Kluski leniwe są tradycyjnym daniem kuchni polskiej. Przygotowuje się je z: wody, twarogu, jajek i mąki. Masę należy dokładnie wymieszać, a potem ugnieść. Następnie surowe ciasto kroi się na części, a z każdej formułuje długi rulon. To właśnie z niego wycina się kluski, które powinny mieć kształt kopytek. Leniwe wrzuca się na osolony wrzątek i gotuje przez kilka minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię. Do wody warto wlać odrobinę oliwy, by kluski się nie skleiły.

Kluski leniwe nazywa się również pierogami leniwymi. Dzieje się tak, gdyż są robione z tych samych składników, co popularne danie mączne z farszem. Kluski mogą służyć jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych oraz być jedzone same. Doskonale smakują także na słodko, z jogurtem naturalnym, cynamonem, posypane cukrem, z bitą śmietaną, polane zasmażką z masła i bułki tartej, a także z owocami. Kluski leniwe można jeść na ciepło, zimno oraz odsmażane. Dobrze sprawdzą się na obiad, przekąskę lub kolację.

Polecane przepisy do kategorii Kluski leniwe

Znaleźliśmy 73 przepisów w kategorii Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

daisy16 daisy16

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe z patelni

Leniwe z patelni

Alex_M Alex_M
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe waniliowe

Leniwe waniliowe

zufikowo zufikowo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe z cynamonem

Leniwe z cynamonem

Alex_M Alex_M
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

Agula&Stabi Agula&Stabi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski leniwe.

Kluski leniwe.

nogawkuchni nogawkuchni

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: