki migdałów lub starta czekolada, gotowe.

Polecane przepisy do kategorii Kawa mrożona

Znaleźliśmy 42 przepisów w kategorii Kawa mrożona

Kawa z lodami

Kawa z lodami

Mati13 Mati13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

frappe

frappe

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawa z lodami

Kawa z lodami

ryba022 ryba022
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

*Kawa z lodami*

*Kawa z lodami*

Karolka86 Karolka86
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kawa z lodami

Kawa z lodami

belerini belerini

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kawa frappe

kawa frappe

ilonkowy ilonkowy
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: