Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąki są bardzo pożywne i sycące. Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych. Trzeba je gotować w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały. Wyróżniamy wiele rodzajów tego przysmaku. Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem pieczarkowym uwielbia chyba każdy z nas! Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z truskawek - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup. Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kluski

Znaleźliśmy 742 przepisów w kategorii Kluski

Kopytka kakaowe

Kopytka kakaowe

gosia47-47 gosia47-47

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski z boczkiem

Kluski z boczkiem

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: